Wat is een Cosmetisch Arts KNMG

26-09-2021

Veel verschillende artsen voeren injectables behandelingen uit. Onder andere Huisartsen, Dermatologen, KNO-artsen, Plastisch Chirurgen, Flebologen, Esthetisch artsen, Cosmetisch Chirurgen, Tandartsen, Basis artsen, Cosmetisch artsen KNMG en nog vele andere artsen houden zich bezig met cosmetische injectables behandelingen. Hoe komt dat? Wat betekenen al die titels? En waar moet jij op letten als je een arts kiest voor een injectables behandeling? In deze blog leggen we uit waarom deze verschillend opgeleide artsen zich allemaal bezig houden met injectables en wanneer een arts zich Cosmetisch arts KNMG mag noemen.

Wat is een Cosmetisch Arts KNMG

Verschillende medische specialismen

In Nederland zijn er meer dan 30 verschillende medisch specialismen. Dat zijn specialisaties (vervolgopleidingen) na de studie geneeskunde. Voorbeelden daarvan zijn bekende specialismes als Orthopedie, Cardiologie, Neurologie en Plastische Chirurgie. Om medisch specialist te worden is er minimaal 12 jaar opleiding vereist (6 jaar geneeskunde en 6 jaar vervolgopleiding).

Nadat je bent gespecialiseerd (minimaal 12 jaar studie), kiezen sommige medisch specialisten er voor om zich nog verder te subspecialiseren. Bijvoorbeeld tot Oncoloog of Vaatchirurg.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Cosmetisch arts

In de jaren ’70 werd botulinetoxine als medicijn ‘uitgevonden’. Sindsdien wordt dit medicijn veelvuldig toegepast, zowel met een medische als cosmetische doelstelling. Medisch bijvoorbeeld als behandelmethode tegen spasmes, maar ook nog tegen vele andere kwalen. Cosmetisch wordt botulinetoxine met name toegepast als rimpelbehandeling. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen behandelingen uitgevoerd en is er enorm veel wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit gedaan.

Sinds de jaren ’90 zitten de cosmetische behandelingen met injectables in de lift. Injectables is de verzamelnaam van onder andere botulinetoxine, fillers, Profhilo en skinboosters. Sindsdien zijn er dus artsen die injectables behandelingen aanbieden en uitvoeren.

Begin deze eeuw werd de NVCG opgericht, als beroepsvereniging voor Cosmetisch artsen. De NVCG staat voor Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde.De vereniging bestond uit artsen met passie voor de cosmetische geneeskunde, zij wilden graag professionaliseren. Sindsdien is de vereniging gegroeid tot ca. 200 leden. 

Er is een opleiding ontstaan tot Cosmetisch Arts KNMG en er was een overgangsregeling voor ervaren cosmetisch artsen (zij die al vele jaren injectables behandelingen uitvoeren). Deze artsen werden gevisiteerd en moesten aan normen voldoen om zich Cosmetisch arts KNMG te noemen. 

De opleiding tot Cosmetisch Arts KNMG duurt enkele jaren en is een combinatie van theorie en praktijk. In deze tijd moeten er honderden dossiers worden opgebouwd en wordt de AIOS (arts in opleiding) gevisiteerd en geëxamineerd. De titel Cosmetisch Arts KNMG staat dus in ieder geval voor voldoende theoretische kennis én veel ervaring in injectables behandelingen.

Wat is een Cosmetisch Arts KNMG

Andere medisch specialisten

Niet iedere arts die zich bezig houdt met injectables is lid van de beroepsvereniging NVCG. Waarom niet? Dat heeft te maken met ‘Specialisaties’. Dermatologen en Plastisch Chirurgen hebben al een ander medisch specialisme waarbij zij lid zijn van de beroepsvereniging, en sluiten zich om die reden niet aan bij de NVCG. Uiteraard kunnen ook zij zeer ervaren én zeer vaardig zijn met injectables, maar hebben dus altijd een andere titel dan Cosmetisch Arts KNMG. 

Andere titels

Vele titels gaan rond op internet. Er zijn echter beschermde titels en onbeschermde titels. Titels als Esthetisch Arts of Cosmetisch Chirurg zijn onbeschermd. Deze titels behoren niet tot een officiële medische specialisme. Dermatoloog en Plastisch Chirurg daarentegen zijn wel beschermd. Net zoals Cosmetisch Arts KNMG. Het is aan te raden om te kiezen voor een arts die zich presenteert met een officiële beschermde titel.

Bevoegd en bekwaam

Iedere arts is bevoegd om cosmetische injectables behandelingen uit te voeren. Maar uiteraard is niet iedere arts bekwaam in cosmetische behandelingen. Zonder enige ervaring mag niet worden geclaimd daar bekwaam in te zijn. Het is dus raadzaam om te kiezen voor een arts die enige ervaring met injectables heeft.

--------------

“Een getalenteerde cosmetisch arts kan met 2 ML filler een fenomenaal resultaat behalen door te kiezen voor het juiste product en dit op de juiste plek in te spuiten. Een minder talentvolle cosmetisch arts kan 2 ML filler laten verdwijnen zonder enige verbetering te bereiken.” -Injectablesbooking.nl

--------------

Talentvolle cosmetische artsen

Zoals in iedere beroepsgroep zijn er talentvolle mensen en minder talentvolle mensen. Een goede cosmetische arts heeft een uitmuntende kennis van de anatomie, veel verstand van alle verschillende behandelingen (zodat de best passende behandeling kan worden geadviseerd) én een bijzonder gevoel voor esthetiek. Uiteindelijk ben je als cosmetisch arts een kunstenaar. Creëren, vormen, contouren, schaduwen, sculpten en spelen met kleuren en producten; daar is ervaring én bijzonder talent voor nodig. 

Hoe kies je de beste cosmetisch arts?

Wanneer je alle informatie over opleiding, titel, beroepsvereniging, steady CV, ervaring en professionele benadering afweegt, dan kun je een goede keuze maken voor een cosmetisch arts bij jou in de buurt. Wanneer je een vrijblijvend consult boekt bij je 2 favoriete artsen/klinieken, dan kun je vervolgens een keuze maken voor de arts/kliniek waarbij jij het beste gevoel hebt. Waarvan jij denkt; ‘Het is een professionele medische omgeving, er wordt goed naar me geluisterd, ik voel me goed op mijn gemak en heb veel vertrouwen in deze arts voor de door mij gewenste cosmetische behandeling’. 

Zoek, vergelijk en boek Injectables artsen bij jou in de buurt op Injectablesbooking.nl.