Dr. Tom Decates over zijn ambitie en geluk; “Heerlijk met mijn gezin de stad in fietsen naar nergens.”

5 november 2022

Dr. Tom Decates is een man met een missie. Hij helpt mensen met een complicatie na een fillerbehandeling. Zijn wens is dat het complicatie spreekuur op een dag niet meer nodig is. Tom Decates; “Doe goed je huiswerk. Zoek een Cosmetisch arts KNMG, dat is een kwaliteitskeurmerk. En; when in doubt, don’t.”

Over ultiem geluk: “Heerlijk met mijn gezin de stad in fietsen naar nergens.”

Dr. Tom Decates over zijn ambitie en geluk; “Heerlijk met mijn gezin de stad in fietsen naar nergens.”

Tom Decates met verslaggever Lex van Vliet

Jij geeft veel voorlichting over de risico’s van fillers. Waarom doe je dat?

"Omdat ik graag andere mensen help. Niet iedereen is in staat om wetenschappelijke informatie over complicatierisico’s tot zich te nemen. Zeker de meest kwetsbare groep in onze samenleving lukt dat niet. Daarom vertel ik graag dat verhaal in de media.

Begrijp me goed. Cosmetische geneeskunde is een vrolijk vak met bijna alleen maar blije mensen. Maar het blijft geneeskunde met een risico op complicaties. Daar moet iedereen op basis van onafhankelijke informatie zijn eigen afweging in maken. Als iemand een complicatie krijgt door slechte voorlichting of door een slechte behandeling, dan voel ik dat diegene onrecht wordt aangedaan. Daar kan ik niet tegen."

Welke complicaties vallen onder de noemer ‘ernstige complicaties’ na een fillerbehandeling?

"Vasculaire complicaties, complicaties die worden veroorzaakt door een bacteriële ontsteking en inflammatoire complicaties door een reactie van het eigen immuunsysteem behoren tot de ernstige complicaties. Een vasculaire complicatie komt bij één op de tienduizend fillerbehandelingen voor. Daar moet je op tijd bij zijn, anders is er kans op permanente schade."

Hoe vaak komt een ernstige complicatie voor na een filler behandeling?

"Uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat in 0,3% van de fillerbehandelingen een ernstige complicatie ontstaat. Wij zien jaarlijks 500 nieuwe patiënten met een complicatie na een fillerbehandeling.

Gelukkig kunnen we bij het filler complicatiespreekuur de meeste complicaties oplossen zonder blijvende schade. Mijn diepste wens is dat het complicatie spreekuur op een dag niet meer nodig is."

Is de kans op een complicatie met een A-Merk hyaluronzuur filler kleiner dan met een onbekend merk?

"Ja, die kans is kleiner. En dat komt doordat A-Merken veel meer geld, tijd en energie steken in wetenschappelijk onderzoek, productontwikkeling en het bewaken van de kwaliteit. 

Er zijn in Europa meer dan 150 hyaluronzuur fillermerken op de markt. C- en D-Merken produceren op basis van “me too”, op receptuur van A-merken. Zij hebben een korte termijn strategie, gericht op veel winst. Die merken komen op de markt, veroorzaken een hoop schade en verdwijnen weer. Ik hoop dat er over tien jaar nog tien tot vijftien professionele fabrikanten zijn. Dit moet worden afgedwongen door wet- en regelgeving."

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Wat zouden consumenten kunnen doen als zij zo veilig mogelijk een filler behandeling willen?

"Doe goed je huiswerk. Zoek een Cosmetisch arts KNMG, dat is een kwaliteitskeurmerk. Stel veel vragen tijdens een consult. En; when in doubt, don’t! 

In mijn lezingen adviseer ik vaak de ‘Stoplicht methode’. Bij 3 groene lichten heb je een grote kans dat een filler behandeling goed gaat. Het eerste stoplicht gaat op groen wanneer je voor een cosmetisch arts KNMG kiest. Die titel is een garantie voor een arts die bevoegd en bekwaam is. Het tweede stoplicht gaat op groen als er een FDA-approved filler wordt gebruikt. Daarnaast zou je door een DNA-test nog iets meer zekerheid kunnen krijgen of je eigen immuunsysteem de in te brengen filler zal accepteren. Dat is het derde groene licht."

De cosmetische geneeskunde heeft de afgelopen 10 jaar een enorme groei doorgemaakt. Wat is er allemaal bereikt? 

"Nederland is het eerste en enige land waar de cosmetische geneeskunde een erkend medisch profielspecialisme is. Daarnaast zorgt de NVCG ervoor dat de wetenschappelijke basis van de cosmetische geneeskunde voortdurend verbeterd. Heel de wereld kijkt wat dat betreft naar Nederland."

Hoe is het wat jou betreft gesteld met de ethiek? 

"Er zijn artsen met een ander ethisch moraal dan ik. Dat vind ik ook goed. Andere artsen trekken hun eigen cliënteel aan. Als mensen iets wensen dat ik niet wil uitvoeren, dan verwijs ik hun door naar een collega waarvan ik weet dat zij dat wel uitvoeren. Ik ben blij dat ik die mensen kan doorverwijzen naar een collega. Consumenten met extravagante wensen gaan anders op zoek naar onbevoegden. Dat is helemaal een groot risico!

Je hebt de wens van de cliënt en het moreel van de arts. Een cosmetisch advies is onmogelijk objectiveerbaar. Mijn moreel is sterk. Als ik een wens van een cliënt niet mooi vind, dan doe ik het niet. Éénderde van mijn patiënten gaan onbehandeld de deur uit.

Andersom vind ik het helemaal verwerpelijk als een arts over de wens van een cliënt heen walst, ten einde ‘optimaal’ te behandelen. Alle artsen hebben een eed afgelegd waarin je verklaard terughoudend te zijn. Dat zou ik iedereen willen adviseren."

Waar verwacht jij dat de cosmetische geneeskunde over 10-15 jaar staat?

"Cosmetische geneeskunde wordt nog vele malen groter dan nu. Op een zeker moment wordt het echt de normaalste zaak van de wereld en dan laat het merendeel van de mensen cosmetische behandelingen uitvoeren."

Dr. Tom Decates over zijn ambitie en geluk; “Heerlijk met mijn gezin de stad in fietsen naar nergens.”

Jij bent hoofd opleidingsinstituut van de cosmetisch artsen in opleiding. Waarom vind je dat belangrijk?

"Ik wil in Nederland zo veel mogelijk goed opgeleide en kundige cosmetisch artsen KNMG, zodat zo veilig mogelijk wordt behandeld in Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat er dan minder complicaties zullen zijn. En daarvoor moet het niveau zo hoog mogelijk zijn. 

De opleiding is mega aantrekkelijk voor artsen die de cosmetische geneeskunde in willen. Je wordt zowel theoretisch als praktisch op een hoog niveau opgeleid. Aan die kennis ga je als arts heel veel plezier beleven in deze groeimarkt."

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Persoonlijk

We gaan even terug de geschiedenis in. Beeld je in de 10-jarige Tom. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

"Ik woonde met mijn ouders, twee broertjes en zusje in Oss. Wij woonden tegenover het voetbalstadion van Top Oss. Ik voetbalde in de jeugd van Top Oss (professionele voetbalclub, komt uit in de eerste divisie). Mijn dagelijkse bezigheid? Voetballen, voetballen, voetballen. Ik was een watervlugge linksbuiten en vastbesloten om later prof voetballer te worden. Voor mijn gevoel was ik de beste van de hele wereld.

Als tienjarige was ik een hele schuchtere en naïeve jongen. Ik wilde iedereen helpen en was een sociaal dier, een echte allemansvriend."

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

"Ons gezin was een nest vol liefde. Daar heb ik strontveel geluk mee gehad. En nog steeds. Ieder jaar gaan we in de Kerstvakantie met de hele familie een paar dagen naar de Ardennen. Ik ben nu al bezig met de flauwe grappen die ik komende vakantie met mijn broers wil gaan uithalen. En zij ongetwijfeld met mij. Die paar dagen samen is ieder jaar weer een hoogtepunt. 

Mijn ouders hebben ons geleerd om andere mensen waar mogelijk te helpen. Om goed te doen. Ook leerden wij om onze schouders eronder te zetten, er zelf wat van te maken. En om dankbaar te zijn. Wij wonen in het beste land van de wereld met de meest gelukkige kinderen ter wereld. Daar moet je wat mij betreft regelmatig bij stilstaan. 

Ik heb veel energie, daar help ik zoveel mogelijk mensen mee. Ik hoop andere mensen te stimuleren en inspireren. Iedereen heeft een ruggensteuntje nodig. Het is puur genieten als ik andere mensen zie bloeien."

Dr. Tom Decates over zijn ambitie en geluk; “Heerlijk met mijn gezin de stad in fietsen naar nergens.”

Waarom ging je geneeskunde studeren?

"Ik denk dat wij op deze wereld zijn om andere mensen te helpen. In mijn ogen is dokter zijn de últieme manier om mensen te helpen. Dat realiseerde ik mij op mijn tiende al. Ik voel mij zo bevoorrecht met het land waarin ik ben geboren, het gezin waarin ik ben opgegroeid en de mogelijkheden die ik krijg… Dat ik het gevoel heb dat ik iets moet teruggeven."

Waarom ben je cosmetisch arts geworden?

"Aanvankelijk wilde ik kinderarts worden, maar daar ben ik helemaal niet voor geschikt. Als kinderarts zou ik voortdurend emotioneel zijn. Tegen al dat leed bij die kinderen kan ik helemaal niet, daar zou ik aan onderdoor gaan. 

Vervolgens kwam ik in aanraking met plastische chirurgie. Plastisch chirurg worden, dat leek mij fantastisch. Ik ben creatief en houd van kunst en esthetiek, dus dat leek mij goed te passen. Ik ben toen een paar jaar ANIOS plastische chirurgie geweest. Daar kwam ik erachter dat plastische chirurgie voor een groot deel uit hand-, pols en microchirurgie bestaat. Daar was ik gewoon niet goed in, daar lag mijn passie ook niet.

Mijn opleider, Julien van Rappard zei; Ik ken niemand die zó slecht is in hand- en polschirurgie als jij. Daar ben ik hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor! Toen besloot ik mijn passie te gaan volgen en mij volledig te focussen op cosmetische geneeskunde."

Jij bent hard op weg een BN’er te worden. Waarom wil je dat?

"Ik zou iedere avond het land in kunnen om voorlichting te geven. Dat doe ik niet, want mijn gezin is mijn alles. Toch geef ik elke week lezingen op hogescholen, in bibliotheken en op congressen om voorlichting te geven over de mogelijkheden en risico’s van injectables.

Voor mijn eigen praktijk is het niet nodig om op TV te komen. Ik zit helemaal vol. Na zo een uitzending staat de telefoon roodgloeiend met mensen die ontevreden zijn over hun dokter. Zij zijn bijvoorbeeld helemaal overvult. Die mensen hebben voor een dokter gekozen omdat de marketing of de prijslijst van die dokter aantrekkelijk is. Daarom zeg ik altijd; je krijgt de dokter die jij verdient. Je kunt iedereen kiezen, maar iedereen kiest uiteindelijk voor een arts met een bepaalde handtekening. Daarom is het belangrijkste advies; doe goed je huiswerk."

Wat is voor jou de definitie van geluk?

"Met mijn vrouw en kinderen de deur uit gaan. Zonder planning de deur uit lopen met een bal onder onze arm en we zien wel. Of heerlijk de stad in fietsen naar nergens. Dat is voor mij de definitie van geluk."

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Wat is jouw persoonlijke ambitie voor de komende 5 jaar?

"Ik wil graag de opleiding cosmetische geneeskunde naar een hoger niveau brengen zodat de artsen en opleiders tevreden zijn over de opleiding. Daarnaast wil ik de cosmetische geneeskunde een nog sterkere wetenschappelijke basis geven. Maar bovenal hoop ik dat ons complicatie spreekuur in het Erasmus MC dan niet meer hoeft te bestaan, of dat we het tenminste minder druk hebben. 

Momenteel komt vanuit het buitenland iedereen naar ons in het Erasmus MC om te kijken hoe wij het complicatie spreekuur organiseren. Die kennis zou ik graag gaan exporteren. Ik wil graag cosmetisch artsen vanuit de hele wereld opleiden zodat zij fillercomplicaties goed kunnen behandelen."

Wil je een afspraak maken met Dr. Tom Decates? Dat kan bij Kliniek Veldhoven en bij Medisch Laser Centrum in Amsterdam.

-----------------------
Toonaangevend in cosmetische geneeskunde

Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk

Dr. Thanya Tha-In

Drs. Ludy Holst
Drs. Natale Adamo
Drs. Michèle Nonahal

Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Dr. Sander Beekmans
Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema

Drs. Maarten Facee Schaeffer

-----------------------

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt