Complicatie na Botox behandeling

16 november 2020

Dit artikel gaat over complicaties met botulinetoxine. Botox en Vistabel zijn merknamen botulinetoxine van fabrikant Allergan. Andere gangbare merken botulinetoxine zijn Azzalure/Dysport en Bocouture/Xeomin. Botulinetoxine wordt al meer dan 40 jaar gebruikt in de medische wereld. Er worden namelijk ook zeer veel botulinetoxine behandelingen uitgevoerd tegen spasmes, scheelzien, urologische en neurologische aandoeningen. Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen behandelingen met botulinetoxine uitgevoerd. In dit artikel lees je informatie over mogelijke complicaties na cosmetische behandelingen met botulinetoxine. Aan dit artikel mogen geen rechten worden ontleend. Ook vervangd dit artikel in geen enkel geval informatie, anamnese of informed consent van de arts.

Complicatie na Botox behandeling

Contra indicaties Botox

Deskundige artsen werken volgens de aanbevelingen en steriel. Om complicaties te voorkomen houden ze allereerst rekening met de algemeen geldende contra indicaties. Mensen met een contra indicatie worden niet behandeld. Contra indicaties voor een botulinetoxine behandeling zijn:
-Een bestaande infectie op de gewenste plaats van de injectie.
-Zwangerschap of het geven van borstvoeding.
-Allergie voor één van de bestanddelen van botulinetoxine.
-Spierziekten waardoor spierzwakte ontstaat.
-Jonger dan 18 jaar.

Bijwerkingen en complicaties na Botox

Na een behandeling kunnen zowel bijwerkingen als complicaties ontstaan. Mogelijke bijwerkingen zijn bijvoorbeeld pijn, zwelling of blauwe plekken op de plaats van Botox injectie. 

De meest uitgevoerde rimpelbehandelingen met botulinetoxine zijn de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes. De bedoeling is om het spiertje die de rimpels veroorzaakt voor enige tijd inactief te maken. Wanneer net het verkeerde spiertje wordt behandeld, dan kan zowel een onnatuurlijk hoog opgetrokken wenkbrauw of hangend ooglid (dropping eyelid) ontstaan. Bij een dropping eyelid is er iets te laag geprikt, of is de botulinetoxine gemigreerd waardoor een ooglid is gaan hangen. In de meeste gevallen zullen de complicaties zich binnen enkele weken spontaan herstellen. Een andere mogelijke complicatie bij een cosmetische behandeling met botulinetoxine is natuurlijk een infectie. Ook al komt dit zelden voor, het is bij iedere medische behandeling een risico.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Allergie voor Botox

Cosmetische behandelingen met botulinetoxine worden als zeer veilig gekenmerkt. Tussen 1989 en 2003 zijn er slechts 36 complicaties gemeld bij de FDA. Dit is een zeer klein aantal wanneer je het hebt over miljoenen behandelingen. En het merendeel daarvan was te wijten aan ondeskundigheid van de arts.

Indien iemand allergisch blijkt voor een botulinetoxine injectie, bij de minimale dosering botulinetoxine van een cosmetische behandeling is dat zeer zeldzaam, dan kunnen de volgende klachten ontstaan:

-Hoofdpijn of griepachtige symptomen
-Droge ogen of overmatig tranen
-Klachten over scherp zien
-Astma-achtige klachten

Bovenstaande klachten komen bijna uitsluitend voor bij grotere doseringen zoals toegediend bij medische behandelingen met botulinetoxine. Bij cosmetische behandelingen is de dosering namelijk een stuk lager. Mocht zich één van bovenstaande klachten na een behandeling zich toch voordoen dan wordt aangeraden om direct contact op te nemen met de behandelend arts.

-----------------------
Vind een veilige Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox behandeling Enschede
Botox behandeling Zwolle
Botox behandeling Arnhem
Botox behandeling Tilburg
Botox behandeling Nijmegen
Botox behandeling Almere
Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Botox veilig

Om er zeker van te zijn dat je veilig wordt behandeld is het aan te raden om de volgende uitgangspunten in acht te nemen voordat je een arts kiest.
-Wees er zeker van dat je wordt behandeld met één van de drie bekende merken: Azzalure/Dysport, Bocouture/Xeomin of Botox/Vistabel.
-Kies een arts die ervaring heeft met botulinetoxine behandelingen bij een kliniek met een goede reputatie.
-Vraag jezelf af of je het belangrijk vindt om door een Cosmetisch Arts KNMG te worden behandeld.

Je kunt er dus vanuit gaan dat een cosmetische behandeling met botulinetoxine een zeer hoog veiligheidsprofiel heeft. En weet ook; je bent zeker niet de enige. Jaarlijks zijn er wel 400.000 cosmetische botulinetoxine rimpelbehandelingen in Nederland. Dat is misschien wel de reden dat al die mensen er zo goed uitzien! 

Vergelijk alle klinieken bij jou in de buurt op Injectablesbooking.nl.

Lees verder:
Misstanden in de cosmetische zorg
Traangoot filler complicaties
Lipfiller complicaties

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt