Interview Thanya Tha-In

18 november 2022

Dr. Thanya Tha-In is chirurg én cosmetisch arts KNMG. Ze runt samen met haar partner Dennis Damen Skin+Surgery Clinics. Met vestigingen in Den Haag en Bergschenhoek (Rotterdam) is Skin+Surgery één van de grootste klinieken van West-Nederland. In 2022 is Skin+Surgery door injectablebooking.nl verkozen tot de beste kliniek. De kliniek is toonaangevend voor collega’s en aantrekkelijk voor haar cliënten. Dr. Tha-In; “Een cosmetische behandeling is iets heel moois. Soms ervaren mensen het als magie, bijna als een toverstok. Maar denk er alsjeblieft goed over na.” Lees het unieke verhaal van de in Thailand geboren Dr. Thanya Tha-In. 

Interview Thanya Tha-In

Dr. Thanya Tha-In in haar praktijk

Skin+Surgery heeft een hele goede reputatie en groeit als kool. Waardoor verklaar jij dat succes?

Dr. Thanya Tha-In: “Het succes komt door verbondenheid met onze cliënten. Mensen willen uiteindelijk een goed gevoel. Wij hebben een duidelijke interesse in wat voor persoon je bent en van daaruit kijken we wat voor behandeling er bij jou past, met een lange termijn plan.

Wij benaderen onze cliënten met oprechte aandacht en interesse. Dat lees ik ook met veel plezier terug in onze reviews. Cliënten zijn verrassend tevreden met de sfeer en het resultaat. Dat verklaart onze goede reputatie.”

Wilde je altijd al groeien met je kliniek?

“Ik heb altijd de ambitie gehad om zoveel mogelijk mensen te helpen en blij te maken. Daarvoor moet je groeien. Maar de groei is wel steeds op mijn pad gekomen. Het gaat heel organisch doordat we dicht bij onszelf blijven. We zijn op dit moment met 9 artsen en eigenlijk zijn wij allemaal dezelfde types. Positief, communicatief vaardig, verzorgend en hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Daardoor groei je ook makkelijk door en blijft de gastvrije sfeer gewaarborgd."

Beeld je in de 10-jarige Thanya. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

"Dat was in 1991, toen was ik net in Nederland. Ik ben geboren en opgegroeid in Thailand. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 3 jaar oud was. Mijn moeder verhuisde enkele jaren later naar Nederland. . Ik woonde destijds bij mijn vader in Thailand. Van kleins af aanwist ik al dat ik dokter wilde worden, maar er was voor mij geen mogelijkheid om geneeskunde te gaan studeren in Thailand. Vanaf mijn tiende ben ik naar Nederland verhuist en woon ik bij mijn moeder. In Nederland had ik de mogelijkheid om geneeskunde te studeren en mijn droom om dokter te worden waar te maken. 

In Nederland stroomde ik in groep 8 in. Ik sprak de taal niet, maar met rekenen en wiskunde blonk ik wel uit. Na een half jaar hadden we al de CITO toets. De leraar had omdat ik de taal niet sprak aanvankelijk voorgesteld om naar de MAVO te gaan. Dat wilde ik niet. Toen heb ik als tienjarige mega zitten blokken om de CITO toets goed te maken. Gelukkig lukte dat en kreeg ik alsnog VWO advies."

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Hoe zag jouw leven in Thailand er uit?

"Wij woonden in Thailand naast een soort van huisartsenpost kliniek. Daar speelde ik altijd en dan zag ik patiënten naar binnen en naar buiten gaan. Ik wilde ook graag mensen helpen en beter maken. Dat was mijn droom. 

In Thailand heb ik een fijne jeugd gehad. Mijn opa was mijn voorbeeld. Hij was leraar en heel creatief en ondernemend. Hij leerde mij heel veel en samen waren we altijd op pad. Dan klom hij in een boom om kokosnoten te plukken en dan knutselden wij daar iets moois van. Hij was heel creatief en ondernemend"

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

"Ik ben Boeddhistisch opgevoed. Daar heb ik nog steeds veel houvast aan. Ook heb ik meegekregen dat je in jezelf moet geloven, maar dat je het wel zelf moet doen. Dat alles al in je zit, maar dat het je eigen taak is om dat in te zien en daar gebruik van te maken. 

Wat drijft jou om aan de slag te gaan als je ’s ochtends wakker wordt?

Ons team bij Skin+Surgery. Dat vind ik echt heel erg leuk. De samenwerking geeft mij energie. Daar groei ik door als arts en als persoon. En de cliënten vind ik gewoon heel leuk. Ik heb een vaste injectables clientèle die ik behandel. Die mensen zie ik vaak al jaren en daardoor is ieder spreekuur weer een feestje. Ook de chirurgie geeft mij energie. Ik wissel injectables dagen af met chirurgische dagen en die afwisseling vind ik heerlijk."

Na je studie geneeskunde ging je naar de bekende Oxford University voor promotieonderzoek. Hoe kwam dat tot stand?

"Na mijn studie geneeskunde deed ik onderzoek naar levertransplantaties in het Erasmus MC. Vervolgens kreeg ik na een lang traject een beurs van toenmalig Prinses Maxima. Die beurs was bedoeld om promovendi te stimuleren om promotieonderzoek te doen. Ik had een heel onderzoeksplan geschreven en werd uitgekozen. Daarop besloot ik om mijn promotieonderzoek in Oxford te gaan doen. Die universiteit stond wereldwijd het beste aangeschreven. Oxford was voor mij een mega inspirerende periode. Met een groep gelijkgestemde jonge arts-onderzoekers vanuit de hele wereld werkten wij hard aan ons promotieonderzoek. Daar heb ik veel geleerd en enkele vrienden aan over gehouden."

Je besloot je te specialiseren als chirurg. Dat is een harde en vaak machismo omgeving. Waarom wilde je dat graag?

"Ik vind het heel leuk om met mijn handen te werken. Daarom wilde ik graag de chirurgische kant op. De geschetste harde cultuur nam ik dan maar voor lief. De opleiding heeft me ontzettend veel bijgebracht aan discipline, samenwerken en in jezelf geloven. Ik vind het leuk om mijzelf uit te dagen en de beste te zijn. Op deze manier vind je je plekje, ook in de harde chirurgie wereld."

In ieder antwoord klinkt veel ambitie door. Waar komt dat vandaan?

"Ja, ik ben ambitieus. Dat zorgt er ook voor dat ik in de kliniek niets aan toeval overlaat. Dat voelen de mensen ook. Dat het bij ons veilig is en dat de kwaliteit hoog is."

Interview Thanya Tha-In

Dr. Tha-In en verslaggever Lex van Vliet

Wat is voor jou de definitie van geluk?

"Ik heb altijd geluk in mij. Het gaat erom dat je geaard bent, dat je weet waar je vandaan komt en wat je rugzak is. Als je bewust ben van je eigen emoties en je eigen kunnen, dan kun je dat toepassen in het dagelijks leven. 

Balans in het leven, daar ben ik veel mee bezig. Ik streef het hoogste na, behaal graag mijlpalen, maar dat maakt je privé niet persé gelukkig. Daarvoor moet er balans zijn. Zo doe ik iedere dag aan yoga en zeg ik mezelf iedere dag dat ik dankbaar ben voor het leven dat we leiden."

In 2015 startte je je eigen kliniek. Waarom wilde je graag voor jezelf starten?

"Toen ik chirurg was in het ziekenhuis, ging ik op zaterdagen injectables behandelingen uitvoeren bij een privékliniek. Daar had ik direct veel plezier in. Blije geneeskunde, mensen leren kennen, connectie maken, vrijheid, ondernemerschap, creativiteit, handvaardigheid; voor mij kwam alles samen in de cosmetische geneeskunde. 

Bij de kliniek waar ik destijds werkte kon ik voor mijn gevoel niet voldoende tijd voor cliënten nemen. Toen besloot ik voor mezelf te gaan beginnen."

Waarom bestaat Skin+Surgery Clinics? Wat is de Why?

"Wij willen mensen blij maken. Niet alleen onze cliënten, maar zeker ook onze medewerkers en iedereen die met ons verbonden is."

Jij hebt als één van de weinige artsen een chirurgische specialisatie gevolgd en je gecertificeerd als cosmetisch arts. Wat merken cliënten van deze expertise?

"Het is denk een pré dat ik chirurgisch ben opgeleid. Soms heb je een cliënt waarbij sprake is van behoorlijke huidverslapping / huidoverschot. Op zo een moment kun je alles opvullen met fillers, maar de vraag is of dat de beste oplossing is. Dat hangt af van ethiek, duurzaamheid, prijs, aanvaardbare downtime, wens van de cliënt, etc. Als chirurg kun je altijd een chirurgische lift bespreken. Ik heb extra opties in mijn gereedschapskist om te bespreken met mijn cliënten."

Wat vind jij ervan dat cosmetisch artsen KNMG in een module chirurgie worden klaargestoomd, terwijl jij 6 jaar over de specialisatie hebt gedaan?

"Dat is precies de reden dat ik in de domeingroep chirurgie van de SOCG (opleiding voor cosmetisch artsen) zit. Ik wil graag invloed hebben op het niveau van die module. Een chirurgische opleiding duurt 6 jaar. Maar lang niet alles wat je daar leert is in het cosmetische pallet van toepassing. Cosmetisch artsen hoeven geen aorta of heup te opereren. De chirurgische basis moet goed zijn. Daar moet veel verstand van zijn. Daarnaast gaan we de bekwaamheid echt normeren. Wanneer je de module met een theorie en praktijk onderdeel hebt gehaald, bijvoorbeeld onder toezichtooglidcorrecties hebt gedaan en daarna jaarlijkse veel gelijksoortige ingrepen blijft doen, dan is er voldoende bekwaamheid om veilig en op hoog niveau te werken. Dat zijn wij momenteel met de vakgroep aan het omschrijven."

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Hoe lukt het jou om alle artsen bij Skin+Surgery in dezelfde sfeer en kwaliteitsnorm te laten werken?

"De artsen die bij ons werken zijn geselecteerd omdat we in de basis dezelfde filosofie hebben. Communicatie vinden we daarin heel belangrijk. Maar ook ethiek. Wat behandelen we wel en niet? En op welke manier doen we dat? Daar hebben we dagelijks contact over."

Jij staat bekend om je holistische benadering. Wat is dat precies?

"Dat je naar de mens als geheel kijkt. Het gaat om de verbondenheid. Iemand is verbonden als de buitenkant klopt met de binnenkant. Wat voor persoon heb je voor je? Wat wil diegene bereiken? Van daaruit ga je kijken wat je voor die persoon kunt doen.

Als iemand niet lekker in zijn vel lijkt te zitten dan kaart ik dat wel aan. Dan vraag ik bijvoorbeeld; ‘Ik voel dat je een beetje verdrietig bent, is er iets aan de hand? Wil je het delen?’ Het kost mij misschien 5 minuten, maar die persoon voelt zich gezien, gehoord en geliefd. Dat is vaak genoeg."

In de kliniek is ook ruimte voor ‘Inner beauty’. O.a. yoga en ademtherapie zijn behandelingen voor cliënten. Is dat als onderdeel van een cosmetische behandeling?

"Nee hoor, dat staat er los van. Soms organiseren we een retreat of een coaching sessie. Deze behandelingen bieden wij aan omdat wij merken dat veel van onze cliënten daar ook in geïnteresseerd zijn. Ik doe graag aan yoga, krijg daar veel energie van. Veel van onze cliënten zijn daar ook mee bezig."

Als arts ben je ook wetenschapper. Meet jij hoe mensen zich beter gaan voelen dankzij bijvoorbeeld de yoga of ademtherapie?

"Ik ben geen wetenschapper die zegt; Wat je niet kunt meten, dat bestaat niet. Er zijn genoeg dingen die je niet kunt meten, maar die wel bestaan. Zoals de sfeer in een kamer of een betere lichamelijke en mentale gezondheid dankzij yoga en/of ademtherapie. Dat zou iemand echt zelf moeten ervaren."

Jij leidt ook andere cosmetisch artsen op. Wat brengt jou dat?

"Het opleiden brengt mij reflectie en verbondenheid. Opleiden is hartstikke kwetsbaar. Je bent voortdurend op zoek naar optimale communicatie. De meester en gezel methode is niet persé mijn manier. Ik ben meer van de dialoog, het doel is altijd om de ander te laten opbloeien. 

Één van de doelen is altijd om de leerling een trots gevoel te geven. Op zichzelf, maar ook op haar vak. Werken als cosmetisch arts is niet inferieur aan werken als arts in het ziekenhuis. Sterker nog, het is een heel breed vak waarbij psychologie, communicatie, vrijheid en ondernemerschap naast het ‘dokter zijn’ interessante aspecten zijn.

Dat zou ik ook wel willen meegeven. Sommige ziekenhuisartsen vinden het vak ‘cosmetisch arts’ vaak een beetje minderwaardig, maar dat is het absoluut niet. Het is veel meer dan dat. Ik ben blij dat talentvolle collega’s graag cosmetisch arts worden. Wij mogen met alle collega’s echt trots zijn op ons vak."

Wat is jouw persoonlijke ambitie voor de komende 5 jaar?

Bewuster zijn. Ik voel dat er meer potentie in zit om meer JA te zeggen tegen het leven. Soms raken we verstrikt in de dagelijkse beslommeringen. Het leven is zo boeiend en het geeft ons zoveel om van te groeien en van te genieten en dat wil ik met beide handen aanpakken. Dus ik ben altijd benieuwd wat er op mijn pad komt. 

Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

"Denk er goed over na. Een cosmetische behandeling is iets heel moois. Soms ervaren mensen het als magie, bijna als een toverstok. Je ziet er minder moe uit, je ziet er gelijk frisser uit. Maar denk er alsjeblieft goed over na. Wat wil je bereiken? Waarom wil je dat bereiken? Voel je een connectie met je arts? Dat zijn belangrijke vragen om te beantwoorden voor een significant grotere kans op een positief gevoel over de behandeling en het resultaat.

Soms merk ik dat er minder bewustzijn is waarom men iets laat doen. Mensen moeten goed weten wat ze willen, en dat moet tijdens het consult goed met de arts worden besproken. Daarna moeten ze pas wel of niet voor een behandeling kiezen. Pas als er duidelijkheid én een goede connectie met de arts is.”

Wil je een afspraak maken met Dr. Thanya Tha-In? Dat kan bij Skin+Surgery Bergschenhoek (nabij Rotterdam) en bij Skin+Surgery Den Haag

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt