NVCG; de geschiedenis van de beroepsvereniging voor Cosmetische Geneeskunde

3 november 2020

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is de wetenschappelijke vereniging van cosmetische geneeskund. Op 1 januari 2003 werd de Vereniging van Artsen voor Rimpelbehandeling (VAR) opgericht. De oprichters zijn dokter John Krant en dokter Douwe Pasdeloupe. Zij verrichtten naast hun werk respectievelijk als KNO-arts en als huisarts steeds vaker cosmetische behandelingen. John Krant kwam op het idee voor een vereniging. Zijn wens was professionalisering. Zowel op het gebied van regelgeving en als professioneel keurmerk richting consumenten. Daarnaast sta je verenigd natuurlijk sterker richting instanties en collega’s. Bij de oprichtingsvergadering waren uiteindelijk 13 artsen aanwezig waaronder o.a. ook Drs. Hayri Hortoglu en Drs. Robert Schoemacher

Er waren in de jaren ’90 steeds meer artsen en klinieken die zich bezig hielden met injectables. Zo voert ook de Velthuis Kliniek al sinds 1998 injectables behandelingen uit. Daarnaast hielden diverse plastisch chirurgen en dermatologen zich vanuit hun ziekenhuis praktijk steeds meer bezig met injectables.

NVCG; de geschiedenis van de beroepsvereniging voor Cosmetische Geneeskunde

Het NVCG bestuur in de eerste jaren

Na 1 januari 2003 waren John Krant en Douwe Pasdeloup dan ook de eerste voorzitter en secretaris van de VAR. Op 13 mei 2003 trad Drs. Helga van den Elzen aan als bestuurslid. Zij zou ook nog penningmeester van de vereniging worden. Drs. van den Elzen is sinds 2004 trotse eigenaar van de succesvolle Elzen Kliniek. Op 1 oktober 2003 trad ook Don Smeets toe tot het bestuur. Hij zou van 10 maart 2009 tot 6 december 2011 ook de voorzittershamer oppakken. 

Een kleine 3 jaar na de oprichting werd de naam van de vereniging aangepast naar de huidige naam; Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). De Vereniging van Artsen voor Rimpelbehandeling (VAR) dekte niet de volledige lading en op 16 december 2005 werd de nieuwe naam officieel geregistreerd.

Later traden Leo van Rozelaar op 1 januari 2005, Leonie Schelke op 1 januari 2007, Paul Wijffels in 2009, Peter Termohlen (2011), Sindy Plinsinga (praktijkhoudend bij Clinic28, bestuurslid sinds 2013) en Jani van Loghem, eigenaar van Falck Clinic, in 2014 toe tot het bestuur van de NVCG. 

Groei van de cosmetische Geneeskunde

De VAR startte in 2003 met 13 leden. Bij de eerste vergadering was ook Hayri Hortoglu al aanwezig. Hij is tot op de dag van vandaag een toonaangevend en gerespecteerd lid. Dit groeide in de eerste jaren mondjesmaat tot plusminus 30 leden in 2006. Sindsdien volgen de ontwikkelingen in de Cosmetische Geneeskunde elkaar snel op. Door groeiende populariteit van cosmetische behandelingen, regelgeving en educatie groeit de NVCG tussen 2006 en 2021 naar 286 leden. Consumenten omarmen Cosmetische Geneeskunde ook als volwaardige bedrijfstak. Waar in 2006 ca. 25.000 behandelingen werden uitgevoerd jaarlijks, worden er naar verwachting dit jaar ongeveer 600.000 behandelingen uitgevoerd.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Professionalisering van de NVCG

In de afgelopen 17 jaar zijn enkele gebeurtenissen bepalend geweest voor de huidige positie van de cosmetische geneeskunde. Het verbod op permanente fillers per 1 januari 2015 is belangrijk geweest. De Reclame Code voor medische behandelingen zoals ingegaan op 15 oktober 2018 heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in de communicatiestrategie van vele praktijken. Ook al houdt niet iedereen zich aan deze regel en kan de handhaving mogelijk actiever, het heeft absoluut bijgedragen aan het huidige klimaat. Daarnaast is de cosmetische geneeskunde sinds 1 juli 2019 een erkend geneeskundig profiel en is de titel ‘cosmetisch arts KNMG’ beschermd.

De ontwikkeling van de IGJ mag in deze context ook niet onvermeld blijven. De IGJ is sinds 2013 steeds actiever in de visitatie van klinieken die injectables behandelingen uitvoeren. In het belang van patiëntveiligheid en kwaliteit moeten de artsen en klinieken aan steeds meer eisen voldoen. Last but not least is de introductie van de Profielopleiding Cosmetische Geneeskunde. Dit is een tweejarige profielopleiding tot cosmetisch arts. Artsen kunnen zich door deze opleiding te volgen bekwamen en erkend worden als Cosmetisch Arts KNMG.

De NVCG heeft de laatste 17 jaar keihard gewerkt en eindeloos gelobbyd om bovengenoemde professionalisering te bereiken. En er is nog veel meer bereikt. Er is op vele vlakken een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ook al liggen er weer nieuwe uitdagingen, het is bewonderenswaardig wat er is verricht om deze jonge beroepsvereniging zo snel te professionaliseren.

-----------------------
Vind een behandeling bij jou in de buurt

Injectables in Amsterdam

Injectables in Zwolle

Injectables in Maastricht

Injectables in Den Bosch

Injectables in Den Haag
Injectables in Rotterdam

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

NVCG nu en in de toekomst 

Alweer sinds 6 december 2011 is Catharina Meijer voorzitter van de NVCG. Een belangrijk deel van de professionalisering is dan ook mede aan haar te danken. Catharina Meijer is tevens medisch directeur van DermaClinic. Ook Pascal Meijer sinds 2014 (werkzaam bij Kliniek Aan De Maas in Maastricht) en de nieuwe bestuursleden Franca van der Smit (Refleqt Clinic), Diederik van Imhoff  en Marguerite van Randwijck-Jacobze (alledrie bestuurslid sinds 2020) completeren het huidige NVCG bestuur.

Op dit moment heeft de NVCG 4 kern doelstellingen en activiteiten geformuleerd:
-Kennisdeling voor en door haar leden.
-Doorlopend ontwikkelen van de kwaliteit van cosmetische geneeskunde.
-Product- en complicatieregistratie commissie (PCR)
-Belangen behartigen aangesloten cosmetisch artsen

Één van de uitdagingen voor de komende jaren is om de wildgroei van niet bekwame artsen te beteugelen. Een injectables behandeling is een delicate medische behandeling. Uitmuntende kennis van de anatomie om op de loer liggende complicaties te voorkomen, is een vereiste. Om een optimaal resultaat te behalen moet een cosmetisch arts KNMG daarnaast verstand hebben van diverse behandelingen en van de kenmerken van de vele productvariaties. Bovendien zijn esthetisch inzicht en technische vaardigheid cruciaal voor een geslaagde behandeling. Dat is alleen met veel ervaring én talent goed in de vingers te krijgen.

Één van de kansen voor de NVCG is om consumenten te informeren over de waarde van een Cosmetisch Arts KNMG. 

Voor meer informatie bekijk de NVCG website.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt