Onderzoek van Drs. Marsha Wichers: Wat doet Botox met het tonen van emoties?

30 november 2020

Drs. Marsha Wichers startte na haar opleiding geneeskunde in 2010 als cosmetisch arts. Drs. Wichers had naast haar interesse in geneeskunde namelijk ook passie voor vormgeving. Zij heeft zelfs ook een bachelor behaald in beeldende kunst. Daarnaast is zij altijd gefascineerd geweest door de relatie van de psyche met het lichaam. Waarom hebben mensen een bepaald zelfbeeld? Vanaf 2017 deed Drs. Wichers een master design, naast haar werk als Cosmetisch Arts KNMG én haar drukke gezin. Als afstudeeropdracht deed zij met behulp van software onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van Botox voor gezichtsuitdrukkingen in de communicatie. 

Onderzoek van Drs. Marsha Wichers: Wat doet Botox met het tonen van emoties?

Botulinetoxine gebruik wereldwijd

Het gebruik van botulinetoxine is al decennia groeiende. In de jaren ’70 werd botulinetoxine ontdekt door Alan B. Scott als behandelmethode tegen scheelzien. Sindsdien wordt het medisch veelvuldig toegepast tegen spasmen en overmatige of onwillekeurige spier activiteit. Cosmetisch wordt botulinetoxine o.a. veelvuldig gebruikt tegen rimpeltjes. In de VS waren er in 2016 ca. 4,5 miljoen behandelingen. In NL zijn dat er dit jaar naar schatting zo een 400.000. Marsha herkent en begrijpt de vraag naar deze cosmetische behandeling. Toch ziet zij ook mensen die ‘te veel’ Botox gebruiken. “Dan verlies je de mogelijkheid om je gelaatsuitdrukking juist te gebruiken. Dan gaat de mimiek er vreemd en onecht uitzien”.

Botox en artificial intelligence

Drs. Wichers heeft haarzelf als proefpersoon ingezet door haar door middel van artificial intelligence vast te leggen met een gezicht vrij van botulinetoxine. En ze heeft zichzelf ook vastgelegd terwijl zij haar gezicht volledig met botulinetoxine had behandeld. De software mat de verschillen in emotie die haar gezicht uitstraalde vóór en na het gebruik van botulinetoxine. 

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat wanneer je te veel Botox gebruikt, het mogelijk is dat je jezelf minder makkelijk kan uiten. Boosheid tonen wanneer je niet kunt fronsen of walgen door je mondhoeken naar beneden te trekken gaan dan minder makkelijk. Het is zelfs lastiger om de emotie te ervaren die daarbij hoort.

Zoek, vergelijk en boek

Noot van de redactie

Afijn, uiteindelijk is het zoals met alles; doe het met mate. Botulinetoxine gebruik tegen fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels of bijvoorbeeld tegen hyperhidrosis (overmatig zweten) of een tandvlees glimlach kan echt geen kwaad, zolang de gelaatsuitdrukking maar ‘natuurlijk’ blijft. De meeste artsen ervaren juist ook in de spreekkamer dat de botulinetoxine bijdraagt aan een goed gevoel van eigenwaarde. Dat het zelfbeeld er (misschien wel tijdelijk) door verbeterd. Het is aanbevelenswaard om te kiezen voor een Cosmetisch Arts KNMG. Zij hebben in iedere geval enorme ervaring om de behandeling bij jou als cliënt te laten passen.

Bronnen en verwijzingen

Dit artikel is gebaseerd op diverse bronnen waaronder www.studiomarshawichers.nl, Instagram Marsha Wichers, Project Face Design.

Botox is een merknaam botulinetoxine. Andere bekende merken zijn Azzalure/Dysport en Bocouture/Xeomin.

Drs. Marsha Wichers heeft als Cosmetisch Arts KNMG haar eigen praktijk in Leiden. Daarnaast houdt ze momenteel op dinsdag spreekuur ABC Clinic in Breda

Ander onderwerp:
Lip flip behandeling

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt