Hoelang werkt Botox?

31-08-2020

Hoelang werkt Botox? Bij welke klinieken kan ik terecht? Vergelijk alle klinieken bij jou in de buurt.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Een prikje botulinetoxine tegen de fronsrimpels of kraaienpootjes, dat kennen de meeste mensen inmiddels wel. Maar wat doet botulinetoxine exact met je rimpels? Botuline toxine blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor spieren verslappen. Spiertjes die de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes normaal gesproken activeren, worden na een botoxinjectie niet meer geactiveerd. Maar hoe werkt Botox nu echt? (Botox is een merknaam botulinetoxine. Azzalure en Bocouture zijn andere merken botulinetoxine) Hoelang werkt Botox? En wat is de technische werking van botulinetoxine? Deze blog gaat over de werking van botulinetoxine.

Hoelang werkt Botox?

De ontdekking van botulinetoxine

Botulinetoxine wordt sinds de jaren ’70 veelvuldig gebruikt in de medische wereld. Oogartsen ontwikkelden het product omdat mensen met Strabismus (scheelzien) herhaaldelijk moesten worden geopereerd. Bij strabismus is er sprake van een onevenwichtige samenwerking tussen de spieren die de ogen moeten sturen. Wanneer de ene spier door ziekte of trauma verslapt, dan wordt hij langer (zoals een elastiek). Zijn antagonist (spier waarmee hij samenwerkt) wordt dan korter en sterker. Door oogchirurgie kun je dit herstellen, maar de verslapping gaat vaak verder en er ontstaat littekenweefsel. Om dat weer te herstellen moet er weer geopereerd worden en om die reden moesten strabismus patiënten herhaaldelijk onder het mes. De Amerikaanse oogarts Alan B. Scott zocht naar een niet-chirurgische behandeling voor dit probleem en experimenteerde met de kennis die hij had met botulinetoxine. Hij spoot de botulinetoxine in de dominante oogspier. Deze ontspande daardoor, waardoor het scheelzien tijdelijk verleden tijd was. Risicovolle chirurgie was niet meer nodig!

De werking van botulinetoxine

De botuline toxine werkt door zenuwcellen binnen te dringen, waar het een enzym afgeeft dat spiercontractie voorkomt. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers vastgesteld dat het enzym zich in de zenuwcellen bindt aan specifieke eiwitten, SNARE's genaamd, die een complex vormen in de synaps (contactplaats) tussen zenuw- en spiercellen. Het botuline enzym deelt de SNARE-eiwitten in twee stukken en schakelt ze zodoende uit. Zonder SNARE's kunnen zenuwen de chemische signalen niet afgeven die spiercellen vertellen om samen te trekken. Dit proces werkt zeer lokaal; op deze wijze kan dus zeer selectief bijvoorbeeld de rimpels in het voorhoofd, kraaienpootjes of fronsrimpels worden voorkomen.

Het uitschakelen van de SNARE’s is permanent. Beschadigde SNARE eiwitten zullen dus niet herstellen. Toch werkt botuline toxine maar tijdelijk. Dat komt doordat de cellen nieuwe receptoren aanmaken. Dit zijn dus nieuwe SNARE-eiwitten die de contactplaats tussen de zenuw- en spiercellen herstellen. Dat proces duurt ongeveer 12 weken. Daardoor worden zenuwsignalen weer doorgegeven, spieractiviteit weer geactiveerd en worden de mimische rimpels weer zichtbaar. Lees verder: Wat is Botox?

-----------------------

Lees verder:

Botox voor en na
Botox aanbieding
Beste botox arts
Goedkope Botox
Voor mannen
Complicaties
Beste Botox kliniek
Botox lippen
Botox prijs vergelijken
Wat is Botox?

-----------------------

Hoelang werkt Botox?

Hoe lang Botox na een injectie werkt verschilt van persoon tot persoon. Het aanmaken van nieuwe receptoren duurt ongeveer 12 weken. De werking van een Botoxinjectie is daarom meestel 3-4 maanden. Toch is het behandeleffect na een Botoxbehandeling niet bij iedereen hetzelfde. Daarvoor zijn een aantal oorzaken. Bij sommige mensen zijn de storende mimische rimpels na een Botox behandeling sneller weer terug, terwijl dit ook per behandeling kan verschillen.

  1. Niet iedere patiënt is hetzelfde. Wanneer je bijvoorbeeld een forse fronsrimpel hebt, dan heb je daar vaak krachtige spier. Ook hebben mannen vaak krachtigere spieren dan vrouwen. Dit betekent dat er meer botulinetoxine nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Daarentegen is het zo dat wanneer je een paar jaar botulinetoxine gebruikt, je het gebruik van deze mimische spier ‘ontwend’ bent. Tegen die tijd heb je mogelijk weer minder eenheden botulinetoxine nodig per behandeling en houdt het effect van de behandeling mogelijk langer aan.
  2. Niet iedere arts is hetzelfde en geen enkele arts behandeld iedere keer exact hetzelfde. Wordt de botulinetoxine exact volgens voorschrift gemengd? Spuit de arts wel de benodigde hoeveelheid botulinetoxine in? Prikt de arts de botulinetoxine wel exact op de juiste plek?
  3. Niet iedere botulinetoxine is exact hetzelfde. Inmiddels zijn er drie merken botulinetoxine door de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) goedgekeurd voor toepassing van de fronsrimpels. Dit zijn Botox, Bocouture en Azzalure. Individuele artsen zijn toch van mening dat de één of de ander beter/minder werkt, ook al blijkt dit niet significant uit wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van botulinetoxine. Bekijk hier het overzicht van alle merken botulinetoxines.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Alle cosmetische behandelingen met Botulinetoxine

Hieronder staat een overzicht van alle cosmetische behandelingen met botulinetoxine.

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox Arnhem

Botox Groningen

Botox Amsterdam

Botox Maastricht

Botox Rotterdam

Botox Tilburg

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Afspraak maken voor een Botoxinjectie

Aangezien er ongelofelijk veel onderzoek is gedaan naar de veiligheid en de werking van botulinetoxine én omdat jij nu eenmaal de spieren hebt die je hebt, kun je de grootste winst halen met de keuze voor de juiste dokter. Wat is jouw wens? Diegene met de meeste ervaring? Met de beste reviews? De goedkoopste? De dokter die met jouw favoriete merk botulinetoxine werkt?

Injectablesbooking.nl heeft een compleet overzicht van alle klinieken en artsen die botulinetoxine behandelingen uitvoeren. Je kunt ook heel gericht zoeken op een Cosmetisch Arts KNMG. Door deze website kunnen consumenten transparant en onafhankelijk bekijken naar welke arts zij het liefst zouden gaan. Zoek vergelijk en boek jouw volgende injectables behandeling via Injectablesbooking.nl.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt