Natale Adamo: "Er komt een aanvullende opleiding cosmetische chirurgie"

5 september 2022

Drs. Natale Adamo is cosmetisch arts KNMG. Na zijn studie geneeskunde werd hij in 1999 huisarts. In 2009 besloot hij zich ‘uit interesse’ te verdiepen in cosmetische geneeskunde. Inmiddels is Natale samen met zijn vrouw Judith Eggersman eigenaar van de succesvolle kliniekketen Ivy clinics. Daarnaast is hij lid van de domeingroep chirurgie en opleider voor cosmetisch artsen in opleiding. Wat drijft dokter Natale Adamo en waarom is Ivy clinics zo succesvol?

Natale Adamo:

Beeld je in de tienjarige Natale. Hoe zag jouw leven er toen uit? 

Ik kom uit een samengesteld gezin. Ik heb een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Siciliaans moet ik zeggen, dat is nogal een verschil. Mijn vader was conservatief, het katholicisme was erg belangrijk voor hem. De jongens bij ons thuis mochten alles, mijn zusje mochten niks. Mijn vader was in de jaren ’50 kok bij de Italiaanse marine. Begin jaren ’60 verhuisde hij als gastarbeider naar Nederland. 

Mijn vader kon erg goed koken. Een mooie herinnering is dat hij zelf pasta maakte. Dat hing dagenlang te drogen bij ons op zolder. Toen ik jong was heb ik wel enige discriminatie ervaren. Ik was dan de ‘vuile spaghettivreter’. Daar heb ik last van gehad. Immigranten waren er voor de jaren ’60 natuurlijk nog nauwelijks. Mensen moesten er echt aan wennen dat er ook mensen zijn die er anders uitzien of een andere cultuur hebben. De ommekeer kwam naarmate Italië als vakantieland bekender werd en er meer immigranten kwamen. Ook werden wij in onze omgeving geaccepteerd dankzij onze gastvrijheid. Alle vriendjes, buren en vage bekenden konden altijd blijven eten. Dat was men van Nederlandse gezinnen niet gewend destijds. 

Welke overtuigingen heb je van huis uit mee gekregen?

Iedereen is welkom en kan mee eten. Ook was het thuis belangrijk om elkaar te helpen. Ik ben daardoor erg sociaal.

Waarom ben je ooit geneeskunde gaan studeren?

Vanaf jongs af aan ben ik zorgzaam en geïnteresseerd in mens, gezondheid en samenleving. Ik wilde graag oogarts of huisarts worden.

Van 1999 tot 2019 werkte je als huisarts. Wat is het meest indrukwekkende dat je in die tijd hebt meegemaakt?

Medisch gezien heeft de euthanasie van een jongeman van 32 jaar veel indruk op mij gemaakt. Hij had een uitgezaaide melanoom, er was sprake van uitzichtloos lijden. Dat was erg emotioneel en daar moet ik nog vaak aan denken. 

Daarnaast ben ik er trots op dat we van meerdere solo huisartspraktijken een groepspraktijk hebben gevormd in Doesburg. Daar ben ik de founder van. Er staat nu een gezondheidscentrum met meerdere huisartsen en een apotheek. Die samenwerking is de continuïteit van de huisartsenzorg in Doesburg ten goede gekomen.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

In 2009 startte je met cosmetische behandelingen. Waar kwam die ambitie vandaan?

Eigenlijk startte ik in 2007 uit persoonlijke interesse in cosmetische behandelingen met injectables. Al vrij snel kwamen ook collega’s, vrienden en vervolgens familie en bekenden naar mij toe voor een cosmetische behandeling. De cosmetische praktijk groeide vrij snel. 

Na een aantal jaar besloot ik mijn opgedane ervaring en kennis over cosmetische behandelingen te gaan delen met collega huisartsen. Dit mondde uit in het bedrijf ‘Huisartskliniek’. Het doel was een nationale huisartsen coöperatie op het gebied van cosmetiek. Het was fantastisch om mijn collega’s te helpen en te begeleiden met cosmetische behandelingen. 

In 2017 besloten we onze eigen praktijk te rebranden naar Ivy clinics. Op die manier konden we meerdere vestigingen openen en de kwaliteit van de behandelingen, collega’s en organisatie naar een nóg hoger plan brengen. 

Inmiddels heeft Ivy clinics 4 locaties. Wat drijft jou?

Ik heb eigenlijk altijd mijn hart gevolgd. Ik werk vanuit mijn passie. Dat doe ik altijd al. Ook toen ik in 1999 huisarts werd. Ik wilde dolgraag huisarts worden om in de eerstelijnszorg het verschil te maken. Persoonlijk, betrokken; er écht voor mensen kunnen zijn ‘van wieg tot graf’. 

Met Ivy clinics is dat hetzelfde. Mijn werk is mijn passie. Eigenlijk heb ik daarin twee passies. De ene is de persoonlijke praktijkvoering. Één op één met cliënten praten. Écht contact maken, elkaar begrijpen en van daaruit een ‘cosmetisch plan’ uitstippelen en uitvoeren. De tweede passie is het delen van kennis en expertise als opleider. Het opleiden en begeleiden van veelal jonge artsen geeft mij ook veel energie.

Binnen Ivy clinics heb ik het geluk dat ik met mijn vrouw Judith kan samenwerken. Judith is zakelijk directeur, ik ben medisch directeur. Wij zijn complementair aan elkaar. Samen trekken we de kar in de kliniek. We werken hard, maar hebben er gelukkig veel plezier in. 

------------------

Afspraak met Drs. Adamo?

Dat kan bij één van de locaties van Ivy clinics:

Ivy clinics Amstelveen
Ivy clinics Amsterdam
Ivy clinics Den Bosch
Ivy clinics Westervoort

------------------

Hoe bewaak jij de kwaliteit van behandelingen op de diverse vestigingen van Ivy clinics? 

Wij overleggen heel veel. De lijnen met alle artsen en medewerkers zijn kort. Judith en ik zijn beiden veel op alle locaties. Onze medewerkers vinden het ook fijn dat er bij ons ruimte en tijd is voor aandacht en service Voor onze cliënten. Een cosmetische behandeling kost veel geld, dan is het wel zo fijn als er tijd voor je wordt genomen en naar je wordt geluisterd. Dat vinden wij erg belangrijk.

Wat onderscheidt Ivy van alle andere klinieken?

Consultvoering is bij ons een speerpunt. Door interesse te tonen in de cliënt komen wij te weten wat écht iemand zijn motivatie en wens is. Wij stellen veel vragen, nemen daar goed de tijd voor. Dat vinden wij belangrijk om tot een optimale behandeling te komen. Wij leren daardoor ook; moeten wij deze persoon wel behandelen? 

Daarnaast selecteren wij artsen en medewerkers op toegankelijkheid en vriendelijkheid. Het ‘huiskamergevoel’ streven wij na. 

Wij zullen cliënten altijd eerlijk informeren over betere behandelingen elders. Met fillers kun je veel oplossen, maar wij geloven niet in 10 ML behandelingen. Dan is een chirurgische behandeling bij een bekwame plastisch chirurg of een andere bekwame arts cosmetische chirurgie soms een betere oplossing. Dat bespreken wij dan met de cliënt. 

De titel Cosmetisch Arts KNMG is sinds 2019 beschermd. Is deze titel voldoende om ook cosmetische chirurgie te mogen aanbieden?

Wij vinden dat cosmetische chirurgie als apart specialisme moet worden gezien. Cosmetische chirurgie wordt een aanvullende opleiding zodra je Cosmetisch Arts KNMG bent. Een extra opleiding dus, geen cursusje. Onder andere een fellowship moet deel gaan uitmaken van de opleiding. De opleiding zijn we momenteel aan het schrijven. 

Onze wens is wat het zorginstituut ook wil. Wij willen graag samenwerken met aanpalende beroepsverenigingen zoals plastische chirurgie en dermatologie.

Natale Adamo:

Judith Eggersman en Natale Adamo

Jij bent opleider bij de opleiding tot Cosmetisch Arts KNMG. Wat is jouw rol precies?

Ik ben lid van de domeingroep chirurgie binnen de beroepsvereniging. Vanuit die rol ben ik ook opleider bij de SOCG. De SOCG is het instituut die de opleiding cosmetische geneeskunde faciliteert en stimuleert. Ik schrijf mee aan de opleiding cosmetische chirurgie. Wij streven ernaar dat cosmetische chirurgie een aanvullende opleiding wordt voor een cosmetisch arts KNMG. 

Hoe ziet het pallet aan behandelingen van cosmetische chirurgie er idealiter uit? 

Wij streven per behandeling een bepaalde aanvangsbekwaamheid na. En vervolgens een onderhoudsbekwaamheid. Welke chirurgische behandelingen dit gaan zijn moeten we nog exact definiëren, maar wij verwachten van onze beroepsgroep wel dat zij per behandeling ‘het hele pallet’ beheersen. 

Jij bent gekomen waar je nu bent door als huisarts cosmetische chirurgie te leren. Hoe moeten jonge Natale’s (jonge artsen) het op dit moment aanpakken als zij graag cosmetische chirurgie willen leren? 

Dan kunnen zij de opleiding tot Cosmetisch Arts KNMG gaan volgen. Vervolgens kunnen ze de aanvullende opleiding cosmetische chirurgie volgen. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Is er een arts en/of ondernemer die jij bewondert? 

Dat zijn de bekende internationale ondernemers die onze wereld écht hebben veranderd. Oprichters van Google, Facebook, Apple, Tesla; daar zitten ondernemers achter die over honderd jaar in de geschiedenisboeken staan. Nationaal vind ik Picnic briljant. 

Steve Jobs (Apple) zei bijvoorbeeld dat je met 2x klikken moet komen waar je wilt zijn. Dat is één van de kenmerken die Apple groot hebben gemaakt. Hopelijk zijn we daar ook eens in de zorg. Alle markten zie je bewegen naar online en ‘thuis’ concepten. In de zorg staat dat nog in de kinderschoenen, maar daar gaan we wel naartoe. 

Wat raad je iedere arts aan die wil ondernemen?

Doorsta de weerstand! Ieder nieuw concept en iedere innovatie zal op weerstand stuiten. Dat heb ik meegemaakt met mijn vorige bedrijf thuisvaccinaties.nl. En dat heb jij (Lex) meegemaakt met Injectablesbooking. Judith zei direct; Injectablesbooking.nl is een goed idee, consumenten hebben daar wat aan. Ik hou van vernieuwing en vooruitgang. Dat kun je beter omarmen dan tegenwerken.

Waar is Ivy clinics over 5 jaar?

Dan bestaat Ivy clinics uit maximaal 6 vestigingen. Ik wil de teams op de verschillende vestigingen dan hebben uitgebreid. Zodat er altijd een team van 4 of 5 mensen aan het werk is, dat komt de continuïteit van zorg ten goede. In de tussentijd wil ik genieten van onze cliënten bij Ivy!

Bekijk hier de contactgegevens van Drs. Natale Adamo

--------------------

Meer interviews in deze serie:

Drs. Arthur Ludlage
Drs. Ali Dulaimi
Dr. Gamze Piskin
Drs. Maarten Facee Schaeffer
Dr. Tom Decates
Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk
Dr. Thanya Tha-In
Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema
Drs. Ludy Holst
Drs. David Mosmuller
Drs. Michèle Nonahal
Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Drs. Margaritha Adams
Dr. Sander Beekmans

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt