Botox

8 september 2020

Botox is één van de bekendste merknamen wereldwijd. Bijna iedereen boven de 18 jaar kent namelijk het merk Botox. Botox wordt al sinds de jaren '70 toegepast medicatie tegen scheelzien. Dat is al meer dan 40 jaar! Op deze pagina lees je alles over medische en cosmetische toepassingen van Botox.

Botox behandelaar zoeken:

Botox

En iedereen weet dat rimpels kunnen worden behandeld met Botox. Botox is één van de merknamen botulinetoxine. Andere bekende merknamen zijn Dysport, Bocouture en Azzalure. Sommige mensen hebben een negatieve connotatie bij het woord Botox. Maar eigenlijk is Botox, of eigenlijk botulinetoxine, zeer waardevol in de medische wereld. In deze blog de volgende onderwerpen over Botox:

 • Is Botox veilig?
 • Hoe werkt Botox?
 • Rimpelbehandelingen met Botox
 • Medische behandelingen met botulinetoxine
 • Wie zijn de botulinetoxine fabrikanten?
 • Risico's en complicaties Botox
 • Voorbereiding en nazorg Botox behandeling
 • Botox Nederland
Botox informatie

Is Botox veilig?

De eerste injectie met botulinetoxine werd gegeven in 1977. Deze behandeling werd uitgevoerd door oogarts Alan B. Scott, als behandeling tegen scheelzien. Omdat dit goed werkte, vervolgde Scott zijn werk met vele verdere onderzoeken, het uitwerken van protocollen en het opzetten van gereguleerde en hoogwaardige productie. In 1989 ontving fabrikant Allergan goedkeuring van de FDA om het product op de markt te brengen voor klinisch gebruik in de Verenigde Staten voor de behandeling van strabismus en blefarospasmen bij volwassenen, onder het handelsmerk Botox. Er zijn sindsdien honderden wetenschappelijke onderzoeken naar botulinetoxine gedaan. Momenteel worden er meer dan 35 medische indicaties met botulinetoxine behandeld. Van urologie tot neurologie en tot dermatologie botulinetoxine is een werkzaam hulpmiddel. Tot en met 2020 zijn er naar schatting meer dan 150 miljoen Botox behandelingen uitgevoerd. Ongelofelijke aantallen! Een conclusie die mag worden getrokken is dat een A-merk botulinetoxine (Botox Allergan, Azzalure, Dysport, Bocouture) bij deskundig toepassing door een gekwalificeerde arts, een hoog veiligheidsprofiel heeft.

Hoe werkt Botox?

Botox wordt het meest gebruikt voor behandeling van de fronsrimpels (verticale lijnen tussen de wenkbrauwen), voorhoofdsrimpels (horizontale lijnen) en kraaienpootjes. Deze 3 indicaties noemen ze zones. Je kunt er voor kiezen om 1 zone, 2 zones of 3 zones te laten behandelen, net wat je nodig vindt.

De botulinetoxine wordt met een ultradun naaldje (tot slechts 13 gauche) ingespoten. Na gemiddeld 2-4 dagen wordt de botulinetoxine actief. Na 7 dagen zou de botulinetoxine optimaal moeten werken. De botulinetoxine wordt geïnjecteerd daar waar de connectie van de zenuw naar het spiertje die de rimpel veroorzaakt moet worden uitgeschakeld. Een behandeling werkt gemiddeld 12-16 weken. Dat komt doordat na 12 weken de connectie tussen zenuw en spiertje is hersteld. Deze connectie heten SNARE’s. In deze tijd zijn nieuwe SNARE’s aangemaakt. Niet bij iedereen werkt de Botox behandeling minimaal 12 weken, dit is ook afhankelijk van de kracht van de spier, het merk botulinetoxine én de injectie vaardigheid van de arts.

Lees verder:
Hoe werkt Botox

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Rimpelbehandelingen met Botulinetoxine

Botulinetoxine is een veilige, effectieve en zeer populaire rimpelbehandeling. Naar schatting zijn er wereldwijd dus al meer dan 150 miljoen botulinetoxine behandelingen uitgevoerd. Ook in Nederland worden er in 2020 naar schatting meer dan 400.000 botulinetoxine behandelingen uitgevoerd. Daarmee is het zeker geen behandeling meer die uitsluitend voor de high society is. Natuurlijk, onder BN’ers, politici, influencers en bijna iedereen op televisie zijn injectables (botulinetoxine of fillers) gebruikelijk, maar ook mensen in het bedrijfsleven en schoolmeesters en juffen en verplegers kiezen tegenwoordig vaak voor injectables. Waar mensen vroeger vaker voor de verwennerij van een schoonheidssalon kozen, wordt nu vaak gekozen voor een effectieve injectables behandeling.

Toepassingen met botulinetoxine

Botulinetoxine dankt haar faam aan de rimpelbehandelingen. Veel minder bekend is dat de botulinetoxine onmisbaar is voor tientallen medische behandelingen. Waar botulinetoxine primair werd uitgevonden als behandelmethode tegen scheelzien (medische term strabismus), wordt het in de medische wereld veelvuldig toegepast.

Medische toepassingen botulinetoxine:

 • Een zwakke blaas
 • Migraine
 • Overmatig transpireren (bijvoorbeeld van de oksel en hand)
 • Afhangende mondhoeken (worden iets gelift)
 • Torticollis spasmodica (onwillekeurig hoofdbewegingen)
 • Blefarospasme (onwillekeurig samenknijpen van de ogen)
 • Spasmodische dysfonie (vervorming van de stem)
 • Oromandibulaire dystonie (spasmen van de mond-, kaak- en tongspieren)
 • Hemifacialisspasme (bewegingsstoornis van één kant van het gezicht door irritatie van de aangezichtszenuw)
 • Tandvleesglimlach (ook wel gummy smile genoemd, waarbij de bovenlip tijdens het lachen te hoog wordt opgetrokken)
 • Onrustige kin (als de kin onwillekeurig wordt aangespannen waardoor er putjes en lijntjes verschijnen)
 • Tandenknarsen (sommige mensen doen dit in hun slaap)
 • Kwijl problemen
 • Temporomandibulaire dysfunctie (pijnlijke kaak- en kauwbewegingen)
 • Maag-darmstelselaandoeningen
 • Chronische spierpijnen

Cosmetische toepassingen van Botox:

Het doel van alle botulinetoxine behandelingen is om de overactieve of ongecontroleerde spier te laten ontspannen. En dat kan zeer nauwkeurig en effectief. 

Botox

Verschillende botulinetoxine fabrikanten

Er zijn momenteel drie verschillende botulinetoxine producten op de markt die door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn goedgekeurd en hetzelfde kern ingrediënt van botulinetoxine Type A bevatten. Dit zijn Botox/Vistabel van farmaceut Allergan, Xeomin/Bocouture van farmaceut Merz en Dysport/Azzalure van farmaceut Ipsen (cosmetisch gedistribueerd door Galderma). Deze merken kom je ook allemaal op de Nederlandse markt tegen. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de merken botulinetoxine? Klik dan hier.

Risico’s en complicaties van een Botox behandeling

Na een behandeling met botulinetoxine kunnen zowel bijwerkingen als complicaties ontstaan. Mogelijke bijwerkingen zijn bijvoorbeeld pijn (van het prikje), zwelling of blauwe plekken op de plaats van Botox injectie. Mogelijke complicaties bij cosmetische behandelingen met botulinetoxine zijn bijvoorbeeld een infectie, een onnatuurlijk hoog opgetrokken wenkbrauw en een hangend ooglid (dropping eyelid). Bij een dropping eyelid is er iets te laag geprikt, of is de botulinetoxine gemigreerd waardoor een ooglid is gaan hangen. In de meeste gevallen zullen de complicaties zich binnen enkele weken spontaan herstellen. Ernstigere complicaties zijn zo zeldzaam en worden niet exclusief veroorzaakt door de botulinetoxine maar door ondeskundig gebruik. Botulinetoxine behandelingen worden gekenmerkt door een zeer hoog veiligheidsprofiel.

Zoek, vergelijk en boek

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox Arnhem

Botox Groningen

Botox Amsterdam

Botox Maastricht

Botox Rotterdam

Botox Tilburg

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Voorbereiding en nazorg Botox

Zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn contra indicaties. Dan kun je niet behandeld worden met botulinetoxine. Daarnaast wordt alcohol drinken vóór een behandeling afgeraden, alcohol werkt bloed verdunnend en zo is de kans op een blauw plekje na de behandeling iets groter. Dit geldt ook voor bloedverdunnende medicijnen. Raadpleeg daarvoor wel altijd de voorschrijvend arts. 

Na de behandeling wordt afgeraden om binnen 2 uur te gaan liggen of slapen. Daarnaast wordt het afgeraden om in de eerste 48 uur na een behandeling in de zon of onder de zonnebank te gaan. Sowieso wordt een SPF bescherming geadviseerd. Daarnaast wordt afgeraden om de eerste 24 uur intensief te gaan sporten of zwaar te tillen (geen druk verhogende activiteiten). Sauna bezoek wordt de eerste week afgeraden. Het wordt afgeraden om het behandelde gebied de eerste dag te masseren, maar extra fronsen (spier activiteit) is dan weer wel goed. Massage/schoonheidsspecialiste of andere (medische) ingrepen in het met botulinetoxine behandelde gebied worden voor 2 weken afgeraden.

Bij een blauw plekje is het toegestaan om camouflage crème te gebruiken. 

Botox Nederland

Ben jij op zoek naar Botox bij jou in de buurt? Injectablesbooking.nl heeft alle cosmetisch artsen en klinieken in haar database. Het loont de moeite om te vergelijken. De verschillen tussen de diverse klinieken zijn vaak erg groot. Zoek, vergelijk en boek je Botox op Injectablesbooking.nl!

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt