Tandenknarsen (bruxisme); welke behandelingen zijn er?

26 januari 2021

Ben je op zoek naar een arts of kliniek voor een behandeling tegen tandenknarsen? Voer je adres in en vergelijk alle artsen en klinieken bij jou in de buurt!

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Tandenknarsen

Tandenknarsen komt zeer vaak voor. Er zijn 2 type tandenknarsers. Zij die het overdag doen en zij die het in hun slaap doen (slaap bruxisme). Tandenknarsen gebeurd over het algemeen onbewust. Hoe ontstaat tandenknarsen/ bruxisme? En hoe kom je van tandenknarsen/ bruxisme af? Artsen kunnen het overmatig gespannen spiertje behandelen met botulinetoxine (ook wel bekend als Botox). Daarom kun je voor deze behandeling vaak terecht bij injectables klinieken. In dit artikel lees je alles over de behandeling van tandenknarsen/ bruxisme!

Tandenknarsen (bruxisme); welke behandelingen zijn er?

Tandenknarsen Botox

Tandenknarsen kan behoorlijke slijtage veroorzaken aan je tanden. Dankzij een Botox behandeling kun je 3-6 maanden van het tandenknarsen af zijn. Een behandeling is in 15 minuten gebeurd. Vergelijk klinieken in de buurt en maak direct een afspraak!

Tandenknarsen behandeling reviews

Het is waardevol om reviews te lezen van consumenten die ook hebben gekozen voor een behandeling tegen bruxisme met Botox. Lees reviews van alle klinieken op Injectablesbooking. 

Tandenknarsen Botox reviews

Ik ben zeer tevreden over mijn behandeling bij Xavier Clinics voor tandenknarsen. Het professionele team bood uitstekende zorg en gaf duidelijke uitleg over het behandelproces. Mijn ervaring was positief, en ik merk aanzienlijke verbeteringen. Zeker een aanrader!!
Herman Smit
Xavier Clinics
23 januari 2024 10:10
Drie weken terug ben ik voor het eerst bij Hero Zijlker geweest voor botoxinjecties t.b.v. tandenknarsen/kaakklemmen (bruxisme). Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de assistentes. Er werd goed uitgevraagd wat de symptomen waren en er werd gekeken naar hoe mijn kaakspieren er uit zagen. In goed overleg met mij is vervolgens besloten in welke mate we ging... Toon meer »
Drie weken terug ben ik voor het eerst bij Hero Zijlker geweest voor botoxinjecties t.b.v. tandenknarsen/kaakklemmen (bruxisme). Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de assistentes. Er werd goed uitgevraagd wat de symptomen waren en er werd gekeken naar hoe mijn kaakspieren er uit zagen. In goed overleg met mij is vervolgens besloten in welke mate we gingen behandelen. Uiteindelijk heb ik injecties gekregen in mijn grote kaakspier maar ook vlak bij mijn slaap i.v.m. hoofdpijn van het knarsen. Ook ging men prettig om met mijn verleden met prikangst. Er werd heel rustig te werk gegaan en uitgevraagd of ik me goed voelde (alles ging goed!).

Vrij snel na de behandeling merkte ik al meer ontspanning in mijn gezicht. Mijn kaakspieren voelen nu veel zachter in plaats van een hard blok. Ook heb ik veel minder hoofdpijn gehad. Ik kan nog goed kauwen, maar merk voornamelijk wat verlies van bijtkracht. Het knarsen/klemmen is al een stuk minder, maar ik durf nog niet goed zonder bitje te slapen. Al met al ben ik nu al erg tevreden. Toon minder »
18 december 2023 21:09
Ik ben een maand geleden behandeld door dr. Hero Zijlker met botox in mijn kaak tegen tandenknarsen en super blij met het resultaat. De spanning was na een week al veel minder en nu nagenoeg weg. Dr. Hero is heel professioneel en neemt de tijd om alle opties door te lopen en uit te leggen, en aangezien dit mijn eerste keer botox was, was dit heel fijn. De be... Toon meer »
Ik ben een maand geleden behandeld door dr. Hero Zijlker met botox in mijn kaak tegen tandenknarsen en super blij met het resultaat. De spanning was na een week al veel minder en nu nagenoeg weg. Dr. Hero is heel professioneel en neemt de tijd om alle opties door te lopen en uit te leggen, en aangezien dit mijn eerste keer botox was, was dit heel fijn. De behandeling zelf was ook heel snel en pijnloos. Mijn vervolgbehandeling is gepland, en ik zou iedereen aanraden die botox overweegt of wil laten doen, dit bij Dr. Hero te doen. Toon minder »
Beatrice Donoghue
Tom and Bart Esthetics
1 februari 2024 18:06

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen is het over elkaar krassen van de tanden en kiezen. Daardoor kan er natuurlijk slijtage ontstaan aan deze tanden en kiezen. Soms gaan de tanden zelfs pijn doen of los zitten. Deze aandoening komt voort uit overmatige kauwspieractiviteit. Daardoor gaan sommige mensen tandenknarsen en andere gaan kaakklemmen. Bij mensen die dit ’s nachts doen, kunnen er ook nekpijn en hoofdpijn klachten ontstaan. Ook kun je een ‘gespierde’ kauwspier krijgen. Dit zorgt voor een mannelijk ogende kaak, wat sommige mensen niet prettig vinden. Stress en angst worden wel gezien als mogelijke oorzaken van tandenknarsen en kaakklemmen. De kauwspieractiviteit wordt aangestuurd vanuit de hersenen. Ongeveer 31 procent van de mensen doet dit overdag, al heeft niet iedereen er last van. Ongeveer 12 procent van de mensen doet dit in hun slaap. 

Hoe herken je tandenknarsen?

De meeste mensen doen tandenknarsen onbewust. Vaak moeten ze er door een ander op worden gewezen dat ze vaak een krassend geluid produceren. Het kan ook bij de tandarts opvallen, die signaleert dan slijtage aan de tanden. Ook wanneer je ’s ochtends vaak wakker wordt met hoofdpijn en nekpijn, dan kan dit wijzen op bruxisme.

Behandeling tegen tandenknarsen / bruxisme

Omdat overmatige spierspanning de oorzaak is van tandenknarsen, is een voor de hand liggende oplossing de spiertjes te ontspannen. Dit kan met een spierontspanner zoals botulinetoxine. Botox is een merk botulinetoxine. Botulinetoxine wordt sinds 40 jaar veelvuldig gebruikt in de medische wereld, bijvoorbeeld als spierontspanner tegen spasmes. Momenteel worden er in Nederland jaarlijks ongeveer 400.000 behandelingen met botulinetoxine uitgevoerd. 

Welke merken Botox zijn er?

Azzalure
Alluzience
Bocouture
Botox
Dysport

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Tandenknarsen behandelen met Botox

Botox, of een ander merk botulinetoxine, zorgt ervoor dat een spiertje wordt ontspannen. De arts spuit de botulinetoxine met een heel klein naaldje op de juiste plek in. Vervolgens zorgt de botulinetoxine ervoor dat het juiste spiertje ongeveer 16-26 weken ontspant. Hierdoor wordt het tandenknarsen voorkomen. Omdat bruxisme kan worden gestimuleerd door angst en stress is het goed om in de tussentijd op zoek te gaan naar een eventuele oplossing daarvoor.

Een ander voordeel van deze behandeling is dat de kauwspier minder dik wordt. Veel mensen die overmatig tandenknarsen of kaakklemmen ervaren dat de kauwspier op gaat vallen. Dit is dan ook een populaire behandeling om het gezicht te feminiseren, de kaak wordt soms beduidend slanker en vrouwelijker. 

-----------------------
Vind een behandeling tegen tandenknarsen bij jou in de buurt

Tandenknarsen Groningen
Tandenknarsen Amsterdam
Tandenknarsen Eindhoven
Tandenknarsen Utrecht
Tandenknarsen Den Haag
Tandenknarsen Rotterdam

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Kosten Botox tegen tandenknarsen

De botulinetoxine tarieven verschillen enorm bij de diverse klinieken. De goedkoopste kliniek biedt deze behandeling aan voor € 99 en de duurste kliniek voor € 369. Het is wel belangrijk om goed voorbereid voor een kliniek te kiezen. Sommige klinieken baseren de prijs op de mate van overmatige spierkracht. Oftewel of je matig of heftig tandenknarst. Omdat dit voor u lastig in te schatten is, raden wij aan om dit goed met uw arts af te stemmen tijdens het consult gesprek. 

De meeste injectables klinieken bieden ook Botox behandelingen aan tegen bruxisme. Deze klinieken richten zich volledig op behandelingen met botulinetoxine en fillers. 

Wordt behandeling tegen tandenknarsen vergoed?

Lees alles over vergoedingen van een Botox behandeling tegen tandenknarsen (bruxisme) hier.

Zoek vergelijk en boek alle artsen en klinieken bij jou in de buurt op deze website.

Lees verder:
Face slimming

Veelgestelde vragen over tandenknarsen behandeling

Wat kan je doen tegen tandenknarsen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Tijdens het slapen een bitje in en tandenknarsen behandelen met Botox zijn de meest uitgevoerde behandelingen. Een behandeling met botox tegen tandenknarsen is gemiddeld 4-5 maanden effectief. Daarna is de botox uitgewerkt. Kies een kliniek voor een tandenknarsen behandeling met Botox op Injectablesbooking.

Wat kost Botox kaakspier?

De prijs van een behandeling in de kaakspier tegen tandenknarsen verschillen behoorlijk bij de diverse klinieken. De goedkoopste kliniek biedt deze behandeling aan voor € 99 en de duurste kliniek voor € 369. Het is belangrijk dat je vraagt hoeveel eenheden botulinetoxine wordt gebruikt. Dit bepaald de effectiviteit en duurzaamheid van de behandeling. 

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt