Hoelang werkt Botox?

1 augustus 2020

Hoelang werkt Botox? Lees belangrijke tips en vind direct een kliniek bij jou in de buurt.

Vind een kliniek bij jou in de buurt:

Een prikje botulinetoxine tegen de fronsrimpels of kraaienpootjes, dat kennen de meeste mensen inmiddels wel. Maar wat doet Botox exact met je rimpels? En hoelang werkt Botox? Kun je invloed uitoefenen op de lengte van effectiviteit? (Botox is een merknaam botulinetoxine. Azzalure en Bocouture zijn andere merken botulinetoxine) Lees informatie over de werking van botulinetoxine.

hoelang-werkt-botox

Hoelang werkt Botox?

Hoe lang Botox na een injectie werkt verschilt van persoon tot persoon. Het aanmaken van nieuwe receptoren duurt ongeveer 12 weken. De werking van een Botoxinjectie is daarom meestel 3-4 maanden. Toch is het behandeleffect na een Botoxbehandeling niet bij iedereen hetzelfde. Daarvoor zijn een aantal oorzaken. Bij sommige mensen zijn de storende mimische rimpels na een Botox behandeling sneller weer terug, terwijl dit ook per behandeling kan verschillen.

  1. Niet iedere patiënt is hetzelfde. Wanneer je bijvoorbeeld een forse fronsrimpel hebt, dan heb je daar vaak krachtige spier. Ook hebben mannen vaak krachtigere spieren dan vrouwen. Dit betekent dat er meer botulinetoxine nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Daarentegen is het zo dat wanneer je een paar jaar botulinetoxine gebruikt, je het gebruik van deze mimische spier ‘ontwend’ bent. Tegen die tijd heb je mogelijk weer minder eenheden botulinetoxine nodig per behandeling en houdt het effect van de behandeling mogelijk langer aan.
  2. Niet iedere arts is hetzelfde en geen enkele arts behandeld iedere keer exact hetzelfde. Wordt de botulinetoxine exact volgens voorschrift gemengd? Spuit de arts wel de benodigde hoeveelheid botulinetoxine in? Prikt de arts de botulinetoxine wel exact op de juiste plek?
  3. Niet iedere botulinetoxine is exact hetzelfde. Inmiddels zijn er drie merken botulinetoxine door de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) goedgekeurd voor toepassing van de fronsrimpels. Dit zijn Botox, Bocouture en Azzalure. Individuele artsen zijn toch van mening dat de één of de ander beter/minder werkt, ook al blijkt dit niet significant uit wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van botulinetoxine. Bekijk hier het overzicht van alle merken botulinetoxines.

Hoe lang geeft Botox resultaat?

Het effect van Botox is wisselend per persoon en per indicatie. Een behandeling van dynamische rimpeltjes zoals de fronsrimpels of kraaienpootjes geeft gemiddeld 4 maanden resultaat. Behandeling tegen overmatig zweten geeft ca. 6 maanden resultaat. Botox tegen migraine geeft gemiddeld 3 maanden resultaat. Dus dan geeft de behandeling nog wel een cosmetisch resultaat, maar steekt de migraine weer de kop op. Bekijk het antwoord van Dokter Margaritha Adams van Waterland Kliniek op de vraag: Hoelang werkt Botox?

4 tips voor langere werking van Botox

1. Beweeg

Beweeg je mimiek in de eerste uren na de behandeling. Kijk boos of verbaasd, frons en lach. Daardoor wordt de Botox optimaal verdeeld en opgenomen.

2. Vermijd

Wat je niet moet doen de eerste dag? Wrijven, bukken, masseren, scrubben, krachtig inspannen, sauna (heet douchen) of naar de schoonheidsspecialiste. De eerste 4 uur wordt ook afgeraden om te gaan liggen (slapen).

3. Begin op tijd

Begin op tijd met Botox (preventief). Rimpels die er niet zijn hoeven ook niet te worden verwijderd. 

4. Behandel regelmatig

Laat je regelmatig behandelen. Wanneer je rimpels tussen de behandelingen door niet effectief laat worden, zal de botox na enkele behandelingen langer effectief zijn. Dan hoef je dus minder vaak behandeld te worden.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

De ontdekking van botulinetoxine

Botulinetoxine wordt sinds de jaren ’70 veelvuldig gebruikt in de medische wereld. Oogartsen ontwikkelden het product omdat mensen met Strabismus (scheelzien) herhaaldelijk moesten worden geopereerd. Bij strabismus is er sprake van een onevenwichtige samenwerking tussen de spieren die de ogen moeten sturen. Wanneer de ene spier door ziekte of trauma verslapt, dan wordt hij langer (zoals een elastiek). Zijn antagonist (spier waarmee hij samenwerkt) wordt dan korter en sterker. Door oogchirurgie kun je dit herstellen, maar de verslapping gaat vaak verder en er ontstaat littekenweefsel. Om dat weer te herstellen moet er weer geopereerd worden en om die reden moesten strabismus patiënten herhaaldelijk onder het mes. De Amerikaanse oogarts Alan B. Scott zocht naar een niet-chirurgische behandeling voor dit probleem en experimenteerde met de kennis die hij had met botulinetoxine. Hij spoot de botulinetoxine in de dominante oogspier. Deze ontspande daardoor, waardoor het scheelzien tijdelijk verleden tijd was. Risicovolle chirurgie was niet meer nodig!

De werking van botulinetoxine

De botuline toxine werkt door zenuwcellen binnen te dringen, waar het een enzym afgeeft dat spiercontractie voorkomt. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers vastgesteld dat het enzym zich in de zenuwcellen bindt aan specifieke eiwitten, SNARE's genaamd, die een complex vormen in de synaps (contactplaats) tussen zenuw- en spiercellen. Het botuline enzym deelt de SNARE-eiwitten in twee stukken en schakelt ze zodoende uit. Zonder SNARE's kunnen zenuwen de chemische signalen niet afgeven die spiercellen vertellen om samen te trekken. Dit proces werkt zeer lokaal; op deze wijze kan dus zeer selectief bijvoorbeeld de rimpels in het voorhoofd, kraaienpootjes of fronsrimpels worden voorkomen.

Het uitschakelen van de SNARE’s is permanent. Beschadigde SNARE eiwitten zullen dus niet herstellen. Toch werkt botuline toxine maar tijdelijk. Dat komt doordat de cellen nieuwe receptoren aanmaken. Dit zijn dus nieuwe SNARE-eiwitten die de contactplaats tussen de zenuw- en spiercellen herstellen. Dat proces duurt ongeveer 12 weken. Daardoor worden zenuwsignalen weer doorgegeven, spieractiviteit weer geactiveerd en worden de mimische rimpels weer zichtbaar. Lees verder: Wat is Botox?

-----------------------

Lees verder:

Botox voor en na
Botox aanbieding
Beste botox arts
Goedkope Botox
Voor mannen
Complicaties
Beste Botox kliniek
Botox lippen
Botox prijs vergelijken
Wat is Botox?

-----------------------

hoe lang werkt botox

Alle cosmetische behandelingen met Botulinetoxine

Hieronder staat een overzicht van alle cosmetische behandelingen met botulinetoxine.

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox Arnhem

Botox Groningen

Botox Amsterdam

Botox Maastricht

Botox Rotterdam

Botox Tilburg

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Afspraak maken voor een Botoxinjectie

Aangezien er ongelofelijk veel onderzoek is gedaan naar de veiligheid en de werking van botulinetoxine én omdat jij nu eenmaal de spieren hebt die je hebt, kun je de grootste winst halen met de keuze voor de juiste dokter. Wat is jouw wens? Diegene met de meeste ervaring? Met de beste reviews? De goedkoopste? De dokter die met jouw favoriete merk botulinetoxine werkt?

Injectablesbooking.nl heeft een compleet overzicht van alle klinieken en artsen die botulinetoxine behandelingen uitvoeren. Je kunt ook heel gericht zoeken op een Cosmetisch Arts KNMG. Door deze website kunnen consumenten transparant en onafhankelijk bekijken naar welke arts zij het liefst zouden gaan. Zoek vergelijk en boek jouw volgende injectables behandeling via Injectablesbooking.nl.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

FAQ hoelang werkt Botox

Hoe lang werkt Botox door?

Hoe vaak moet je Botox herhalen?

Wat doet Botox op de lange termijn?

Hoe lang blijft Botox in fronsrimpel?

Hoe vaak per jaar Botox?

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt