Dokter Lizenka Adriaanse over de voordelen van een liquid facelift

Dr. Lizenka Adriaanse is sinds 2015 cosmetisch arts en werkzaam bij Velthuis kliniek. Haar liefde voor het cosmetische vak is ontstaan tijdens haar tijd als arts-onderzoeker bij de dermatologie op het Erasmus MC. Dr. Adriaanse is gespecialiseerd in Liquid Facelift behandelingen. In dit interview vertelt ze van alles en nog wat over deze populaire fillerbehandeling.

lizenka-adriaanse-arts

Cosmetische klinieken hebben het tegenwoordig vaak over een ´liquid facelift´ of een ´full face approach´. Wat is dat eigenlijk?

Vroeger werd er tijdens een cosmetische behandeling vaak één rimpel of één plooi opgevuld. Tegenwoordig kijken we waarom die rimpel is ontstaan. Onder andere de neus-lippenplooi, marionetlijnen en slappe kaaklijn ontstaan doordat de huid slapper wordt en dankzij de zwaartekracht naar beneden zakt. Wanneer je veel fillers gebruikt onder de rimpels in de onderste helft van het gezicht, dan raakt je gezicht uit balans. Je kunt dan beter naar de oorzaak kijken. En dat is vaak volumeverlies in de bovenste gezichtshelft. Zo een behandeling is duurzamer en zorgt dat er balans blijft in het gezicht.

Is dat lastig om uit te leggen aan consumenten? Vaak komen zij toch voor die ene rimpel waaraan zij zich storen.

Eigenlijk niet, dat is erg goed uit te leggen. Iedereen snapt dat het hele gezicht veroudert. Van volumeverlies doordat het bot krimpt tot slinkend onderhuids vet en een huid die aan stevigheid en elasticiteit verliest. Daardoor is op een gegeven moment het jasje (de huid) te groot voor de inhoud. Wij vullen het jasje weer wat op. Het is een heel logisch verhaal.

Als er trouwens sprake is van ernstig huidoverschot, dan verwijzen wij bij Velthuis kliniek door naar onze plastisch chirurgen. Bij sommige mensen is dat op een bepaald moment de beste optie.

Consumenten gaan vaak op zoek naar een behandeling tegen een specifieke rimpel of plooi. Iemand stoort zich bijvoorbeeld aan de neus-lippenplooi of marionetlijn. Kun je deze plooien niet afzonderlijk laten behandelen?

Soms is dat nog wel de beste optie, bijvoorbeeld als de plooi heel mild is. Een cosmetische behandeling is bij iedereen anders.

Op welke leeftijd gaat de veroudering in het gelaat meestal tonen?

Dat is heel wisselend. Voornamelijk iemands afkomst is daarin bepalend. Bij ons op de kliniek in Rotterdam is onze clientèle heel multicultureel. Iemand met een hele lichte huid krijgt meestal eerder tekenen van huidveroudering dan iemand met een Mediterrane, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse achtergrond. Ook de levensstijl speelt daarin een rol. Gezonde voeding, voldoende slaap, of iemand rookt of niet en zonbescherming zijn daarin belangrijk.

Welke tekenen van veroudering zijn als eerste zichtbaar?

Kleine rimpeltjes in het voorhoofd, frons en de kraaienpootjes zijn vaak als eerste zichtbaar. Bij sommige mensen start het rond de mond, kleine lachlijntjes. Eerst zijn deze lijntjes alleen ‘dynamisch’, bijvoorbeeld als je lacht of praat, later slijten ze er definitief in.

velthuis-kliniek-interview

Zou je aanraden om preventief te behandelen tegen veroudering?

Dat hangt van iemands huidtype af. Wanneer iemand een hele lichte huid heeft en als je ook genetisch vroege huidveroudering waarneemt, bijvoorbeeld bij moeder en oma, dan kun je preventieve behandelingen overwegen. Je kunt dan kleine behandelingen met Botox overwegen, daarmee worden de spieren die de rimpeltjes veroorzaken tot rust gebracht.

Herken jij de trend dat mensen steeds jonger kiezen voor injectables?

Bij Velthuis kliniek is dat niet het geval. Wij zien voornamelijk 40-plussers. Maar wat wij van collega’s horen is dat wel zo. Veel twintigers zijn geïnteresseerd in cosmetische behandelingen.

Als je iets verder uitzoomt dan zie je dat iedere generatie weer anders met cosmetiek omgaat. Twintigers dus al met Botox en fillers, maar veel tienermeisjes met gezichtscosmetica. Zij smeren hun gezicht helemaal dicht met make-up en gebruiken agressieve crèmes die helemaal niet bedoeld zijn voor hun gezichtjes. Eigenlijk werkt dat averechts en heeft het soms zelfs allergische reacties, een gevoelige huid en misschien straks wel vroege tekenen van huidveroudering tot gevolg. Dat baart mij wel zorgen.

Hoe bepaal je objectief wat er precies aan een gezicht behandeld moet worden?

Ik vind iemands wens het allerbelangrijkst. Daar begint het mee. Wat is zijn/haar verhaal? Waar stoort diegene zich aan? Daarna doe ik zelf onderzoek naar onder andere de laxiteit van de huid en de slijtage van de botten zoals de kin en kaak. Ik kijk goed wat een gezicht nodig heeft om de veroudering terug te draaien.

Hoe ziet een liquid facelift behandeling er uit? Wat wordt er precies behandeld?

Wij behandelen iedere gezicht op de strategisch belangrijke punten. Dat zijn onder andere de plekken waar je bot voelt als je je gezicht vastpakt, zoals de kaak en jukbeenderen. Je krijgt dan het gewenste ‘lift-effect’. Probeer maar eens zelf voor een spiegel: Pak beide zijden van je gezicht maar met 2 handen vast en lift het een fractie omhoog. Dát is precies wat de meeste cliënten willen.

Is een liquid facelift bij iedereen anders? Waar hangt dat vanaf?

Iedereen is uniek. Uiteindelijk is een behandeling altijd custom made. Maar ik pas altijd een bepaalde volgorde toe. Mijn liquid facelifts bestaan altijd uit 3 behandelingen, met 4 weken tussenpauze. Net als wanneer je een huis gaat bouwen, beginnen we bij de fundering. Daarna bouwen we de muren en in de laatste behandeling bouwen we, als kers op de taart, het dak.

Hoeveel prikjes krijgt iemand gemiddeld bij een liquid facelift en hoe lang duurt een gemiddelde behandeling bij jou?

Een behandeling duurt ca. 30 minuten. Ik behandel veel met een canule. Dat is een stompe naald waarmee we heel nauwkeurig op de juiste plekken in de huid kunnen komen. Daardoor is o.a. het risico op blauwe plekken veel kleiner. Dankzij behandeling met canule ervaren de meeste cliënten een behandeling niet als pijnlijk.

Gemiddeld krijgen cliënten 8-10 prikgaatjes per keer. Daarna verdeel ik de filler op de juiste plekken in de huid met de canule. Een behandeling is daardoor voor cliënten prima te doen.

Hoe ziet een behandelplan er verder uit? Moet je na enige tijd weer behandeld worden?

Wij behandelen meestal met filler en Botox. Voor de filler spreken we jaarlijks 1 evaluatiemoment af, dan kijken we of en waar het resultaat eventueel terugloopt, de veroudering gaat immers gewoon door. Meestal passen we dan een touch-up toe. Een touch-up bestaat vaak uit 1 of 2 ML filler. Botox werkt met 3 a 4 maanden uit, daarna adviseren wij een vervolg behandeling.

Wat zijn de kosten voor een liquid facelift gemiddeld? En wat zijn de kosten voor eventuele vervolg behandelingen?

Een liquid facelift kost bij Velthuis kliniek € 3800. Voor een touch-up zijn de kosten € 550 per 1 ML filler.

Welke pijnscore zou je een liquid facelift willen geven bij een schaal van 1-10?

Dat is heel persoonlijk, iedereen beleeft pijn op een andere manier. De meeste cliënten geven achteraf aan dat de behandeling hartstikke meeviel. Ik zou zeggen: Pijnscore 2.

Er lijkt een tweedeling te ontstaan tussen hyaluronzuur fillers en collageen-stimulatoren. Wat is het verschil tussen deze twee behandelingen?

Een hyaluronzuur filler trekt vocht aan en geeft volume. Een collageen-stimulator zorgt ervoor dat de collageen fabriekjes in onze huid weer beter gaan werken. De productie van collageen neemt namelijk af naarmate we ouder worden. Eigenlijk worden de collageen fabriekjes dus gemoderniseerd. Je huid wordt daardoor op een natuurlijke manier steviger.

lizenka-adriaanse-injectable

Merk je dat er een verschuiving is van hyaluronzuur fillers naar collageen stimulatoren?

Er is steeds meer vraag naar collageen stimulatoren. Zeker bij jongere cliënten zie ik een verschuiving. Bij cliënten vanaf 45 jaar zul je wel met fillers moeten werken om het volume te herstellen, om ‘het jasje’ weer op te vullen.

In sommige kringen hebben mensen snel een mening over een rimpelbehandeling, terwijl de eerste grijze haren wel worden geverfd. Hoe komt het dat het één wel en het ander nog niet volledig geaccepteerd is?

Dat duurt gewoon even. Ooit had ik een cliënte uit Zeeland. Zij zei dat haar moeder stiekem haar haar moest verven omdat het nog niet geaccepteerd was. Dat kun je nu niet meer voorstellen. Maar zo zie je maar, alles heeft tijd nodig.

Er is veel aandacht vanuit de media voor cosmetische geneeskunde. Draagt dat bij aan de acceptatie?

Tja, veel media is sensatiebelust. Het gaat vaak over excessen. Extreme resultaten of schrijnende complicaties. Op zich goed om erover te praten, maar de nuance is soms weg. Er zijn bovenal zo ontzettend veel mensen heel erg blij met hun cosmetische behandeling, dát is ook belangrijk om te delen.

Een onnatuurlijk resultaat is één van de meest voorkomende angsten. Consumenten willen om die reden vaak een kleine behandeling. Is dat aan te raden?

99,9% van de cliënten wilt een natuurlijk resultaat. 0,1% van de mensen willen dat de fillerbehandeling opvalt. Maar juist opvallende resultaten verschijnen in de media, dat zijn verhalen die scoren.

Wij leggen altijd uit hoe we de oorzaak van de huidveroudering kunnen behandelen, vaak met een liquid facelift. De behandeling voeren we uit in 3 behandelingen, maar klanten kunnen na iedere sessie stoppen. Dan doen ze eigenlijk nooit. Wij staan voor natuurlijke resultaten, dat wordt gewaardeerd.

Wanneer iemand in de leeftijd van zichtbare veroudering zit en zich daar aan stoort, wat zou je dan adviseren?

Kom eens op gesprek bij Velthuis kliniek!

Maak hier een afspraak bij Dokter Lizenka Adriaanse

Bekijk alle Velthuis klinieken:
Velthuis kliniek Amsterdam
Velthuis kliniek Eindhoven
Velthuis kliniek Enschede
Velthuis kliniek Haarlem
Velthuis kliniek Hilversum
Velthuis kliniek Rotterdam
Velthuis kliniek Velp

Dit interview is tot stand gekomen dankzij een commerciële samenwerking met Velthuis kliniek

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt