Nu.nl: Psychologen maken zich zorgen

19 januari 2022

Redacteur Tijn Elferink publiceerde op 16 februari 2022 een interessant artikel op Nu.nl over de psychologie achter cosmetische behandelingen met injectables. Zorgen de vele Zoom / Skype vergaderingen én de 'filter' over social media afbeeldingen voor de toegenomen behoefte naar injectables behandelingen? In dit artikel staan quotes uit het artikel op nu.nl van Elferink.

Nu.nl: Psychologen maken zich zorgen

Maken psychologen zich zorgen over cosmetische behandelingen?

Het aantal injectables behandelingen groeit al 20 jaar gestaag. Van ca 20.000 behandelingen op jaarbasis destijds naar meer dan 600.000 behandelingen in 2022. Maar de groei in botox en filler behandelingen groeit sinds de Corona pandemie helemaal exponentieel. In winkelstraten waar een winkel verdwijnt, opent regelmatig een botox kliniek de deuren. Hoe verklaren psychologen deze groei?  Redacteur Elferink noteert: "Psychologen maken zich al langer zorgen over de webcam als spiegel." Toch is er ook nuance. “Er is onderzoek dat laat zien dat depressieve mensen na het weghalen van een frons minder somber worden.” aldus Mattheis van Leeuwen, gedragspsycholoog, in het artikel op Nu.nl. 

Toegenomen onvrede

Mattheis van Leeuwen, gedragspsycholoog van de Radboud Universiteit op Nu.nl: "Over het algemeen is de onvrede sinds de coronapandemie wat toegenomen. Onvrede over het uiterlijk hoort daarbij." Mensen blijken dus behoorlijk oplossingsgericht; zij gaan bij onvrede over het uiterlijk kennelijk op zoek naar een goede cosmetische kliniek. Van Leeuwen zegt verder: "Wie een filter gebruikt, zegt impliciet dat de werkelijkheid niet goed genoeg is. Mensen krijgen vaak positievere reacties op mooie beelden met bijvoorbeeld egalere huid. Dan is het opletten. We weten uit onderzoek dat reacties van anderen de belangrijkste reden zijn om iets aan het uiterlijk te veranderen."

Ander onderwerp:
Lip flip

Zoek, vergelijk en boek

Er uit willen zien als een Instagram foto

Cosmetisch dermatoloog Elian Brenninkmeijer, werkzaam in haar eigen klinieken in Amsterdam en Naarden, zegt in het artikel: "Door sociale media kan het beeld ontstaan dat anderen er beter uitzien dan jij. Soms komen patiënten met een foto van een persoon op Instagram binnenlopen en zeggen ze: 'Dit wil ik.' Dat kán niet. Je moet respect hebben voor je eigen lichaam en ouderdomsproces."

Brenninkmeijer en Van Leeuwen zijn het er over eens dat het goed is dat cosmetische behandelingen uit de taboesfeer komen. Laten we botox zien als een verschijnsel dat inmiddels gewoon is geworden!

Check hier het hele artikel op Nu.nl: https://www.nu.nl/gezondheid/6184446/psychologen-maken-zich-zorgen-over-de-webcam-als-spiegel.html

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt