Redactie: Lex van Vliet
Onze missie: Het uitbannen van onbevoegden die Botox en filler behandelingen uitvoeren.
Met dank aan: Prof. dr. Berend van der Lei (Hoogleraar Esthetische Plastische Chirurgie bij Bergman Clinics en Prof. Aesthetics), dr. Gamze Piskin (Dermatoloog bij SkinSensible), drs. Margaritha Adams (cosmetisch arts KNMG bij Waterland Kliniek), MSc. Marjan Aldenzee (physician assistent in haar eigen kliniek in Asten), BSc. Priscilla Sobas (verpleegkundige in haar eigen kliniek in Maastricht) en Judith Eggersman (algemeen directeur van Ivy clinics).
Het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) onderzocht 90 accounts die op sociale media fillerbehandelingen aanbieden. Van de onderzochte aanbieders bevestigden 19 aanbieders dat iemand die niet in het BIG-register geregistreerd staat in hun praktijk fillers injecteert. Die praktijken zijn dus illegaal bezig.
In de uitzending van Pointer stelt onderzoeksjournalist Anna Gimbrère deze illegale praktijken aan de kaak. Dr. Tom Decates en drs. Catharina Meijer zetten de risico's en de ongewenste situatie voor veelal kwetsbare consumenten duidelijk uiteen.
Waarom kiest een consument voor een praktijk zonder BIG-geregistreerde specialist? Blijkbaar zijn veel consumenten zich er niet van bewust dat het toedienen van een injectie een medische handeling is waarvoor je bevoegd moet zijn. Iedere injectie brengt natuurlijk risico met zich mee. "Het lijkt erop dat consumenten door alle kwalificaties tussen de bomen door het bos niet meer zien."
Cosmetisch specialist, injectables arts, cosmetisch arts, aesthetic nurse, cosmetisch behandelaar en dermatologisch specialist; zomaar wat titels die worden gebruikt maar geen erkende en beschermde titels zijn. De meeste consumenten weten deze titels niet te onderscheiden van beschermde titels zoals plastisch chirurg, cosmetisch arts KNMG en dermatoloog.
Daarnaast zijn de door de overheid bepaalde bevoegdheden van specialisten met beschermde titels ook niet bepaald duidelijk.
Feit: Een injectable behandelaar MOET BIG-geregistreerd zijn. Laat je dus nooit behandelen door iemand zonder BIG-registratie. Op Injectablesbooking.nl staan alleen BIG-geregistreerde specialisten. Consumenten kunnen bij iedere specialist checken of deze persoon nog BIG-geregistreerd is.
Graphic de door de overheid bepaalde bevoegdheden per BIG-registratie.
Naast de bevoegdheid wil je waarschijnlijk cosmetisch gezien een optimaal resultaat behalen. Daarvoor moet je kijken naar bekwaamheid. De kans op een cosmetisch optimaal en duurzaam resultaat is veel groter bij een bekwame specialist.
De bevoegdheid is een voorwaarde, bekwaamheid zou je zelf graag moeten willen.
De Rijksoverheid zegt: "Een zorgverlener is bekwaam als diegene: kennis heeft over de handeling, de technieken, het doel, de anatomie, de risico's, voor- en nazorg en eventuele complicaties; de handeling en bijkomende activiteiten, zoals beslissen en informeren, goed uitvoert."
Injectablesbooking vroeg aan prof. dr. Berend van der Lei (Hoogleraar Esthetische Plastische Chirurgie), dr. Gamze Piskin (Dermatoloog), drs. Margaritha Adams (cosmetisch arts KNMG), MSc. Marjan Aldenzee (physician assistent), BSc. Priscilla Sobas (verpleegkundige) en Judith Eggersman (algemeen directeur Ivy clinics) hoe consumenten beter kunnen worden geïnformeerd zodat zij weten dat een behandelaar bevoegd moet zijn voor de medische handeling met injectables.
Berend van der Lei: “Consumenten staan er niet bij stil. Zij zijn druk met hun alledag en gaan ineens met een vriendin mee naar een ‘cosmetisch specialist’. Weten zij veel. Ik vind het storender dat de IGJ er niks aan doet. De IGJ zegt; “Het zijn geen dokters, dus die hoeven wij niet te handhaven.”
Gamze Piskin: “Consumenten onderschatten soms de risico’s van cosmetische behandelingen. Daarmee onderschatten ze dan ook ze de noodzaak om vooraf goed te onderzoeken of de arts die ze gaan bezoeken wel bevoegd EN bekwaam is. We zien overigens een trend dat de consumenten in toenemende mate beter nadenken over de keuze van hun arts en kliniek.”
Margaritha Adams (MA): “Het is voor consumenten een hele ondoorzichtige zaak. Er worden allerlei titels gebruikt, dat is erg verwarrend voor consumenten. Voor een bevoegde arts ga je naar een cosmetisch arts KNMG. Dat zijn artsen die zich gespecialiseerd hebben. Helaas kunnen consumenten niet blind vertrouwen op hoe iemand zich noemt.”
Marjan Aldenzee (MaAl): “Consumenten zijn vaak onwetend en hebben daardoor uitleg nodig van de behandelaar en wetgeving. Als behandelaar dien je hierover vooraf duidelijkheid te creëren. Wie ben je, wat is je ervaring, is er een BIG registratie en hoe is je werkwijze. Alleen met volledige informatie kan de cliënt beoordelen of hij of zij door een kundige behandelaar geholpen wordt.”
Judith Eggersman (JE): "De meeste cliënten doen van tevoren goed onderzoek. Ze lezen websites, bekijken socials en lezen vooral ook reviews. Bij ons komt het overgrote deel van de cliënten op advies van vrienden, familie en kennissen en vertrouwen zij graag op de mening van een ander. Daar kan een valkuil liggen waardoor mensen bij een onbevoegde behandelaar terechtkomen.
BvdL: “Je moet de anatomie en de risico’s kennen. Als je dat goed weet dan verkleint de kans op complicaties al aanzienlijk.”
GP: “Bevoegdheid is wettelijk verplichting. Bekwaamheid is de andere en even belangrijke voorwaarde voor een veilige en deskundige cosmetische behandeling.”
MA: “Als je naar een bevoegde behandelaar gaat dan kun je er van uitgaan dat een behandeling op een veilige manier wordt uitgevoerd. Zij werken met veilige producten. Wanneer er iets misgaat dan weten bevoegde artsen hoe ze het kunnen oplossen. Ook in geval van een ongewenst resultaat weten bevoegde artsen ermee te dealen.”
MaAl: “Dit is heel belangrijk voor de kwaliteit van de behandelingen en dus ook voor de resultaten. Belangrijke secundaire vereisten zijn:
- dekking van complicaties
- registratie kwaliteitsregister
- frequente scholing en symposia
- klachtenregeling”
Priscilla Sobas: “Je zou niet alleen moeten zoeken naar een specialist die bevoegd is, want bekwaam is zeker zo belangrijk. Bevoegd maakt niet bekwaam. Kies altijd voor een specialist die goed is opgeleid in de behandelingen, de anatomie en het behandelen van ongewenste complicaties. Een specialist die bovendien veel trainingen, workshops en congressen bezoekt. Een specialist die full time werkzaam is met injectables. Niet een arts, verpleegkundige of physician assistent die dit voor zomaar even erbij doet op een zaterdagmiddag.”
JE: "Bevoegd en vooral ook bekwaam. Bekwaam betekent dat je een ingreep zo dusdanig vaak gedaan hebt om veiligheid en goede resultaten te waarborgen. Om injectables goed te prikken heb je veel kennis nodig en ook veel ervaringsjaren. De opleiding cosmetisch arts KNMG biedt nieuwe cosmetisch artsen een fulltime opleiding van twee jaar waarin zij ruim een jaar onder begeleiding en supervisie werken en voor de wat meer moeilijke behandelingen zelfs twee jaar. Dit biedt dan wel een veilig perspectief voor de cliënt."
GP: “Het is vooral de bekwaamheid die het duurzaam cosmetisch resultaat bepaalt.”
MA: “Bevoegdheid heeft zeker invloed op het duurzame cosmetische resultaat. Er zijn vele injectietechnieken, maar iemand die gespecialiseerd is weet hoe en met welk product je een zo duurzaam, veilig en natuurlijk mogelijk resultaat bereikt.”
MaAl: “Vooral de bekwaamheid en de ervaring leveren de beste resultaten.”
JE: "Jazeker, je moet namelijk al in een vroeg stadium een meerjaren plan maken zodat je duurzame resultaten kan bereiken en ook kan voorkomen dat fillers bijvoorbeeld gaan stapelen. Of dat Botox rimpels veroorzaakt door spieren te laten ontspannen en andere juist te hard laat werken. Dit is kennis die je alleen in een langdurig opleidingstraject op kan doen. Als arts is het belangrijk dat je veel verschillende cliënten kan behandelen om resultaten van je behandelingen goed te kunnen voorspellen."
BvdL: “Ja, kijk. De plastisch chirurgen hebben een eigen register, de cosmetisch artsen ook en de huisartsen ook. Ik denk dat het voor consumenten best zinvol is als een compleet en toegankelijk register zou bestaan. Eigenlijk is dat best een goede functie van Injectablesbooking. Daar zou je eigenlijk reclame voor moeten maken: Check de bevoegdheid van je arts op Injectablesbooking.”
GP: “Het BIG register is openbaar en een prima plaats om de bevoegdheid van een arts checken. Een overkoepelend register van alle artsen die bevoegd en bekwaam voor het uitvoeren van cosmetische behandelingen zou wel handig zijn. Dit zou dan zowel cosmetisch artsen, dermatologen, plastisch chirurgen en andere relevante artsen moeten bevatten.”
MA: “Er is voor consumenten al een register waar ze dat kunnen checken. Op de website van de NVCG en Cosmedici kunnen ze zien wie een KNMG titel hebben en gespecialiseerd zijn in injectable behandelingen. Deze mensen hebben een studie gevolgd en geregistreerd zijn als cosmetisch arts KNMG in het register, dan weet je zeker dat je bij de best mogelijke injectable arts terechtkomt.”
PS: “Een compleet en toegankelijk register voor consumenten is uiteraard altijd goed. Liefst dan wel een register die naast de bevoegdheid ook bekwaamheid adresseert.”
JE: "Voor cliënten is het cruciaal dat zij goede research kunnen doen, het liefst op een neutrale plek. Het is ook raadzaam om ook onafhankelijke reviews te checken. En dat laatste is belangrijk voor de cliënt. want bevoegd maakt zeker niet altijd ook bekwaam. Een behandelaar die met je meedenkt, in de toekomst kijkt en rekening houdt met jouw wensen en mogelijkheden."
BvdL: “Wanneer we het voor elkaar krijgen dat onbevoegden geen injectables behandelingen meer uitvoeren, dan maken we voor een groot deel al schoon schip. Dat zou een mooie eerste stap zijn.”
Noot van de redactie. Op Injectablesbooking staan alleen bevoegde specialisten. Bij iedere specialist staat de BIG-registratie inclusief een link naar het BIG-register.
Bronnen:
Zoek, vergelijk en boek een injectable of filler behandeling
Injectablesbooking.nl (onderdeel van Halftien BV)
Vierambachtsweg 25
2481 KR Woubrugge
info@injectablesbooking.nl
KVK: 81484879
BTW: NL862111808B01