Wat is Botox

30 juni 2020

Botox is een behandelmethode tegen rimpels. In Nederland zijn meer dan 1100 locaties waar je terecht kunt voor Botox. 

Wat is Botox?

Prijs
v.a. € 65
Resultaat
na 2-7 dgn
Effect
Tot 4 maanden
Pijn (1-10)
2

Wat is Botox?

‘Wat is Botox?’ is één van de meeste gestelde vragen in Google. Botox is een merknaam botulinetoxine. Met Botox kun je onder andere ongewenste spierspanning voorkomen (medisch) en ongewenste mimische fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes voorkomen (cosmetisch). In dit artikel leggen we de werking van Botox uit.

Wat is Botox

Waar wordt Botox van gemaakt?

Botulinetoxine wordt gemaakt van botuline, wat wordt uitgescheiden door de bacterie Clostridium botulinum. Na een zorgvuldig productieproces wordt de botulinetoxine als poeder verpakt in een flesje (vial/unit). Artsen mengen de poeder met een zoutoplossing. Zoutoplossing bestaat slechts uit water en zout. Per vial/unit (100 eenheden) wordt de Botox gemengd met 2 ML zoutoplossing (NaCl).

150 miljoen Botox behandelingen

Botox heeft ca. 35 medische en cosmetische toepassingen. Bekijk hier de lijst met de verschillende botulinetoxine indicaties. Sinds de jaren ’70 worden medische behandelingen met botulinetoxine toegepast. Schattingen wijzen uit dat er tot en met 2020 wereldwijd meer dan 150.000.000 (150 miljoen) botulinetoxine behandelingen zijn uitgevoerd. Na vele honderden klinische onderzoeken mag worden geconcludeerd dat het product bij deskundig gebruik door gekwalificeerde artsen een zeer hoog veiligheidsprofiel heeft. Er zijn verschillende merken botulinetoxine gangbaar in Nederland. Dit zijn: Azzalure/Dysport (van fabrikant Ipsen/Galderma) en Xeomin/Bocouture (van fabrikant Merz). bekijk hier wat de kenmerken van deze merken botulinetoxine zijn.

Wat doet Botox?

De meeste consumenten kennen Botox echter van de cosmetische behandelingen. Een Botox behandeling zorgt er voor dat storende rimpels tijdelijk niet meer zichtbaar zijn. Dit zijn met name de mimische rimpels. Mimische rimpels zijn de rimpels die ontstaan als je boos kijkt of fronst (fronsrimpels; de verticale lijnen tussen je wenkbrauwen), wanneer je je wenkbrauwen op trekt (voorhoofdsrimpels) of de rimpels die verschijnen naast je ogen als je lacht en/of je ogen samenknijpt (kraaienpootjes). De werking van een Botox injectie houdt ca 3 a 4 maanden aan, afhankelijk van de injectie vaardigheid van de arts, de bereidingswijze van de botulinetoxine, het merk botulinetoxine én van de spieromvang van de patiënt. Klik hier voor uitleg over het exacte werkingsmechanisme van botulinetoxine.

Hoe werkt Botox?

De botulinetoxine wordt geïnjecteerd met een klein prikje en werkt zeer lokaal. Het werkt doordat de botulinetoxine de zenuwcellen binnendringt, waar het een enzym afgeeft dat spiercontractie voorkomt. Dit enzym verbreekt de connectie (receptor) tussen zenuw en spier. Deze receptoren heten (SNARE’s). Dus wanneer de zenuwen nabij je fronsrimpels een signaal krijgen om te fronsen, dan wordt het signaal niet doorgegeven aan je fronsspiertjes. Daar merk je verder niks van en is niet schadelijk.

Hoe snel werkt Botox?

De botulinetoxine wordt gemiddeld na 2-4 dagen na een injectie actief. Dysport heeft de snelste activatie, na gemiddeld 24 uur. Botox werkt na 72 uur en Bocouture/Xeomin gemiddeld na 96 uur. Na 7 dagen zouden alle drie de producten optimaal moeten werken. 

Vind een kliniek bij jou in de buurt:

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Hoelang werkt Botox?

Een botulinetoxine behandeling werkt gemiddeld 12 weken. Dat komt doordat na 12 weken nieuwe receptoren zijn aangemaakt. Deze receptoren (SNARE’s) zijn eiwitten die de connectie maken tussen de zenuwcellen en de spieren. Niet bij iedereen werkt de Botox behandeling minimaal 12 weken, dit is ook afhankelijk van de kracht van de spier en de injectietechniek van de arts.
Lees verder:Hoe lang werkt Botox?

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox behandeling Eindhoven

Botox behandeling Utrecht

Botox behandeling Amsterdam

Botox behandeling Groningen

Botox behandeling Rotterdam

Botox behandeling Den Haag

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Veel Botox artsen in Nederland

In Nederland worden er in 2020 naar schatting 400.000 cosmetische behandelingen met botulinetoxine uitgevoerd. Dat zijn enorm veel behandelingen, wat aangeeft dat de behandeling bij zeer veel mensen in Nederland wordt toegepast. Ook het aantal artsen die behandelingen met botulinetoxine uitvoeren zijn exponentieel gegroeid. In de jaren ’90 waren er nog maar enkele artsen waar je terecht kon voor een prikje Botox, Momenteel zijn er meer dan 500 artsen in Nederland waar je terecht kunt voor een Botox behandeling.

In heel Nederland zijn er zeer veel klinieken en artsen die Botox behandelingen uitvoeren. Deze site heeft voor de consument een compleet overzicht van klinieken en artsen samengesteld. Op deze manier kun je eenvoudig dé ideale artsen zoeken, vergelijken en boeken voor jouw volgende Botox behandeling.
Lees verder:
Beste Botox arts
Beste Botox kliniek

Veelgestelde vragen Wat is Botox?

Wat is Botox?

Botox (botuline toxine) is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Botox is een merknaam botulinetoxine. Botox ontspant spiertjes die rimpels veroorzaken zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en/of voorhoofdsrimpels. Botulinetoxine wordt in de medische wereld veelvuldig gebruikt tegen spieren die overmatig actief zijn. Denk hierbij aan spasmes, overactieve blaas of overmatig knipperen met de ogen (blefarospasme).

Wat doet Botox?

Botox zorgt ervoor dat spiertjes die rimpels veroorzaken niet meer kunnen worden aangespannen. Botox werkt zeer lokaal. De cosmetisch arts spuit een klein beetje Botox onder de huid zodat de zenuwen geen signaal meer kunnen afgeven naar de spieren. Daardoor worden rimpels niet geactiveerd. Een behandeling is gemiddeld 12-16 weken effectief.

Hoelang bestaat Botox

Botox is in de jaren '80 uitgevonden door een oogarts tegen scheelzien. Sindsdien (al bijna 40 jaar) is het medicijn wereldwijd honderden miljoenen keren toegepast. Botox is wereldwijd één van de meest wetenschappelijk onderzochte medicijnen. 

Wat doet botuline toxine?

Botuline toxine A zorgt ervoor dat spiertjes die rimpels veroorzaken (of andere ongewilde spierspanning) tijdelijk worden uitgeschakeld. De behandeling is na 2-7 dagen effectief en na 14 dagen optimaal. De werking houdt gemiddeld 3-4 maanden aan.

Wat is het verschil tussen Botox en botuline?

Botox is een merknaam, net zoals Coca Cola, Nike of Maxi-Cosi. Botox wordt gemaakt met botulinetoxine. Er zijn verschillende merken botuline toxine. De bekendste zijn Bocouture, Azzalure en Botox.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt