Interview met Drs. Carina Domingues “Ik pleit voor preventieve huidverbetering”

0 oktober 2021

Cosmetische geneeskunde volgens… Drs. Carina Domingues

De geboren Braziliaanse Carina Domingues is een cosmetisch arts met een bijzonder verhaal. Zij heeft geneeskunde in drie verschillende landen gestudeerd, Frankrijk, Brazilië en Nederland. In 2012 verhuisde zij voor de liefde naar Nederland. Van 2015 tot 2017 werkte zij als arts op de cardiothoracale chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum. Daarna besloot zij haar passie te volgen en de allerbeste te worden in de cosmetische geneeskunde met een diepe duik in de wereld van de plastische chirurgie en injectables. Carina is onlangs moeder geworden van prachtige dochter Mila. Na haar zwangerschapsverlof gaat ze exclusief aan het werk voor Van Lennep Kliniek, met vestigingen in Den Haag, Wassenaar en Oegstgeest. “Deze high end kliniek past bij mij omdat er gewerkt wordt met een groot team van plastisch chirurgen, cosmetisch artsen KNMG, huidtherapeuten en consulenten. Persoonlijke aandacht, kwaliteit en veiligheid gaan zo hand in hand. Ik heb de ruimte om mijn passie in de volle breedte uit te voeren en ga me op de vestiging in Den Haag richten op injectables, high end huidbehandelingen en body contouring.”

Interview met Drs. Carina Domingues “Ik pleit voor preventieve huidverbetering”

Op 1 juli keer je na je zwangerschapsverlof terug als cosmetisch arts. Wat heb je het meest gemist? 

“Als je net moeder bent geworden, dan staat de wereld om je heen even stil. Alles draait om de baby. Bij mij ontstaat nu weer de behoefte om mijn professionele passie te volgen om de beste cosmetisch arts te worden, maar ik wil ook de beste moeder in de wereld zijn. Ik zal een natuurlijke balans tussen het moederschap en mijn professionele ambities gaan zoeken.  Dat lijkt me een mooie uitdaging en ik kijk er naar uit.”

Beeld je in de 10-jarige Carina. Waar is zij en wat vond zij destijds belangrijk?

“Door het werk van mijn vader ben ik in mijn jeugd meer dan 20 keer verhuisd. Ik was op 10-jarige leeftijd sowieso heel gelukkig en speels. In Brazilië moet je hard werken en vechten voor je kansen, succes ligt niet voor het oprapen. Mijn vader was militair. Ik heb thuis ook een militaire opvoeding gekregen. Hij was heel gedisciplineerd en heeft keihard gewerkt om een mooie carrière op te bouwen. Zo een voorbeeld krijg je als kind toch mee.”

“Van jongs af aan had ik de droom om de top te bereiken. Toen ik 10 jaar was wilde ik astronaut worden. Ik droomde van een grote toekomst, nieuwe werelden ontdekken. Dit is nog steeds een weerspiegeling van wie ik ben, in mijn vakgebied ben ik altijd op zoek naar innovaties, naar de beste technieken en streef er naar de beste te worden. Dat is een karaktereigenschap die in de kliniek goed van pas komt.”

Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

“De meerderheid van de artsen heeft dit vak gekozen omdat zij het leven van mensen willen redden. Ik hou van esthetiek en wilde geneeskunde studeren gewoon om mensen mooier en gelukkiger te kunnen maken. Voor mij is gezondheid een balans tussen je innerlijk en je uiterlijk.

Welk moment in jouw carrière als arts staat je het meeste bij?

“Bovenaan in mijn herinnering is dan toch wel een moment op de cardiothoracale chirurgie in het Erasmus MC. Bij een patiënt was een hechting van het hart losgegaan. Om het bloeden te stoppen moest ik dit gaatje in het hart met mijn vinger dicht houden om het bloeden te stoppen. Deze gebeurtenis was indrukwekkend, daar denk ik nog vaak aan terug.”

Inmiddels ben je cosmetisch arts. Dit is een beroep op het snijvlak van geneeskunde, esthetiek & communicatie. Waarom past dit jou zo goed?

“Vanwege mijn achtergrond. In Brazilië stroomt passie voor schoonheid door het bloed van de mensen. Passie voor schoonheid is bij mij aangeboren. Daarnaast was mijn moeder kunstenares en zij heeft mij geleerd om het menselijk lichaam te bewonderen. Als cosmetisch arts, voel ik me ook een beetje een kunstenares. De kliniek is mijn atelier waar ik mijn creativiteit, precisie en passie voor anatomie kan combineren. Hier word ik zielsgelukkig van.

Tevens is dit vak zo innovatief, dat ik als cosmetisch arts mezelf blijf herontdekken en nieuwe technieken continu moeten leren.  Dit fascineert mij.

Ook het cliëntcontact vind ik heel prettig. Op een ontspannen manier een cliënt goed leren kennen en samen een behandelplan maken. Dat vind ik heel leuk.”

Waarin onderscheid jij je als cosmetisch arts?

“Mijn achtergrond bij de plastische chirurgie is daarin heel belangrijk. Deze ervaring heeft mij sterker en rijker gemaakt, daar heb ik mijn kennis van anatomie en esthetisch inzicht sterk kunnen ontwikkelen.

Onder andere de vooraanstaande plastisch chirurgen Emmi Friedeman, Wilfred Kolkman en Berend van der Lei waren voor mij inspirerende mensen en leermeesters. Bij Wilfred heb ik ook mijn eerste cosmetische programma’s met injectables meegedaan. Daarnaast zijn mijn Braziliaanse roots ook een voordeel. Brazilië loopt vooruit op het gebied van esthetische behandelingen. Ik zou deze technieken graag naar Nederland willen halen. Bijvoorbeeld op het gebied body contouring met injectables, wat nog niet zo bekend is in Nederland.”

Zoek, vergelijk en boek

Welke connectie zoek jij met jouw cliënten? 

“Vertrouwen. Eerst moeten mijn cliënt en ik elkaar goed leren kennen. Vervolgens bouwen we in overleg een plan. Het doel is dat de cliënt vertrouwen krijgt in het behandelproces wat tot een mooi resultaat moet leiden.”

Welk advies zou je iedere cliënt meegeven? 

“Meer zonnebrand! De kracht van de zon wordt zo onderschat in Nederland! Meer zonnebrand (UV-bescherming) smeren is misschien wel hetgeen je het meest in de hand hebt om mooi oud te worden. Maar ook het gebruik van professionele huidverbeterende producten is zeer belangrijk. Nederlanders hebben sowieso minder aandacht voor huidverzorging dan mensen in andere landen. Daarnaast wordt preventief behandelen onderschat. Het is belangrijk om vroeg met skinboosters en collageenstimulerende producten zoals Profhilo, Sculptra, of Radiesse te beginnen. Preventieve huidverbetering moet echt veel bekender worden. Een gezonde huid is ook onderdeel van je gezondheid. Bij Van Lennep Kliniek wordt gewerkt met mooie merken als ZO Skin Health, Environ, SkinCeuticals en minerale make-up van Jane Iredale en laten we geen kans onbenut om de cliënt te begeleiden naar een gezonde stralende huid.”

Waar hoop je dat de cosmetische geneeskunde over 10 jaar staat?

“Meer focus op preventie. Dat mensen zich bewuster zijn van de waarde van een gezonde huid en ook open staan voor preventieve huidverbetering. Daarnaast hoop ik dat cosmetische behandelingen er nog meer op gericht zijn om de mooie authenticiteit van een persoon te versterken. De cosmetische geneeskunde moet ervoor zorgen dat mensen zichzelf én uniek blijven, door hun best mogelijke versie naar buiten te brengen. 

De mogelijkheden met minimaal invasieve behandelingen zullen over 10 jaar zijn toegenomen. Chirurgie, cosmetische geneeskunde en huidverbetering zijn dan nog meer met elkaar vervlochten. 

Ook de full body approach is over 10 jaar hopelijk de norm. Dat een cliënt kan worden geadviseerd over hormonen, dieet, huidbehandelingen, injectables, kleine chirurgie en body contouring, voor face en body. Mensen zijn er bewust van dat mooier ouder worden geen taboe of overbodige luxe meer zijn, maar een onderdeel van je gezondheid. Dat zou een ongelofelijke winst voor de cosmetische geneeskunde betekenen.”

Wat zou je lezers willen adviseren die op zoek gaan naar een arts voor een cosmetische behandeling?

“Zoek een cosmetisch arts die lid is van Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), zodat de behandeling zo veilig en effectief mogelijk kan worden uitgevoerd. Je moet geen risico’s nemen met een cosmetische behandeling. Een behandeling kan namelijk fout gaan met nare consequenties tot gevolg. Een geslaagde behandeling begint dus écht bij een gekwalificeerde arts.”

Welke collega cosmetisch arts zie je graag terug in deze rubriek?

“Dan kies ik Nazanin Mozafari! Zij is een goede vriendin en een heel kundige collega. Nazanin werkt bij Joost Kroon Cosmetische Kliniek.” 

 

Klik hier om een afspraak te maken met Drs. Carina Domingues.

--------------------

Meer interviews in deze serie:

Drs. Arthur Ludlage
Drs. Ali Dulaimi
Dr. Gamze Piskin
Drs. Maarten Facee Schaeffer
Dr. Tom Decates
Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk
Dr. Thanya Tha-In
Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema
Drs. Ludy Holst
Drs. David Mosmuller
Drs. Natale Adamo
Drs. Michèle Nonahal
Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Drs. Margaritha Adams
Dr. Sander Beekmans

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt