Imane Takhama: "Tandartsen hebben gevoel voor esthetiek rond de mond"

24 augustus 2022

Maak nu een afspraak met Imane Takhama bij Xavier Clinics. Klik hier!

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Let's meet Imane Takhama!

Imane Takhama is druk. Haar prachtige woning is zojuist gerenoveerd, ze werkt als tandarts, is eigenaar van het succesvolle Xavier Clinics én tijdens het interview ruim 38 weken zwanger van haar eerste kindje. 

Hoe houdt deze powervrouw alle balletjes hoog? Wat is de expertise van tandartsen op het gebied van esthetiek? En spoiler alert... De naam van haar prachtige baby staat onderaan het interview!

Imane Takhama:

Imane Takhama en Lex van Vliet

Wie is Imane Takhama?

Ik ben 31 jaar, woonachtig in Amsterdam en ben 38 weken zwanger van mijn eerste kindje. Ik ben opgeleid tot tandarts en eigenaar van Xavier Clinics. Xavier Clinics is gevestigd in Amsterdam Zuid en heeft een team van 5 gerenommeerde artsen en 2 huidtherapeuten.

Wat is jouw achtergrond?     

Mijn ouders zijn als Marokkaanse arbeidsmigranten in de jaren’70 naar Nederland gekomen. Ik ben samen met mijn zus en zusje heel liefdevol door mijn ouders opgevoed in Leiderdorp. Wij waren de enige buitenlanders in een overwegend ‘witte’ omgeving. Van jongs af aan ben ik heel streberig en ambitieus. Ik wilde altijd laten zien dat wij ook dingen goed kunnen en wilde graag succesvol zijn. Na het Gymnasium ben ik opgeleid tot tandarts. Daarna heb ik nog enige tijd geneeskunde gestudeerd.

Waarom richtte jij ruim 6 jaar geleden Xavier Clinics op?

Tijdens mijn laatste coschappen bij MKA chirurgie (mond, kaak, aangezicht) kwam ik voor het eerst in aanraking met faciale esthetiek zoals ik het nog nooit eerder had gezien. Daar werd het aangezicht gereconstrueerd na een val van 10 meter of een kaak die in 10 stukjes was gebroken na een auto ongeval. Ik werd onder andere begeleid door Dr. Brigitte Meijer, zij is MKA chirurg en doet de genderchirurgie. Haar werk is top notch. Doodnormale mensen die dankzij enkele behandelingen een vrouwelijker danwel mannelijker gezicht krijgen. Dat inspireerde mij enorm. 

Daarnaast krijg je als tandarts regelmatig te maken met botox-gerelateerde behandelingen. Bijvoorbeeld (nachtelijk) tandenknarsen of TMD klachten (kaakklemmen, pijnlijk kaakgewricht, migraine) kunnen worden opgelost met botox. Ook kan ik me een casus herinneren van een dame met kloven in de mondhoeken. Deze aandoening (rhagaden) kon worden opgelost door meer volume te geven met hyaluronzuur fillers. 

Mijn aandacht voor injectables was dus zowel medisch als esthetisch getrokken. Ik besloot een cursus injectables te gaan volgen bij Drs. Tom van Eijk. Tom van Eijk gaf een mega goede cursus, daar heb ik enorm veel geleerd. Daarna heb ik ook meegelopen bij Amstelzijde Kliniek. Daar viel het kwartje voor mij; faciale esthetiek met injectables kwam nog het dichtst in de buurt bij de genderchirurgie in het Amsterdam UMC. Het is zowel medisch als kunstzinnig/creatief. Dat past heel goed bij mij. Kort daarna ben ik een eigen praktijk gestart, dat is inmiddels ruim 6 jaar geleden.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Wat is professioneel gezien jouw drijver?

Ik kom uit een liefdevol gezin, maar wij hadden het niet breed. Wij hadden vroeger niet altijd een warme maaltijd op tafel. Ik merk dat ik nu zo ambitieus ben om dat in ieder geval in orde te hebben voor mijn gezin. Daarnaast heb ik naast Xavier nog altijd een actieve rol als tandarts bij De Utrechtse Tandartspraktijk, gelegen in een achterstandswijk in Utrecht. Daar help ik kids uit de buurt als tandarts, maar ook als coach. Ik weet hoe belangrijk het is als je een steuntje in de rug krijgt naar een goede opleiding, sportclub of toekomst. 

Waarom komen klanten graag naar Xavier Clinics?

Xavier Clinics biedt betaalbare injectables behandelingen met kwalitatieve producten door de beste artsen. Daarnaast plannen we meer tijd voor onze cliënten. 

------------------

Afspraak bij XAVIER Clinics?

Dat kan in Amsterdam-Zuid:

Xavier Clinics Amsterdam

------------------

Wat onderscheidt Xavier Clinics van alle andere klinieken?

Op social media spreken we de doelgroep 25-35 jaar aan. Zij herkennen zichzelf in onze formule en voelen zich prettig bij Xavier. Daarnaast zijn wij gevestigd in de Rivierenbuurt, daar wonen veel mensen van middelbare leeftijd. Ook zij komen graag bij Xavier binnen.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een cosmetisch behandelaar?

Empathie staat op nummer 1. Daarnaast is een hoge mate van bekwaamheid, vaardigheid, cruciaal. Daar selecteer ik onze artsen ook op.

imane-takhama

Hoe bewaak je de kwaliteit van behandelingen in de kliniek?

Alle artsen gaan regelmatig naar bijscholingen. En onderling bespreken we casuïstiek en complicaties. Op die manier blijven we elkaar scherp houden en uitdagen.

Wat was voor jou de reden om tandheelkunde te gaan studeren?

Ik wilde heel graag tandheelkunde of geneeskunde gaan studeren. Tandheelkunde was veel doelgerichter, dat sprak mij aan. Maar tijdens de opleiding tandheelkunde heb ik nog getwijfeld om tussentijds over te stappen. Uiteindelijk ben ik dus geneeskunde gaan studeren na mijn studie tandheelkunde.

Veel cosmetisch tandartsen zijn gespecialiseerd in de esthetiek rond de mond. Kijkt een cosmetisch tandarts met andere ogen naar de mond dan een esthetisch arts?

Absoluut. Gedurende de studie tandheelkunde staat de anatomie van het aangezicht centraal. We volgen snij practica op varkenshoofden, injecteren in het aangezicht en leren vanaf het begin kijken naar een aangezicht. Zo leerden we bij de vakgroep Orthodontie te kijken naar kaakstandsafwijkingen en andere afwijkende gezichtsverhoudingen.  

Een heel mooi voorbeeld daarvan beleefde ik vorige week. Ik had een patiënte in mijn stoel die bij meerdere klinieken was geweest voor haar gummy smile (glimlach waarbij tandvlees overmatig zichtbaar is, red.). Zelf kwam ze met het verhaal dat zij ‘heel veel botox’ nodig had om haar gummy smile te behandelen. Ik zag binnen 1 seconde dat zij een kaakoperatie nodig had. Er kunnen wel 8 redenen zijn waarom iemand een gummy smile heeft. Slechts één daarvan is een overactieve bovenlip spier. Ik vind dat je alle mogelijke redenen moet kennen. Ook de diagnose bruxisme gaat niet altijd goed. Hoe kom je tot die diagnose? Hiervoor zou je eerst een Uitgebreid Functie Onderzoek (UFO) moeten doen, iets waar de tandarts toe is opgeleid. Een stevige masseter zegt niet per definitie dat iemand  bruxeert

Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen, die wij dagelijks in de tandartspraktijk tegen komen. 
Ik heb zelf speciale aandacht voor behandeling van schisis met fillers. Dat is een hele mooie en dankbare toepassing op het medische/esthetische snijvlak. Ik heb zelf tijdens mijn klinische verdieping bij het Schisis team mogen zien hoe uitbehandelde patiënten toch nog met fillers een esthetisch mooier resultaat kregen. 

xavier-clinics

In Nederland is discussie over bevoegdheid omtrent cosmetische behandelingen. Medisch specialist, basisarts, tandarts, verpleegkundig specialist; Er is veel competitie tussen de specialismen. Dat is in het buitenland niet. In Amerika en in Engeland mogen artsen, nurses en tandartsen allen injectables behandelingen uitvoeren. Wat vind jij van de discussie in Nederland? 

Ik denk dat de discussie typisch Nederlands is. Het gaat uiteindelijk om broodnijd. Er zijn volgens de beroepsvereniging inmiddels 300 tandartsen opgeleid voor cosmetische en tandheelkundige behandelingen met injectables. In 2019 is de Kwaliteitskader Cosmetische Zorg gepubliceerd door de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Zij verwijzen in het vraagstuk; Wie is er bevoegd cosmetische zorg aan te bieden? naar de wet BIG. In de wet BIG geldt voor tandartsen hetzelfde als voor alle andere zorgprofessionals. Tandartsen zijn bevoegd om injecties te geven in het gebied waarin zij zijn opgeleid. Hetzelfde geldt voor andere zorgprofessionals zoals Physician Assistents, verpleegkundig specialisten maar ook voor orthopeden en verzekeringsartsen. We zijn allen bevoegd, en moeten allen bekwaamheid blijven aantonen. Op dit moment richt ik mij persoonlijk alleen op het managen van Xavier Clinics en qua injectables behandelingen op esthetiek rond de mond.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Is er een arts en/of ondernemer die jij bewonderd? 

Ik bewonder Igor Alves (@igoorcostalves) uit Brazilië. Hij is tandarts, maar bovenal een ware kunstenaar met injectables. Ik vind het pure magie wat hij cosmetisch gezien kan. Ook Brigitte Meijer bewonder ik. Fantastisch wat zij kan en doet voor transgenders op MKA Chirurgie in de VU.

Wat raad je iedere arts aan die wil ondernemen?

Onderschat het niet. Je moet een keuze maken tussen ondernemen óf behandelen. Het kan beiden, maar niet tegelijkertijd. Daar maken veel artsen een vergissing. Je kunt niet fulltime behandelen, want ondernemen kost ook tijd. Daar moet je echt tijd, energie en structuur voor hebben. Anders ga je de mist in.

Waar is Xavier Clinics over 10 jaar?

Ik hoop dat we over 10 jaar nog steeds cliënten ongelofelijk blij maken. Over 10 jaar hebben we in Amsterdam nog steeds een mooie, royale en succesvolle kliniek.

Ruim 2 weken na de uitgerekende datum is Imane Takhama bevallen van haar prachtige dochter Sophia. Van harte gefeliciteerd namens het hele team van Injectablesbooking.nl!

Maak een afspraak bij Xavier Clinics

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt