Wat is Collageen?

5 januari 2021

Collageen is een belangrijk onderdeel in de huid. Naast collageen is elastine een belangrijk bestandsdeel van de huid. Naarmate we ouder worden neemt het collageen en elastine in de huid af. Daardoor wordt de huid dunner, ontstaan rimpels en verslapt de huid. Hoe kun je dit proces tegengaan? Hoe kun je het collageen en elastine weer versterken? In dit artikel lees je alles over het verbeteren van collageen en elastine en de daarvoor geschikte behandelingen.

wat-is-collageen

Wat is collageen?

Collageen betekent samenbinden. Collageen is een eiwit en is een zeer belangrijk onderdeel van het bindweefsel in het lichaam van mensen. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Er zijn 28 types collageen maar type I t/m IV komen verreweg het meeste voor in het menselijk lichaam. Zo bestaat het losmazige bindweefsel van de huid bestaat voor 70% uit collageen. Richting het 30e levensjaar neemt de productie van collageen in de huid af. Hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels; er ontstaat huidveroudering. Ook externe factoren zoals voeding (zoals snelle suikers), roken en zonnebeschadiging beïnvloeden de afbraak van collageenvezels in de huid.

Waar bevindt collageen zich in de huid?

In de huid zijn 4 types collageen; type I, III, IV en VII. De huid bestaat uit 3 lagen, waarbij collageen zich in de dermis bevindt, dat is de middelste huidlaag. In de dermis bevindt zich ook elastine. Collageen en elastine zijn eiwitten die nodig zijn voor de gezondheid van de huid omdat ze zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Fibroblasten zijn cellen die je ook in de dermis aantreft, fibroblasten maken collageen en elastine aan.

Zoek, vergelijk en boek

Hoe kun je collageen in je huid verbeteren?

Collageen kan worden gevoed door werkzame stoffen (zoals Radiesse en Profhilo), maar ook doordat het wordt gestimuleerd om te genezen (bijvoorbeeld na een CO2 laser behandeling). Werkzame fillers zoals Radiesse en Profhilo stimuleren de fibroblasten tot het aanmaken van collageen. Een CO2 laser beschadigt het collageen. Daardoor wordt het collageen gestimuleerd tot genezing en productie. Je kunt het vergelijken met vervellen na een peeling; door de genezing wordt de huid aan het werk gezet en komt er een jonge huid tevoorschijn. 

Ook zijn Ulthera effectief op collageen. Dit is een apparaat waarmee op basis van Ultrasound het collageen doeltreffend wordt verstevigd. Lees hier alles over Ultherapy behandelingen.

Kun je collageen drinken en werkt gehydrolyseerd collageen?

Er bestaat nog geen overtuigend onafhankelijk wetenschappelijk bewijs dat collageen shakes of supplementen werken. Er zijn ook zoveel verschillende merken en fabrikanten van collageen supplementen. Zij beweren zelf wél wetenschappelijk aan te tonen dat er een vermindering is van rimpeltjes en een toename van volume. Wetenschappers hebben wel het gevoel dat gehydrolyseerd collageen (collageen dat in minuscule stukjes is geknipt) wel een goede ontwikkeling is in de richting van collageen verbetering na orale inname. 

Crémes zijn volgens de wetenschap zeker nog niet in staat om door te dringen tot in de dermis. De huid is een beschermende barrière waardoor zonder beschadiging in principe niks naar binnen kan.

-----------------------
Vind een behandeling bij jou in de buurt

Enschede

Zwolle

Maastricht

Tilburg

Nijmegen
Almere

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Bestaat super collageen?

Super collageen voor je gezicht bestaat natuurlijk niet. De meest effectieve (wetenschappelijk bewezen) collageen stimulatie is door middel van injectables. Daarbij is Profhilo een biostimulator op basis van hyaluronzuur. Deze werkzame stof verdeelt zich in de verslapte huid en zorgt voor huid versteviging. Radiesse is een biostimulator op basis van calcium hydroxylapatite. Dit bestaat uit mineralen die ook voorkomen in botten en tanden. Radiesse werkt lokaler en langer dan Profhilo. Profhilo is weer eenvoudiger, verbetert de huid in een groter gebied en zorgt voor een mooie glow.

Zoek, vergelijk en boek

Nadelen Profhilo en nadelen Radiesse

Radiesse en Profhilo zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Beide behandelingen worden uitgevoerd door een cosmetische arts. Wij raden aan om te kiezen voor een ervaren cosmetisch arts. Cosmetisch Arts KNMG is een beschermde titel die alleen mag worden gevoerd indien een arts vele injectables behandelingen per jaar uitvoert, aan kwalitatieve standaarden voldoet én lid is van beroepsvereniging NVCG

Vergelijk alle artsen en klinieken bij jou in de buurt die collageen stimulerende injectables behandelingen uitvoeren op Injectablesbooking.nl. 

Lees verder:
Profhilo Body

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt