Wat is Collageen?

5 januari 2021
Imraan Muradin
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: Drs. Imraan Muradin

Collageen is een belangrijk onderdeel in de huid. Naast collageen is elastine een belangrijk bestandsdeel van de huid. Naarmate we ouder worden neemt het collageen en elastine in de huid af. Daardoor wordt de huid dunner, ontstaan rimpels en verslapt de huid. Hoe kun je dit proces tegengaan? Hoe kun je het collageen en de elastine weer versterken? In dit artikel lees je alles over het verbeteren van collageen en elastine en de daarvoor geschikte behandelingen.

collageen_aanmaak_stimuleren

Wat is collageen?

Collageen betekent samenbinden. Collageen is een eiwit en is een zeer belangrijk onderdeel van het bindweefsel in het lichaam van mensen. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Er zijn 28 types collageen maar type I t/m IV komen verreweg het meeste voor in het menselijk lichaam. Zo bestaat het losmazige bindweefsel van de huid bestaat voor 70% uit collageen. Richting het 30e levensjaar neemt de productie van collageen in de huid af. Hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels; er ontstaat huidveroudering. Ook externe factoren zoals voeding (zoals snelle suikers), roken en zonnebeschadiging beïnvloeden de afbraak van collageenvezels in de huid.

Collageen aanmaak stimuleren

dat essentieel is voor een gezonde huid, haar, nagels en gewrichten. Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie in ons lichaam af, wat kan leiden tot rimpels en een droge huid.

9 tips die je ter harte kunt nemen om het collageen optimaal te stimuleren:

1.      Collageen stimulatie dmv injectables: Radiesse, Sculptra en Ellansé zijn injectable merken met

2.      Gezonde voeding: Een evenwichtig dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, aminozuren en antioxidanten kan de huid helpen bij de productie van collageen. Denk aan citrusvruchten, bessen, noten, vis en groene bladgroenten.

3.      Vitamine C-serums: Het gebruik van huidverzorgingsproducten met vitamine C, zoals serums, kan de collageenproductie in de huid stimuleren. Vitamine C is een krachtige antioxidant en helpt de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen.

4.      Retinoïden: Retinol, een vorm van vitamine A, staat bekend om zijn vermogen om de collageenproductie te bevorderen. Overweeg het gebruik van producten met retinoïden, maar raadpleeg eerst een dermatoloog voor advies, omdat retinol bij sommige mensen huidirritatie kan veroorzaken.

5.      Peptide-houdende crèmes: Peptiden zijn kleine eiwitten die de huid kunnen helpen bij het aanmaken van collageen. Veel huidverzorgingsproducten bevatten peptide-ingrediënten die specifiek zijn ontworpen om de stevigheid en elasticiteit van de huid te verbeteren.

6.      Microneedling: Dit is een medische procedure waarbij kleine naaldjes op de huid worden aangebracht om microtrauma te veroorzaken. Dit stimuleert de natuurlijke collageenproductie van de huid als reactie op de "verwondingen."

7.      Zonbescherming: Blootstelling aan de zon kan schade aan collageenvezels veroorzaken. Het dragen van zonnebrandcrème is cruciaal om collageenafbraak door UV-straling te voorkomen.

8.      Hydratatie: Een goed gehydrateerde huid behoudt haar elasticiteit en soepelheid. Gebruik een vochtinbrengende crème die past bij jouw huidtype om uitdroging te voorkomen.

9.      Voldoende slaap en stressbeheersing: Een goede nachtrust en het vermijden van chronische stress kunnen bijdragen aan een gezonde huid en een optimale collageenproductie.

Omdat de stimulatie van collageenaanmaak tijd kost is het raadzaam om geduldig te zijn. Bovendien is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je nieuwe huidverzorgingsproducten of procedures in je routine opneemt. Maak een afspraak met een arts in de buurt via Injectablesbooking.nl.

wat-is-collageen

Collageen stimuleren in je gezicht

Voldoende collageen in je gezicht is essentieel voor een jeugdige uitstraling. Je huid wordt dikker, sterker en oogt gezonder. Collageen stimulanten in de huid van je gezicht, handen, hals en decolleté zijn de meest uitgevoerde behandelingen. Dit kan zowel met skinbooster achtige injectables (zoals Profhilo) als met Radiesse (bijvoorbeeld hyperdiluted (verdund)).

Waar bevindt collageen zich in de huid?

In de huid zijn 4 types collageen; type I, III, IV en VII. De huid bestaat uit 3 lagen, waarbij collageen zich in de dermis bevindt, dat is de middelste huidlaag. In de dermis bevindt zich ook elastine. Collageen en elastine zijn eiwitten die nodig zijn voor de gezondheid van de huid omdat ze zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Fibroblasten zijn cellen die je ook in de dermis aantreft, fibroblasten maken collageen en elastine aan.

Zoek, vergelijk en boek

Hoe kun je collageen in je huid verbeteren?

Collageen kan worden gevoed door werkzame stoffen (zoals Radiesse en Profhilo), maar ook doordat het wordt gestimuleerd om te genezen (bijvoorbeeld na een CO2 laser behandeling). Werkzame fillers zoals Radiesse en Profhilo stimuleren de fibroblasten tot het aanmaken van collageen. Een CO2 laser beschadigt het collageen. Daardoor wordt het collageen gestimuleerd tot genezing en productie. Je kunt het vergelijken met vervellen na een peeling; door de genezing wordt de huid aan het werk gezet en komt er een jonge huid tevoorschijn. 

Ook zijn Ulthera effectief op collageen. Dit is een apparaat waarmee op basis van Ultrasound het collageen doeltreffend wordt verstevigd. Lees hier alles over Ultherapy behandelingen.

Kun je collageen drinken en werkt gehydrolyseerd collageen?

Er bestaat nog geen overtuigend onafhankelijk wetenschappelijk bewijs dat collageen shakes of supplementen werken. Er zijn ook zoveel verschillende merken en fabrikanten van collageen supplementen. Zij beweren zelf wél wetenschappelijk aan te tonen dat er een vermindering is van rimpeltjes en een toename van volume. Wetenschappers hebben wel het gevoel dat gehydrolyseerd collageen (collageen dat in minuscule stukjes is geknipt) wel een goede ontwikkeling is in de richting van collageen verbetering na orale inname. 

Crémes zijn volgens de wetenschap zeker nog niet in staat om door te dringen tot in de dermis. De huid is een beschermende barrière waardoor zonder beschadiging in principe niks naar binnen kan.

-----------------------
Vind een behandeling bij jou in de buurt

Enschede
Zwolle
Maastricht
Tilburg
Nijmegen
Almere

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Bestaat super collageen?

Super collageen voor je gezicht bestaat natuurlijk niet. De meest effectieve (wetenschappelijk bewezen) collageen stimulatie is door middel van injectables. Daarbij is Profhilo een biostimulator op basis van hyaluronzuur. Deze werkzame stof verdeelt zich in de verslapte huid en zorgt voor huid versteviging. Radiesse is een biostimulator op basis van calcium hydroxylapatite. Dit bestaat uit mineralen die ook voorkomen in botten en tanden. Radiesse werkt lokaler en langer dan Profhilo. Profhilo is weer eenvoudiger, verbetert de huid in een groter gebied en zorgt voor een mooie glow.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Verschil tussen Profhilo en Radiesse

Radiesse en Profhilo zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Beide behandelingen worden uitgevoerd door een cosmetische arts. Wij raden aan om te kiezen voor een ervaren cosmetisch arts. Cosmetisch Arts KNMG is een beschermde titel die alleen mag worden gevoerd indien een arts vele injectables behandelingen per jaar uitvoert, aan kwalitatieve standaarden voldoet én lid is van beroepsvereniging NVCG

Vergelijk alle artsen en klinieken bij jou in de buurt die collageen stimulerende injectables behandelingen uitvoeren op Injectablesbooking.nl. 

Lees verder:
Profhilo Body

Veel gestelde vragen over collageen

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit, onderdeel van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen. Type I t/m IV komen het meest voor in het menselijk lichaam.

Welke collageen is het beste voor je huid?

Collageen type I, III en IV komt het meeste in de huid voor. Ook collageen type VII is belangrijk in de huid structuur. Als je dit type eiwit weet te verstevigen dan wordt je huid sterker en fitter.

Hoe kun je collageen type I verbeteren?

Viscollageen bevat voornamelijk collageen type I. Ook zijn er voedingsstoffen in plantaardige voedingsmiddelen die de vorming van collageen in ons lichaam stimuleren. Vitamine C is de bouwstof van collageen. Ook zink, koper, selenium en zwavel zijn voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren. Zorg voor een veilig en gedoseerd dieet, vraag een diëtist om hulp.

Hoe kun je collageen type III verbeteren?

Collageen type III zit voornamelijk in rundercollageen. Ook een cosmetische behandeling met bijvoorbeeld Profhilo stimuleert de aanmaak van dit type collageen.

Hoe kun je collageen type IV verbeteren?

Met de juiste supplementen (collageenpeptiden) kun je dit type collageen ondersteunen. Gebruik dit product na advies van een zorgprofessional. Ook injectables (cosmetische behandeling) met Radiesse of Profhilo is effectief om lokaal het collageen in de huid te versterken.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt