Hoe werkt botulinetoxine?

0 december 2020

Jaarlijks worden er meer dan 400.000 botulinetoxine behandelingen met een cosmetische doeleinde uitgevoerd in Nederland. Het is dus zeer populair. Maar wat is het werkingsmechanisme? Hoe lang wordt het al toegepast? Welke spieren worden behandeld met botulinetoxine? Met andere woorden: Hoe werkt Botox?

hoe-werkt-botox

Hoe werkt Botox?

Botox is een merknaam botulinetoxine. Andere bekende merken zijn Azzalure en Bocouture. De botulinetoxine wordt geïnjecteerd met een klein prikje en werkt zeer lokaal. Doordat de botulinetoxine lokaal de zenuwcellen binnendringt, wordt het signaal van de zenuw naar het spiertje geblokkeerd. Daardoor wordt spiercontractie voorkomen en wordt bijvoorbeeld de fronsrimpel niet aangespannen. Het contact tussen de zenuw en het spiertje wordt gelegd door SNARE eiwitten. Deze SNARE eiwitten vormen de synaps (contactplaats) tussen de zenuw- en spiercellen. Eigenlijk worden deze SNARE's vernietigd, waardoor het signaal niet doorgegeven kan worden. De SNARE's worden door het lichaam in ca 12 weken vervangen voor nieuwe SNARE eiwitten. Daardoor is een botulinetoxine behandeling ca 3-4 maanden effectief. Dus wanneer de zenuwen nabij je fronsrimpels een signaal krijgen om te fronsen, dan wordt het signaal niet doorgegeven aan je fronsspiertjes.

In het algemeen worden cosmetische botulinetoxine rimpelbehandelingen door artsen en klinieken verdeeld in 3 zones. De fronsrimpels, de kraaienpootjes en de voorhoofdsrimpels. Dit zijn zogeheten 'mimische rimpels'. Rimpels die actief worden wanneer je je mimiek gebruikt.

-----------------------

Lees verder:

Botox voor en na
Botox aanbieding
Beste botox arts
Goedkope Botox
Hoelang werkt Botox?
Complicaties
Beste Botox kliniek
Lipflip
Botox prijs vergelijken
Wat is Botox?

-----------------------

Uitvinder van botulinetoxine

Alan B. Scott is de Amerikaanse oogarts die in de jaren ’70 voor het eerste experimenteerde met botulinetoxine. Hij zocht naar een niet chirurgische oplossing voor patiënten met scheelzien (strabismus) en blefarospasme (onregelmatig samenknijpen van de oogleden).

Hij bedacht dat wanneer botulinetoxine in een spier werd geprikt, deze dan zou ontspannen. En dit werkte! Sindsdien wordt er klinisch onderzoek gedaan naar het werkingsmechanisme en het veiligheidsprofiel van botulinetoxine. Er worden in de medische wereld inmiddels meer dan 35 indicaties behandeld met botulinetoxine. Van een oncontroleerbare blaas tot scheelzien, van dystonie (spasmes) tot migraine en van overmatig zweten (hyperhidrosis) tot rimpelbehandelingen; botulinetoxine wordt gezien als de effectieve behandelmethode. Botulinetoxine wordt inmiddels dus al meer dan 40 jaar gebruikt in de geneeskunde.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Spieren fronsrimpel behandeling

Om de fronsrimpels te activeren worden er  3 spieren gebruikt. Daar zijn dus minimaal enkele prikjes voor nodig.

De Corrugator Supercilii is verantwoordelijk voor de verticale fronsrimpels tussen de wenkbrauwen. Dit zijn vaak de meest storende lijnen, waardoor het kan lijken alsof je boos kijkt. Meestal wordt ook de Procerus spier behandeld. Dit is de grote waaiervormige spier tussen de wenkbrauwen. Deze zorgt voor horizontale lijnen in het fronsrimpel-gebied en kan de mediale zijde (midden van het gezicht) van de wenkbrauwen ook naar beneden trekken. 

Voor behandeling van de fronsrimpels doen ook de Depressor Supercilii spieren ertoe. Sommige artsen zijn van mening dat deze spieren onderdeel zijn van de Procerus spier. Deze spier trekt de wenkbrauw mediaal (midden van het gezicht) omlaag en ondersteund de Procerus bij de horizontale fronsrimpeltjes. Soms is het nodig om de wenkbrauwen iets te compenseren of liften. Dan wordt onder de wenkbrauw aan de laterale zijde (buitenzijde van het hoofd) de Orbicularis Oculi behandeld.

Om de fronsrimpels te behandelen wordt bij de merken Botox en Bocouture geadviseerd 20-30 eenheden te gebruiken. In één flesje zitten 100 eenheden die aangemaakt moet worden met 2 ML zoutoplossing (NaCl). Azzalure heeft een behandeladvies van 50 speywoods voor de fronsrimpels. Zij hanteren een andere rekenmethode.

Al met al is het een precieze klus en sterk afhankelijk van de mate van fronsrimpels bij de cliënt. De handen van de dokter geven dan vaak de doorslag voor het resultaat van de behandeling.

hoe-werkt-botox

Spieren kraaienpootjes

Voor de kraaienpootjes wordt de Orbicularis Oculi spier behandeld. Vaak met enkele prikjes aan de zijkant en schuin onder het oog. Farmaceuten Allergan (botulinetoxine merk Botox) en Merz (botulinetoxine Bocouture) adviseren daar ca. 12 eenheden per kant en farmaceut Galderma (botulinetoxine Azzalure) 20-30 eenheden. Ook hier zijn de aanbevolen aantal eenheden afhankelijk van de kracht van de spieren die de kraaienpootjes veroorzaken.

Spieren voorhoofdsrimpels

De laatste van de 3 zones/regio’s is voorhoofdsrimpels. De spier die daarvoor wordt behandeld is de Frontalis spier. Vaak met meerdere prikjes strategisch verdeeld in de spier om op de juiste plekken contractie te voorkomen. Galderma adviseert voor Azzalure 40-60 eenheden te verdelen over de frontalis spier. Allergan en Merz adviseren ca 20 eenheden van hun merken botulinetoxine respectievelijk Botox en Bocouture.

hoe-werkt-botuline

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox behandeling Groningen

Botox behandeling Eindhoven

Botox behandeling Amsterdam

Botox behandeling Utrecht

Botox behandeling Den Haag

Botox behandeling Rotterdam

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Spieren cosmetische botulinetoxine behandeling per zone

Onze spieren vormen dus een complex stelsel. De meeste klinieken gebruiken voor de cosmetische botulinetoxine behandelingen de bekende 3 zone verdeling. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de horizontale voorhoofdsrimpels, de fronsrimpels (incl. wenkbrauwlift) en de kraaienpootjes. Er is dan een vaste prijs voor één zone, een vaste prijs voor twee zones en een vaste prijs voor drie zones. Lees hier alles over de prijs van Botox.

Klik hier om alles te lezen over de verschillende merken botulinetoxine. En klik hier om alles te lezen over de geadviseerde dosering botulinetoxine per zone of regio.

De informatie op Injectablesbooking.nl is met zorg samengesteld. Injectablesbooking.nl is niet aansprakelijk voor informatie die niet blijkt te kloppen.  De bedoeling is dat de iedereen transparantie informatie vindt over injectables. Daardoor kun jij eenvoudig en veilig je volgende Botox of fillers behandeling zoeken, vergelijken en boeken op Injectablesbooking.nl

Lees verder:
Drie zones Botox
Botox ervaringen
Nazorg tips
Cosmetic clinic
Wat is een zone Botox?

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Veelgestelde vragen Hoe werkt Botox

Hoe werkt botulinetoxine?

Is botuline toxine gevaarlijk?

Vergelijk klinieken in de buurt

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt