Hayri Hortoglu: 'Ik voel me graag op mijn gemak bij cliënten'

6 oktober 2022

Maak nu een afspraak met Drs. Hayri Hortoglu. Klik hier

Hayri Hortoglu: 'Ik voel me graag op mijn gemak bij cliënten'

Tekst: Lex van Vliet

Dokter Hayri Hortoglu is één van de meest ervaren cosmetisch artsen van Nederland. Hij startte in 2000 bij Medisch Centrum Scheveningen (van de befaamde arts Robert Schoemacher) en is inmiddels al bijna 15 jaar succesvol met Amstelzijde Kliniek naast restaurant Loetje in Oudekerk aan de Amstel (Amstelveen). Drs. Hortoglu is vriendelijk, bescheiden en bovenal zeer deskundig. Hoe waarborgt hij de kwaliteit in zijn kliniek? Welke tips heeft hij voor consumenten die een cosmetische behandeling overwegen? 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Beeld je in de 10-jarige Hayri. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Dat was in de jaren ’70. Ik ben eind jaren ’60 geboren in Gaziantep. Dat is qua inwoners de vijfde stad van Turkije, en ligt in het zuid-oosten van het land. Mijn ouders zijn begin jaren ’70 als gastarbeiders naar Nederland geëmigreerd. Zij konden zich aanmelden als gastarbeider omdat er in Nederland een tekort was aan personeel. Misschien wel vergelijkbaar met nu. Mijn vader ging voor Philips werken, in Hoorn. Mijn broer en ik hebben toen nog 2 jaar bij onze oma in Turkije gewoond. Vervolgens ben ik opgegroeid in de kop van Noord-Holland, in Medemblik. In 1977, toen ik 10 jaar was, zat ik op de OLS, de Openbare Lagere School in Medemblik. Daar heb ik een heerlijke en veilige jeugd gehad. 

Wij integreerden snel, gingen op voetbal en zwemles, daar heb ik echt positieve herinneringen aan. De vrienden uit die tijd zijn nog steeds mijn maatjes, die zie ik nog regelmatig.

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Dat je bereid moet zijn om minder leuk werk te doen om weer verder te komen. Daarnaast geloof ik in focus. Daar ontbreekt het in deze tijd nog wel eens aan. En hard werken loont. Een goede studie is nog geen garantie voor succes.

Wat heeft jou geïnspireerd om geneeskunde te gaan studeren?

Het was niet zo vanzelfsprekend dat ik ging studeren. Ik groeide op in het kleine dorpje Medemblik. Onze wijk was destijds een echte arbeidersomgeving, wat in de jaren ’70 natuurlijk heel gebruikelijk was. De enige connectie met ‘de grote stad’ was één keer per uur een lijnbus met Hoorn. Wij wisten dus niet zoveel van de wereld af.

Eigenlijk waren er niet of nauwelijks voorbeelden van mensen die gingen studeren. Toen ik uiteindelijk in het vierde of vijfde jaar van mijn VWO-opleiding door mijn mentor werd gevraagd ‘wat nu?’, twijfelde ik tussen economie, rechten en geneeskunde. Destijds hadden we in de familie wat nare ziektes meegemaakt. Dat was voor mij wel een prikkel om geneeskunde te gaan studeren. Ik ben redelijk zorgzaam, dat speelde ook wel mee.

Hayri Hortoglu: 'Ik voel me graag op mijn gemak bij cliënten'

In 2000 startte je bij Medisch Centrum Scheveningen. Hoe kwam je daar terecht?

Eind 2000 werkte ik inmiddels al 4 jaar als arts in het AMC. Ik had daar de opleiding geneeskunde gevolgd en had de mogelijkheid om in opleiding te komen tot uroloog. Op dat moment vroeg een vriend waarmee ik op de Hart-long chirurgie had gewerkt of ik bij Medisch Centrum Scheveningen wilde komen werken. Dat was destijds de grootste privékliniek van Nederland, met de illustere Robert Schoemacher als voorman. Er werkte daar een team van wel 10 plastisch chirurgen. De kliniek was gevestigd in het beroemde kasteel Binckhorst. 

Ik werd aangenomen als arts voor intakes, controles en als assistent op de OK. Ik had wel chirurgische ervaring opgedaan als assistent op de Hart-long chirurgie, maar bij Medisch Centrum Scheveningen werkte ik met absolute top plastisch chirurgen zoals Zeeman, van Drunen en Schermer Voest. Dat waren mannen waar ik huizenhoog tegenop keek. En ik mocht ineens met hen mee opereren. Op OK stonden we tegenover elkaar, allebei aan één zijde van de patiënt. Daar mocht ik echt helpen met grote plastische operaties en bijvoorbeeld het hechtwerk afmaken. 

Cosmetische geneeskunde bestond toen nog nauwelijks. Hoe was die tijd als cosmetisch arts?

Toen ik bij Schoemacher begon draaide alles om cosmetische chirurgie. De cosmetische laser- en injectableswereld stond echt nog in de kinderschoenen. Er werd veel geëxperimenteerd met fillers. Veel behandeling werden uitgevoerd met permanente fillers zoals siliconen olie. Bekende namen als dokter Jaap Kraaijenhage en dokter Otto Polderman waren echte pioniers. Er was nauwelijks wetenschappelijke onderbouwing, maar die mannen hebben enorm veel ontdekt en ervaring gedeeld. Mede daardoor heeft de cosmetische geneeskunde zich zo succesvol ontwikkeld. Momenteel geven fillers tijdelijk resultaat (gemiddeld 9-12 maanden), wat het aantal ernstige complicaties enorm heeft gereduceerd.

Mijn collega’s in het AMC waren ook verrast met mijn stap buiten het ziekenhuis. Dat was destijds niet gebruikelijk. Zij waren erg benieuwd naar mijn avonturen en naar hoe één en ander er aan toe ging in zo een privékliniek. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Hoe is de markt veranderd in de afgelopen 22 jaar?

Eigenlijk is alles anders geworden. Het type cliënten is veranderd. Vroeger waren cosmetische behandelingen echt voor de rijkere mensen. Tegenwoordig zijn cosmetische behandelingen gangbaar in alle bevolkingsgroepen. De meeste cliënten waren destijds ook boven de 55 jaar. Tegenwoordig zien we al heel veel dertigers die preventief hun huid in conditie brengen. Het type behandelingen is veranderd van veel chirurgie naar veel minimaal invasieve cosmetische behandelingen zoals lasers en injectables. In 2002 was Botox nog vrij onbekend. Wij kregen toen één van de eerste trainingen in Nederland van Plastisch Chirurg Gijs van Selms. In de periode daarna hebben we de toepassing van Botox echt nog moeten leren. We waren daar heel slecht in. Je zag het direct als iemand een Botox behandeling had gehad. Hoe anders is dat nu. We kunnen heel subtiel en effectief behandelen, het hoeft absoluut niet meer op te vallen. 

Jij hebt een hele trouwe clientèle. Hoe verklaar je dat?

De meeste van mijn cliënten ken ik al langere tijd. Het gaat altijd om de interactie. Je moet je bij elkaar op je gemak kunnen voelen en vertrouwen. Als het goed voelt en je bent tevreden met de behandelingen dan ga je weer terug naar je behandelaar. Ik zie mijn cliënten 2 tot 3 keer per jaar. Dat is voor veel mensen vaker dan dat zij een huisarts zien. Dan bouw je wel een band op.

Het is een goed bewaard geheim dat vele BN’ers jouw praktijk bezoeken. Waarom voelen zij zich zo thuis bij jou?

BN’ers zijn gewoon N’ers. In de spreekkamer zijn BN'ers net als ieder ander. Ik ben niet op zoek naar BN’ers. Ik benader iedereen professioneel. Soms komen er vanuit een management wel specifieke vragen, daar kijken we dan naar, maar wij zijn er niet naar op zoek. 

Hayri Hortoglu: 'Ik voel me graag op mijn gemak bij cliënten'

Lex van Vliet en Hayri Hortoglu schudden elkaar de hand in de Amstelzijde Kliniek

Veel klinieken hebben expansie drift. Jij hebt besloten om met een klein team te blijven werken. Waarom heb je deze bewuste keuze gemaakt?

Ketenklinieken zijn big business. Maar cosmetische geneeskunde is heel persoonlijk. Ik voel me graag op mijn gemak bij mijn cliënten. Bij ketenklinieken zie je altijd weer andere cliënten, werk je met tijdsdruk en moet je zuinig zijn met je producten. Terwijl cosmetische geneeskunde altijd om kwaliteit moet gaan. Daarnaast was ik niet gelukkig geworden van 4 of 5 vestigingen. Dan was ik een manager geworden, terwijl ik het nog iedere dag leuk vindt om dokter te zijn. Daar haal ik veel voldoening uit én ik ben ervan overtuigd dat ik op deze manier betere zorg kan bieden.

Heb je het gevoel dat de kwaliteit van behandelingen bij ketenklinieken hetzelfde is als bij een Boutique zoals Amstelzijde Kliniek?

Bij ketenklinieken ben je natuurlijk heel erg afhankelijk van artsen die nog niet zoveel ervaring hebben met injectables. Dat geeft op zich niks, iedereen moet de ruimte krijgen om te leren. Maar dat maakt het wel moeilijk om te sturen op behandelkwaliteit, dat is mede afhankelijk van de opgebouwde ervaring.

De IGJ controleert onze branche gelukkig actief. Maar zij werken voornamelijk een checklist af. Natuurlijk zijn de protocollen, registratie van incidenten, hygiëne en medicatieveiligheid heel belangrijk. Maar de IGJ brengt niet in kaart hoe er met mensen wordt omgegaan. Hoe het gesteld is met ethiek en met de technische vaardigheid. Terwijl dát, als je praat over kwaliteit en veiligheid, uiteindelijk cruciaal is. 

Daarnaast richten ketenklinieken zich vaak op een jongere doelgroep. Zij creëren via social media een beleving waarvoor die doelgroep gevoelig is. Bij die klinieken ligt de prijs vaak ook wat lager. Daardoor wordt een enorme doelgroep gecreëerd. 

Het is voor consumenten per definitie heel moeilijk om op kwaliteit te vergelijken. Bij een cosmetische behandeling in het aangezicht telt iedere millimeter. Maar hoe weet een consument nu of hij/zij de beste keuze maakt? Vaak gaat de social media beleving boven een rationele benadering.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

18 jaar geleden waren er 20 cosmetisch artsen in Nederland. Inmiddels zijn er ca. 800 artsen die zich bezig houden met injectables behandelingen. Waarom is dat zo gegroeid denk jij?

Er is heel veel vraag gekomen en gecreëerd. Daarnaast hebben we nu veel meer mogelijkheden met peeling, laserbehandelingen en injectables om chirurgie uit te stellen. Men is een mooie en fitte uitstraling belangrijk gaan vinden in de afgelopen 20 jaar. In de jaren ’70 ging niemand naar de mondhygiëniste, tegenwoordig doen we dat wel omdat we dat belangrijk zijn gaan vinden.

In Nederland worden naar schatting jaarlijks meer dan 600.000 injectables behandelingen uitgevoerd. Is de kwaliteit en veiligheid van cosmetische behandelingen in het geding door deze groei? Of is het grootste risico een suboptimaal resultaat?

Als je in getallen veel meer behandeld, dan is er ook meer kans dat er een complicatie in de media komt. Aan de andere kant groeit onze kennis en kunde en is er zoveel educatie en informatie beschikbaar dat de kans op een complicatie procentueel gezien kleiner is geworden de afgelopen decennia.

Een suboptimaal resultaat kan een uitkomst zijn. Daarom is het toch verstandig om op rationele gronden voor een arts of kliniek te kiezen.

Wat is jouw ambitie als cosmetisch arts voor de komende 5 jaar?

Wij werken nu op een niveau die ik graag zou continueren. We leveren goede kwaliteit. Heel misschien openen we nog een vestiging in Amsterdam. Veel cliënten wonen in Amsterdam, dat maakt het voor hun nog iets toegankelijker. 

Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Doe goed je huiswerk. Kijk goed naar welke arts je gaat. Kijk of de arts lid is van beroepsvereniging NVCG. Dat is te herkennen aan het blauwe logo. Dan weet je dat iemand in ieder geval 2 jaar zijn best heeft gedaan om kennis en ervaring op te doen als cosmetisch arts. Of kies voor een dermatoloog of plastisch chirurg met veel injectables ervaring. 

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt