Hoewel fillers over het algemeen veilig zijn, kunnen er bijwerkingen optreden, waaronder het Tyndall-effect. Dit fenomeen kan een onverwachte blauwachtige verkleuring van de huid veroorzaken, wat natuurlijk flink schrikken kan zijn.
In dit artikel bespreken we:
Wat het Tyndall-effect is
Waardoor het wordt veroorzaakt
Hoe het kan worden voorkomen
Hoe het kan worden behandeld
De ontdekking van Tyndall-effect komt van oorsprong uit een andere wetenschap dan de medische wetenschap. Het werd ontdekt door John Tyndall, een Iers natuurkundige uit de negentiende eeuw. Hij beschreef het Tyndall-effect als een optisch fenomeen waarbij licht verstrooid wordt door deeltjes in een colloïde of een fijne suspensie. In de context van fillers verwijst het naar de blauwachtige verkleuring die optreedt wanneer hyaluronzuur-fillers te oppervlakkig in de huid worden geïnjecteerd. Dit komt doordat het licht wordt verstrooid door de hyaluronzuur-deeltjes. Dit zorgt voor een blauwe tint op de huid. Dit kan vooral zichtbaar zijn in dunne huidgebieden, zoals onder de ogen.
Een van de belangrijkste oorzaken van het Tyndall-effect is de diepte van de injectie. Wanneer hyaluronzuur-fillers te oppervlakkig worden geïnjecteerd, komt het materiaal dichter bij de huidoppervlakte, waardoor licht gemakkelijker verstrooid wordt en de blauwachtige verkleuring ontstaat.
Niet alle fillers veroorzaken het Tyndall-effect. Hyaluronzuur-fillers zijn hier het meest vatbaar voor vanwege hun samenstelling en hoe ze licht verstrooien. Andere soorten fillers, zoals calciumhydroxylapatiet (Radiesse) of poly-L-melkzuur (Sculptra), hebben een ander werkingsmechanisme en veroorzaken dit effect niet.
Tot slot is de rol van de cosmetisch chirurg belangrijk. Een ervaren behandelaar weet hoe hij de filler op de juiste diepte en met de juiste techniek moet injecteren om het Tyndall-effect te voorkomen.
Wat moet je doen als je het Tyndall-effect ziet na een filler behandeling? Raadpleeg natuurlijk als eerste je behandeld arts. Deze kan één van de twee onderstaande opties voorstellen:
In sommige gevallen kan het Tyndall-effect vanzelf verdwijnen naarmate de filler in de huid afbreekt. Hoe lang dit duurt weet je nooit zeker (hoe lang blijven fillers zitten?). Daarnaast kunnen tijdelijke oplossingen zoals make-up helpen om de verkleuring te camoufleren totdat het effect verdwijnt.
Voor patiënten die niet willen wachten, zijn hyaluronidase injecties de beste optie. Hyaluronidase is een enzym dat hyaluronzuur afbreekt, waardoor de filler wordt opgelost en de blauwachtige verkleuring verdwijnt. Lees verder over fillers oplossen.
Je wilt altijd dit effect voorkomen. Vergelijk dus altijd goed de behandelaar voordat je overgaat tot een behandeling. Hieronder zie je de hoogst beoordeelde behandelaren op gebied van fillers.
Zoek, vergelijk en boek een injectable of filler behandeling
Injectablesbooking.nl (onderdeel van Halftien BV)
Vierambachtsweg 25
2481 KR Woubrugge
info@injectablesbooking.nl
KVK: 81484879
BTW: NL862111808B01