Botox behandeling

17 november 2022
Imraan Muradin
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: Drs. Imraan Muradin

Een Botox behandeling (botulinetoxine behandeling) is zeer populair. In Nederland worden in 2023 naar schatting 450.000 Botox behandelingen uitgevoerd. Een behandeling kost v.a. € 90 per zone. De gemiddelde prijs is € 139,93 per zone in Nederland (2023). Vind een kliniek bij jou in de buurt!

Botox behandeling informatie

Prijs
vanaf € 59
Behandeltijd
10-15 min
Hoelang effect?
12-16 weken
Pijnscore 1-10
2

Botox behandelingen

Een Botox behandeling kan zowel cosmetisch als functioneel zijn. Cosmetisch kun je voor een behandeling kiezen als je je stoort aan rimpels. Een Botox behandeling wordt voornamelijk toegepast als behandeling tegen voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Dit noemen we ook wel mimische rimpels.

Veel mensen hebben echter ook een vermoeid voorhoofd van het turen, geconcentreerd kijken of compenseren. Je kent ze vast wel, mensen die voortdurend hun wenkbrauwen optrekken en daarna weer fronsen. Daardoor kan er spanning ontstaan die na een Botoxbehandeling kan verdwijnen. 

Botox behandeling

Botox behandeling stappenplan

Overweeg jij een Botox behandeling? Een elftal weetjes!

 1. Botox is effectief tegen fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels
 2. Deze rimpels worden veroorzaakt door kleine spiertjes
 3. De spiertjes zijn te behandelen met Botox
 4. De rimpeltjes zijn dan niet meer zichtbaar
 5. De behandeling duurt meestal minder dan 10 minuten
 6. Het resultaat is na 3-6 dagen volledig zichtbaar
 7. Botox geeft 3-4 maanden resultaat
 8. Daarna kun je kiezen voor een vervolg behandeling
 9. Botox wordt al bijna 40 jaar toegepast in de medische wereld
 10. De goedkoopste Botox behandeling kost € 55
 11. Vergelijk alle klinieken op Injectablesbooking en maak direct een afspraak

Botox reviews

Het is raadzaam om voordat je voor de eerste keer een Botox behandeling kiest jezelf goed te oriënteren. Lees alle Botox reviews bij alle klinieken bij jou in de buurt. Wat vind jij belangrijk? Een ervaren arts? Een arts met de titel 'Dermatoloog'? Of een kliniek die al 15 jaar bestaan? Lees alle Botox ervaringen bij jou in de buurt.

Botox behandeling reviews

Ik heb bij zowel Marie als Michiel goede ervaring met het zetten van Botox. Beide zijn zeer deskundige, hebben een hygiënische werkwijze, duidelijke uitleg over de procedure, en zeer vriendelijke benadering! En ik ben tevreden met resultaat. Top! Siham
Sem Si
DokterM
15 juli 2022 11:11
Ik ben erg tevreden over mijn behandeling, ik heb een lipflip gedaan met botox en mondhoeken met fillers. Paar dagen erna gelijk gegaan voor een wenkbrauwlift en wauw wat ben ik er blij mee!! Er werd ruim de tijd genomen om 1 en ander uit te leggen en de behandeling is pijnloos 👌 ik ga zeker terug komen en kan deze kliniek iedereen aanraden 👍 lekker laagdr... Toon meer »
Ik ben erg tevreden over mijn behandeling, ik heb een lipflip gedaan met botox en mondhoeken met fillers. Paar dagen erna gelijk gegaan voor een wenkbrauwlift en wauw wat ben ik er blij mee!!
Er werd ruim de tijd genomen om 1 en ander uit te leggen en de behandeling is pijnloos 👌 ik ga zeker terug komen en kan deze kliniek iedereen aanraden 👍 lekker laagdrempelig dat was ook erg fijn!! Toon minder »
Simone Nieuwenburg
Vinci Kliniek Leiden
9 oktober 2022 15:03
Pas mijn eerste botox behandeling gehad bij dokter Janneke. Ze stelt je echt op je gemak, wat toch wel belangrijk is bij zo'n eerste behandeling. Dokter Janneke geeft je vooraf alle benodigde informatie over de behandeling, de nazorg en het resultaat dat je kunt verwachten. De behandeling zelf was prima te doen: doordat er gebruik wordt gemaakt van kleine na... Toon meer »
Pas mijn eerste botox behandeling gehad bij dokter Janneke. Ze stelt je echt op je gemak, wat toch wel belangrijk is bij zo'n eerste behandeling. Dokter Janneke geeft je vooraf alle benodigde informatie over de behandeling, de nazorg en het resultaat dat je kunt verwachten. De behandeling zelf was prima te doen: doordat er gebruik wordt gemaakt van kleine naaldjes voel je er niet zoveel van. Viel dus erg mee en ben erg tevreden over het resultaat! Toon minder »
Robin Rhijnsburger
Cosmetique Totale Zeist
22 september 2022 14:02

Botox voor en na

Botox behandeling voor en na foto's staan legio op internet. Dat komt doordat het resultaat vrij voorspelbaar is. Bij een succesvolle behandeling krijg je een rimpelloos en rustig voorhoofd, zijn je fronsrimpels verdwenen en/of zijn je kraaienpootjes niet meer zichtbaar. Bekijk de volgende Botox resultaat foto's van Ivy Clinics.

Voor en na foto's

botox-voor-en-nabotox-behandeling-voor-en-na
Deze foto’s zijn van Ivy Clinics

Praktische informatie over een behandeling met Botox

Je kunt er voorkiezen om je fronsrimpels te laten behandelen met Botox. De meeste klinieken noemen dat 1 zone of 1 regio. De gemiddelde prijs van één zone Botox is € 139,93 (2023). De prijs van een zone botox varieert tussen de € 89 en € 220 in Nederland. In dit artikel legt Injectablesbooking.nl uit waarom dat zo is. Wanneer je een Botox behandeling wilt van bijvoorbeeld je voorhoofdsrimpels én je fronsrimpels, dan noemen de meeste klinieken dat 2 zones of 2 regio’s Botox. 

Een Botox behandeling duurt vaak maar 5-10 minuten. In deze tijd krijg je enkele kleine prikjes in het te behandelen gebied. Tijdens de behandeling wordt je goed begeleid. De arts desinfecteert het te behandelen gebied. Maakt de botulinetoxine klaar en begeleid jou door de behandeling heen. Tijdens de behandeling vraagt de arts jou een aantal keer om boos of verbaasd te kijken, of om je ogen samen te knijpen. Vervolgens wordt er een klein prikje aangekondigd en gezet. Een gemiddelde fronsrimpels behandeling bestaat uit 5 prikjes, maar dit verschilt per indicatie. Het is belangrijk dat de injecties op de juiste plek worden gezet. De prikken doen geen pijn, de meeste mensen vinden het even ‘irritant’.

Vergelijk cosmetische klinieken, voer je locatie in

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Beste Botox behandeling

De Botox behandeling werkt het beste als er op de juiste locatie en in de juiste dosering wordt geïnjecteerd. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een ervaren arts.

Hoe snel werkt Botox?

De botulinetoxine wordt gemiddeld na 2-4 dagen geactiveerd. Dysport heeft de snelste activatie, na gemiddeld 24 uur. Botox werkt na 72 uur en Bocouture/Xeomin gemiddeld na 96 uur. Na 7 dagen zouden alle drie de producten optimaal moeten werken.

Hoe lang werkt Botox?

Een botulinetoxine behandeling werkt gemiddeld 12-16 weken. Dat komt doordat na 12 weken nieuwe receptoren zijn aangemaakt. Lees hier waarom Botox gemiddeld 12-16 weken effectief is tegen dynamische rimpels. Deze receptoren (SNARE’s) zijn eiwitten die de connectie maken tussen de zenuwcellen en de spieren. Niet bij iedereen werkt de Botox behandeling minimaal 12 weken, dit is ook afhankelijk van de kracht van de spier en de injectietechniek van de arts. Klik hier voor uitleg over Hoe werkt Botox.

botox-resultaat

Botox prijs

De kosten van een Botox behandeling varieren tussen de € 80 en € 250 per zone bij de diverse klinieken. Dit enorme verschil is te lastig te verklaren. Er liggen een aantal redenen ten grondslag aan het prijsverschil. Sommige klinieken kiezen ervoor om zich op een dure locatie te vestigen. Sommige klinieken kiezen voor ervaren cosmetisch artsen (deze zijn vaak duurder). Sommige klinieken werken met een goedkoper merk botulinetoxine (de A-merken zijn Botox, Azzalure/Dysport en Bocouture). Sommige klinieken kunnen groter (goedkoper) inkopen. Sommige klinieken hanteren een kortere behandeltijd (kunnen dus meer behandelingen uitvoeren). Het is aan te raden om de Botox prijzen regelmatig te vergelijken op Injectablesbooking.nl.

Resultaat van een Botox behandeling

In principe zijn we met de Botox behandelingen ook al door de eerste fase heen. Waar het aanvankelijk door iedereen werd ontkent, is het inmiddels geen taboe meer. BN'ers vertellen erover in de media en op Instagram. Bovendien, er worden jaarlijks 400.000 behandelingen uitgevoerd in Nederland. Dat is natuurlijk een enorm aantal! En naast dat er veel mensen open over zijn, ontstaat er ook over Botox behandelingen inmiddels een soort van collectieve bewustwording dat veel mensen dat gewoon af en toe doen om er goed uit te zien. En het leuke is, dat zijn mensen uit alle lagen van de bevolking. Zowel uit ’t Gooi of van de grachtengordel en zowel uit de Vogelaarwijken, het zakenleven en de sportwereld.

Injectablesbooking.nl biedt jou de mogelijkheid om uit alle artsen en klinieken die Botox behandelingen uitvoeren te vergelijken. Vul je locatie in en vindt de vele klinieken bij jou in de buurt.

-----------------------

Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox Amsterdam

Botox Den Haag

Botox Rotterdam

Botox Utrecht

Botox Breda
Botox Arnhem
Botox Maastricht

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Is Botox gevaarlijk?

Botox is niet gevaarlijk. Over het algemeen erkennen wetenschappers; Bij deskundig gebruik door een medische professional wordt een behandeling van de fronsrimpels met botulinetoxine als niet risicovol beschouwd.

Botox is een merknaam van het stofje botulinetoxine. Botulinetoxine wordt sinds de jaren '80 veelvuldig gebruikt als medische behandeling. O.a. tegen spasmes, urine verlies en andere neurologische aandoeningen worden veel hogere doseringen botulinetoxine gebruikt dan in de cosmetische wereld. Er zijn momenteel (2023) geen signalen dat botulinetoxine op lange termijn gevaarlijk is. Botulinetoxine wordt inmiddels al meer dan 35 jaar toegepast.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Eerste botulinetoxine behandeling in de jaren '70

Behandelingen met botulinetoxine worden sinds de jaren ’70 uitgevoerd. Eerst voornamelijk medisch, bij mensen die scheelzien of last hebben van blefarospasme (het onwillekeurig dichtknijpen van de oogleden). Sindsdien wordt botulinetoxine voor steeds meer toepassingen gebruikt, zowel medisch als cosmetisch. 

In juni 2019 meldde Allergan, de fabrikant van Botox, dat zij de 100.000.000 vial (potje) Botox hadden geproduceerd. En Allergan is niet de enige botulinetoxine fabrikant. Het product wordt dus wereldwijd in de medische én cosmetische wereld ontzettend vaak toegepast. Sinds de jaren ’70 zijn er ook honderden klinische onderzoeken gedaan naar botulinetoxine. Algemeen wordt erkend dat botulinetoxine van één van de drie bekende fabrikanten (Botox van Allergan, Azzalure van Galderma/Ipsen en Bocouture van Merz) een zeer hoog veiligheidsprofiel hebben. Bij deskundig gebruik door gekwalificeerde artsen wordt het gezien als een effectieve behandeling met een hoog veiligheidsprofiel.

Hoe komt het dat een product zowel zeer populair alsook een taboe kan zijn? Dit komt doordat mensen willen doen geloven dat zij van nature mooi oud worden. In ons onderbewuste hebben we het gevoel dat je dan beter bent, sterker bent, meer waard bent. Het is dus een competitief element.

Deskundigen herkennen deze fase van de kleurspoeling. In de jaren ’90 verfden veel mensen heimelijk de haren zodra zij grijze haren kregen. Inmiddels is het onbewust collectief geaccepteerd dat veel mensen hun haren verven; je mag daarover best ijdel zijn. 

-----------------------

Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox Almere

Botox Eindhoven

Botox Arnhem

Botox Groningen

Botox Zwolle

Botox Nijmegen

Botox Haarlem

Botox Enschede

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Diverse Botox behandelingen

Botox is een merknaam botulinetoxine. Andere bekende merken zijn Azzalure, Dysport en Bocouture. Sinds 2021 is Alluzience goedgekeurd voor de Europese markt. Dat is een nieuw merk botulinetoxine. Botulinetoxine is zowel in de medische als cosmetische wereld een vaak toegepaste behandeling. Medisch bijvoorbeeld tegen overmatige spierspanning (spasmes), in de neurologie en bij urologische behandelingen. Cosmetisch staat botulinetoxine met name bekend als rimpelbehandeling. Er zijn echter veel meer 'Botox behandelingen'. Het gezicht bestaat uit zoveel spiertjes. Door een overmatig gespannen spiertje tijdelijk te ontspannen ontstaat de gewenste cosmetische verbetering. Hierbij een overzicht van botulinetoxine behandelingen die bij injectables klinieken worden uitgevoerd:

Ben je op zoek naar de beste Botox arts bij jou in de buurt? Vergelijk alle artsen en klinieken op Injectablesbooking.

Stappenplan Botox behandeling

 1. 1 Kies één of twee klinieken voor een informatief consult
 2. 2 Heb je een goed gevoel bij de arts tijdens het consult? Zijn al je vragen beantwoordt? Plan een behandeling als je dat graag wilt.
 3. 3 Beslis of en waar je behandeld wilt worden
 4. 4 Geniet van het resultaat

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Veelgestelde vragen Botox behandeling

Wat zijn de nadelen van Botox?

Na een behandeling kan hangend ooglid ontstaan. Botox is namelijk een spierontspanner. De kans hierop is klein, maar als het gebeurd dan duurt het een paar weken. Ook kun je een blauwe plek krijgen van de behandeling en voel je een scherp prikje tijdens de behandeling. Na een eerste behandeling kan het zijn dat je de eerste 24 uur moeite hebt met focussen. Bij vervolg behandelingen is dit niet gerapporteerd. 

Wat mag je niet doen voor een Botox behandeling?

De laatste 2-4 uur voor een behandeling adviseren wij niet om intensief te sporten, naar de sauna of zonnebank te gaan en om alcohol te drinken.

Wat zijn de kosten van botox?

De prijs van één zone botox is v.a. € 90 bij diverse klinieken.

De gemiddelde prijs in Nederland van een btx behandeling (één zone) is € 139,93. (2023)
Er zijn goedkopere klinieken, maar het is raadzaam om de ervaring van de artsen en de locatie en reputatie van de kliniek goed mee te wegen in je kliniekkeuze. Voer je locatie in en vergelijk alle prijzen bij jou in de buurt. 

Hoe lang blijft Botox?

Een botoxbehandeling is gemiddeld 12-16 weken effectief. Vervolg behandelingen zijn langer effectief dan een eerste behandeling.

Is botox schadelijk op lange termijn?

Botox is sinds de jaren '80 honderden miljoenen keren toegepast. Het is één van de meest onderzochte medicijnen wereldwijd. Er is uit geen enkel onderzoek gebleken dat deskundige toepassing schadelijk is op de lange termijn.

Waarom geen gezichtsbehandeling na botox?

De eerste 24 uur na een behandeling wordt een gezichtsbehandeling of massage in het gelaat afgeraden. Wel kun je de eerste uren je mimiek (fronsen, verbaasd kijken, etc) wat intensiever toepassen. Daardoor wordt de botox beter opgenomen, zo wordt gezegd. 

Hoe werkt botulinetoxine?

Botulinetoxine wordt met een ultradun naaldje (tot slechts 13 gauche) ingespoten. Na gemiddeld 2-6 dagen wordt de botulinetoxine actief. Na 7-9 dagen zou de botulinetoxine optimaal moeten werken. Botulinetoxine zorgt ervoor dat het spiertje die de rimpel veroorzaakt tijdelijk niet wordt geactiveerd. Lees verder: Hoe werkt Botox?

Wanneer botox behandeling?

Een behandeling met botulinetoxine kan een goede oplossing zijn wanneer je je stoort aan fronsrimpels, voorhoofdsrimpels of kraaienpootjes. Migraine klachten, een overmatige actieve fronsrimpel of een vermoeid gevoel van je wenkbrauwen optrekken zijn ook vaak redenen om voor een botulinetoxine behandeling te kiezen. Preventieve Botox, om rimpels te voorkomen, wordt ook steeds populairder.

Wat is botulinetoxine?

Botulinetoxine wordt gemaakt van botuline, wat wordt uitgescheiden door de bacterie Clostridium botulinum. Na een zorgvuldig productieproces wordt de botulinetoxine als poeder verpakt in een flesje (vial/unit). Artsen mengen de poeder met een zoutoplossing. Lees hier verder: Wat is Botox?

Hoelang wordt botox al gebruikt?

Botulinetoxine wordt voor medische behandelingen zoals scheelzien en spasmes al bijna 50 jaar gebruikt. Er zijn internationaal inmiddels honderden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over botulinetoxine. 

Hoeveel botox behandelingen wereldwijd?

Allergan, de fabrikant die het merk Botox produceert, bracht in 2019 een persbericht uit dat er inmiddels 100.000.000 vials Botox waren verkocht. Uit één vial worden ca. 5 fronsrimpel behandelingen gehaald. Naast het merk Botox worden de merken Bocouture, Azzalure en Dysport ook vaak gebruikt als rimpelbehandeling. Wereldwijd zullen er van alle merken botulinetoxine waarschijnlijk al meer dan 1 miljard zones zijn behandeld.

Wat is een zone botox?

De meeste klinieken hateren de volgende 'zone verdeling':

 • Voorhoofdsrimpels
 • Kraaienpootjes
 • Fronsrimpels

Bij de meeste klinieken hebben deze zones één vast tarief. Daarnaast zijn er ook kleine zones. Deze zones worden ook wel mini-of baby Botox genoemd. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Wenkbrauwlift
 • Bunny lines
 • Putjeskin

Lees hier verder: Wat is een zone Botox?

Is Botox veilig?

Over het algemeen wordt erkend dat botulinetoxine in de handen van een deskundige arts veilig is. Er zijn meer dan 150 wetenschappelijke klinische onderzoeken uitgevoerd naar botulinetoxine. De dosering van een cosmetische behandeling van 3 zones botulinetoxine is maximaal 75 eenheden. Bij een medische behandeling van een spasme worden doseringen toegepast tot 1000 eenheden.

Wat zijn bijwerkingen van botox?

 • Op de injectieplaats kan een bloedinkje zijn, meestal niet groter dan een speldenprik
 • Roodheid en/of zwelling van de huid
 • Blauwe plek op de plaats van de injectie(s)

Deze bijwerkingen verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 to 48 uur of, in het geval van een blauwe plek, binnen enkele dagen tot weken.

Wat gebeurd tijdens een botox behandeling?

De arts vraagt om de rimpels te activeren, door bijvoorbeeld te fronsen of verbaasd te kijken. Daardoor ziet de arts waar de injectie gezet moet worden. Vervolgens wordt het prikje aangekondigd. Dit prikje duurt slechts enkele secondes. Na enkele prikjes is de behandeling alweer voorbij. 

Wat zijn de risico's van botox?

Het grootste risico is een verkeerd geplaatste injectie. Daardoor zou een ooglid tijdelijk kunnen gaan hangen. Dit herstelt zich vaak binnen enkele weken. 

Doet een Botox behandeling pijn?

Op schaal van 1 tot 10 doen botulinetoxine injecties niet tot nauwelijks pijn. Veel mensen geven de pijnsensatie een 2. De behandeling is binnen enkele minuten gepiept.

Wat moet je doen na botox?

Nazorg advies na een Botox behandeling: Niet liggen, bukken of make up aanbrengen voor 4 uur. Niet sporten, masseren en geen sauna voor 24 uur. Het is raadzaam om het behandelde gebied goed te beschermen tegen de zon.

Wanneer resultaat van botox?

Na 2-7 dagen wordt de botulinetoxine geactiveerd. Na 14 dagen is het effect optimaal.

Wat zijn de alternatieven van botox?

Eigenlijk zijn er over het algemeen geen alternatieven voor botulinetoxine. De botulinetoxine doseert heel nauwkeurig of een spiertje tijdelijk niet actief is. Dit is bij vele aandoeningen (en als rimpelbehandeling) de meest veilige en effectieve oplossing.

Wat is de beste botox kliniek?

Het is raadzaam om de locatie, reviews en artsen goed te vergelijken. Voer je locatie in en kies een kliniek bij jou in de buurt.

Is Botox gevaarlijk?

Nee, een Botox behandeling is niet gevaarlijk. Een cosmetische behandeling met Botox wordt bij deskundige toepassing door een bevoegde professional gezien als zeer veilig.

Op welke leeftijd beginnen met Botox?

Vanaf 30 jaar kun je Botox overwegen. Op die leeftijd zie je dat fijne rimpeltjes zichtbaar worden. Als je op je 30e begint met Botox dan zullen deze rimpels niet dieper worden. Voor een Botox behandeling moet je 18+ (plus) zijn. 

Wat is slechter Botox of fillers?

Botox of fillers zijn volgens wetenschappelijk onderzoek niet beter of slechter voor je. Een filler behandeling is risicovoller. Daarvan kun je een complicatie van krijgen. Dat gebeurd zelden en kan vaak door een arts worden behandeld door de filler op te lossen.

Hoe vaak moet je Botox herhalen?

Over het algemeen moet je Botox om de 4 maanden herhalen. Wanneer je het een paar keer hebt herhaald dan houdt het resultaat bij sommige mensen tot 6-9 maanden aan. Om het resultaat te continueren wordt geadviseerd om bij 70-80% werking de behandeling te herhalen.

Kan Botox in je hersenen terecht komen?

Voor zover bekend kan Botox niet in je hersenen terecht komen. Botox wordt in een spiertje gespoten zodat het spiertje 3-4 maanden geen rimpel kan veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld de fronsrimpel worden behandeld. Het heeft daarmee een lokale werking. 

Wat kun je behandelen met Botox?

Met Botox worden vele medische en cosmetische behandelingen uitgevoerd. Medisch bijvoorbeeld tegen spierspasmes of urineverlies. De top 5 meest uitgevoerde cosmetische Botox behandelingen zijn:
1. Fronsrimpels
2. Horizontale voorhoofdsrimpels
3. Kraaienpootjes
4. Tegen zweet oksels (hyperhidrosis)
5. Tegen tandenknarsen en kaakklemmen

Hoe slapen na Botox?

Er wordt afgeraden om in de eerste 4 uur na een behandeling plat te gaan liggen slapen. Daarna hoef je er geen rekening meer mee te houden en kun je gaan slapen zoals jij prettig ligt.

Kun je hoofdpijn krijgen door Botox?

Veel mensen laten zich met Botox behandelen zodat de hoofdpijn weggaat. Botox werkt namelijk tegen overmatige spierspanning, wat hoofdpijn zou veroorzaken. Bij een eerste Botox behandeling kun je in de eerste 12 uur hoofdpijn of tintelingen ervaren. Daarna is dat verdwenen. Bij een tweede en derde behandeling heb je daarvan geen last meer.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt