Welke Botox behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering?

Imraan Muradin
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: Drs. Imraan Muradin

Met Botox worden ook veel medische behandelingen uitgevoerd. Veel mensen vragen zich af welke behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding. Op deze pagina delen we informatie over behandelingen die regelmatig worden vergoed door de zorgverzekering, of waarover twijfel is of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Botox vergoeding

Worden behandelingen met Botox vergoed?

Met Botox kun je cosmetische behandelingen tegen rimpels laten uitvoeren. Dat wordt in Nederland ca. 500.000 keer per jaar gedaan. Niet veel mensen weten dat met Botox ook medische behandelingen worden uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Spasmes

  • Incontinentie

  • Scheelzien

  • Migraine (hoofdpijn)

  • Hyperhidrosis (overmatig zweten)

  • Tandenknarsen

Wordt Botox oksels vergoed?

Botox in oksels is een oplossing tegen overmatig zweten. Dit noemt men ook wel hyperhidrosis. Behandeling tegen hyperhidrosis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde voor vergoeding: je hebt alleen recht op vergoeding van een hyperhidrosis behandeling als deze nodig is.

Je hebt verwijzing nodig van de huisarts. Als deze constateert dat de hyperhidrosis heftig genoeg is, dan zul je worden doorverwezen naar een specialist.

De specialist doet eerst onderzoek. Daarmee wordt bepaald in welke mate sprake is van hyperhidrosis.

Wat als je niet voor vergoeding in aanmerking komt?

In de praktijk is de kans niet groot dat je voor vergoeding in aanmerking komt. Wanneer je zweetvlekken in je shirt krijgt bij 'spannende' gesprekken, meetings of presentaties, dan heb je niet direct last van hyperhidrosis. Dit kan wel worden verholpen met een Botox behandeling in een kliniek. Dat kost gemiddeld € 400 - € 600 per behandeling en is ca. 6 maanden effectief. Veel mensen doen dit in het voorjaar en hebben er dan de hele zomer plezier van.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Wordt Botox tegen migraine vergoed?

Botox tegen chronische migraine wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze behandeling moet je eerst naar de huisarts. Als deze vaststelt dat er sprake is van chronische hoofdpijn, dan wordt je doorverwezen naar de neuroloog. De behandeling wordt alleen vergoed als deze wordt uitgevoerd door de neuroloog. Een behandeling in een cosmetische kliniek wordt dus niet vergoed.

Wat als Botox tegen hoofdpijn niet wordt vergoed?

Botox kan effectief zijn tegen hoofdpijn, zeker als het ontstaat door 'spierspanning'. De arts kan door middel van onderzoek vaststellen of de spanning uit het hoofd, nek of schouders ontstaat. Met een Botox behandeling kan de spanningshoofdpijn effectief worden behandeld.

Als de indicatie door de huisarts of neuroloog niet 'chronisch' is, dan kun je wel in de cosmetische kliniek worden behandeld. Een behandeling kost tussen de € 149 en € 350 bij de diverse klinieken en een behandeling is gemiddeld 3-4 maanden effectief. In veel gevallen heeft de behandeling ook een positief effect tegen rimpels.

vergoede_zorg

Botox tandenknarsen vergoed

Behandeling van tandenknarsen met Botox, ook wel bruxisme genoemd, wordt helaas bijna nooit vergoed door de zorgverzekering. Uitzondering daarop is behandeling bij de gnatholoog. Dat is een specialist die kaakklemmen, kaakknarsen en slaapapneu kan behandelen vanuit de tandheelkunde. Gnathologie wordt in ernstige gevallen bij sommige verzekeraars vanuit de aanvullende polis vergoed.

Wanneer wordt behandeling van tandenknarsen vergoed?

Van (nachtelijk) tandenknarsen en kaakklemmen kunnen kaakproblemen ontstaan, kan de kaakspier verdikt raken (faceslimming is soms een oplossing) en kan zelfs slijtage aan de tanden ontstaan. Normaal gesproken is er geen vergoeding voor deze behandelingen. Een bitje zou een oplossing kunnen zijn, deze moet je ook zelf aanschaffen. Een Botox behandeling kan de kaakspier ontspannen. Daardoor wordt het tandenknarsen in sommige gevallen structureel minder erg. Indien er sprake is van behoorlijke slijtage dan stelt de gnatholoog een diagnose en een bijbehorend behandelplan. Dit kun je vervolgens zelf indienen bij je zorgverzekeraar wanneer gnathologie onderdeel is van de aanvullende verzekering.

Nieuwe behandeling

Lemonbottle behandeling

Veel gestelde vragen over Botox vergoeding

Kun je Botox vergoed krijgen?

Wordt Botox tegen hoofdpijn vergoed?

Welke verzekering vergoed Botox?

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt