Wat te doen bij een complicatie na een filler behandeling

Tom Decates
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: Dr. Tom Decates

Interview met Dr. Tom Decates over Filler Complicaties

Waarom is er een complicatie fillers spreekuur?

Dr. Tom Decates, Assistant Professor en hoofd van het opleidingsinstituut profielopleiding tot cosmetisch arts KNMG, vertelt over het Complicatie Fillers Spreekuur in het Erasmus MC. Het complicatie spreekuur is 15 jaar geleden opgericht om mensen te helpen die een complicatie hadden na een filler behandeling. Ons spreekuur is uniek in de wereld. Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met hun fillers, zijn er helaas ook complicaties.

filler-complicatie-kliniek

Voor wie is het complicatie fillers spreekuur bedoeld?

Aanvankelijk kwamen vooral patiënten met permanente fillers zoals Bio Alcamid en siliconenolie. Deze fillers kunnen na vele jaren nog complicaties veroorzaken, zoals verharding of dislocatie, vaak door een ontsteking, ziekte, trauma of veroudering. Tegenwoordig zien we ook patiënten met tijdelijke fillers, meestal gemaakt van hyaluronzuur. Complicaties hierbij ontstaan vaak door overmatige of verkeerd geplaatste filler, en kunnen worden behandeld met hyaluronidase, een enzym dat hyaluronzuur oplost.

Hoe groot is het risico op complicaties?

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 400.000 injectables behandelingen uitgevoerd, waarvan 160.000 fillerbehandelingen. Het Complicatie Fillers Spreekuur ontvangt jaarlijks ongeveer 350 nieuwe patiënten. 50% van de patiënten is behandeld met permanente fillers en 50% met tijdelijke fillers. 10 jaar geleden was de verhouding 90% permanent en 10% tijdelijke fillers. De complicaties die wij zien van tijdelijke fillers zijn ongeveer:

  • Overvulling of verkeerde plaatsing: 50% (ca. 175 personen)

  • Immuunreactie: 30%

  • Bacteriële infectie: 15%

  • Vaat occlusie: 2%

  • Overige: 3%

Wat te doen bij een filler complicatie

Hoe worden complicaties behandeld?

Complicaties kunnen op verschillende manieren worden behandeld, zoals met hyaluronidase, medicatie, speciale lasers, of door operatieve verwijdering van de filler. De arts op het spreekuur beoordeelt je probleem en stelt een behandelplan op.

Hoe kun je complicaties voorkomen?

Hoewel een fillerbehandeling altijd risico's met zich meebrengt, kun je de kans op complicaties minimaliseren door:

  1. Een bevoegde en bekwame behandelaar te kiezen.

  2. Zeker te zijn dat je behandeld wordt met een A-merk hyaluronzuur filler.

  3. Bij meerdere allergieën of hoge gevoeligheid een DNA-test te overwegen om je risico op een immuunreactie te beoordelen.

Conclusie

Het Complicatie Fillers Spreekuur in het Erasmus MC biedt gespecialiseerde zorg voor patiënten met complicaties na een fillerbehandeling. Door bewustwording te vergroten en zorgvuldig te kiezen voor een ervaren arts, is de kans groter dat je kunt genieten van het gewenste cosmetische resultaat.

Neem bij spoedeisende of chronische complicaties contact op met het complicatie spreekuur in het Erasmus MC: t.decates@erasmusmc.nl

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt