Wat zijn hyaluronzuur fillers?

07-08-2020

De meeste fillers in Nederland zijn op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur fillers zorgen voor herstel en verjonging van de huid. Van nature hebben is er al een bron van Hyaluronzuur in ons lichaam, dit ligt opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Hyaluronzuur zijn volledig afbreekbaar. Enkele bekende merken hyaluronzuur zoals Stylage, Restylane, Belotero, Juvéderm, Teosyal en Aliaxin hebben bij deskundig gebruik een hoog veiligheidsprofiel.

 

Wat zijn hyaluronzuur fillers?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt. Het heeft de unieke eigenschap dat het zeer grote hoeveelheden water aan zich kan binden. Tot 6 liter water per gram hyaluronzuur. Het glasachtig lichaam in het oog bestaat bijvoorbeeld voor 98% uit water en voor slechts 2% uit hyaluronzuur. 

Doordat water nauwelijks samendrukbaar is, heeft hyaluronzuur rijk weefsel dat ook. Dat geldt met name voor grote delen van het bindweefsel. Daardoor worden bijvoorbeeld tussenwervelschijven beschermd tegen beschadiging. Normaal gesproken zou het lichaamsgewicht, en al helemaal door te rennen en springen, voor te veel belasting zorgen en zouden ze beschadigen. Op deze manier dient hyaluronzuur, als bestandsmiddel in Synovia (gewrichtsvloeistof), als smeermiddel en stootkussen in gewrichten. 
Hyaluronzuur fillers zijn crosslinked. De mate van crosslinking verschilt per merk en variant hyaluronzuur en zorgt er voor dat de ene filler steviger is dan de andere, duurzamer is en meer of minder water aan zich bindt. De puurheid van de hyaluronzuur en de mate van crosslinking bepalen voor een groot deel de kwaliteit.

Wat kun je met hyaluronzuur fillers?

Hyaluronzuur fillers zijn primair bedoeld om rimpels op te vullen, om slapper wordende huid op te vullen én om de gezichtscontour te verbeteren. Bijvoorbeeld door een liplijn te creeeren, symmetrische jukbeenderen, of wallen onder ogen op te vullen.

Naarmate je ouder wordt verliest de huid volume en stevigheid. Daardoor worden rimpeltjes zichtbaar en gaat de huid wat meer hangen. Door met een dunne naald een kleine hoeveelheid hyaluronzuur op de plek van het volumeverlies te spuiten kun je juist weer volume en stevigheid creëren. Bijvoorbeeld op de jukbeenderen, in de onderoogleden, in de neus-lippenplooi of in de lippen. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Fabrikanten hyaluronzuur fillers

Er zijn wereldwijd erg veel hyaluronzuur fabrikanten. In Nederland wordt bijna altijd met kwalitatief goede merken gewerkt. Over het algemeen zijn de merken die in Nederland bekendheid hebben, én waarvan de fabrikant sponsor is van de NVCG, een hoog veiligheidsprofiel. De NVCG is de beroepsvereniging van cosmetisch artsen. Slecht gedocumenteerde merken worden namelijk niet door zoveel artsen gebruikt dat ze voldoende omzet hebben om de beroepsvereniging te sponsoren. Check hier een overzicht van alle A-merk hyalruonzuur filler fabrikanten.

Na een hyaluronzuur filler behandeling

Na een behandeling gaat de hyaluronzuur zijn werk doen. Het zorgt voor een liftend effect, bindt water (voor volume en een gezonde huid) én stimuleert afhankelijk van de variant hyaluronzuur ook het collageen.

Het is aan te raden om goed te weten met welk merk hyaluronzuur je wordt behandeld. De kwaliteit én de prijs zijn daar sterk van afhankelijk. 

Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen ontstaan na een filler behandeling. Klik hier voor mogelijke complicaties met injectables.

Ben je op zoek naar een hyaluronzuur filler behandeling? Vul hier je adres in en vind alle artsen en klinieken bij jou in de buurt!

Varianten hyaluronzuur fillers

Over het algemeen zijn de hyaluronzuren als volgt te categoriseren:

Skinbooster – Voor verbetering van de hydratatie van je huid
Soft – De filler voor fijne lijntjes
Filler – Vult fijne lijntjes en rimpels op en biedt meer steun en structuur aan de huid
Lift – Voor het liften van diepe rimpels en vouwlijnen
Volume – Voor het aanbrengen van volume in het gezicht.

Bijna iedere fabrikant heeft bovenstaande variaties. Het verschil tussen de varianten is vaak erg klein. Over het algemeen worden de varianten steeds steviger, naarmate ze meer moeten liften of opvullen. Hoe steviger de hyaluronzuur is, des te duurzamer deze vaak is. Deze versteviging wordt vaak veroorzaakt door de mate van crosslinking.

Veel hyaluronzuur fillers zijn ook verkrijgbaar met lidocaïne. Lidocaïne is verdoving. Niet iedereen vindt verdoving nodig, anderen zijn er erg blij mee. De verdoving wordt voor de ene indicatie meer aangeraden dan voor de andere indicatie. Dit hangt af van de gevoeligheid van het injectiegebied.

Injectablesbooking.nl is onafhankelijk. Zoek, vergelijk en boek jouw volgende injectables behandeling.

Bekijk hier welke merken hyaluronzuur er in Nederland worden gebruikt.