Interview met Drs. Michèle Nonahal “Cosmetische geneeskunde kun je er niet een beetje bij doen”

6 januari 2022
Michele Nonahal
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: Drs. Michele Nonahal

Cosmetische geneeskunde volgens… Drs. Michèle Nonahal

Michèle Nonahal werkt als cosmetisch arts bij Van Rosmalen Kliniek in Rotterdam en Nijmegen. Zij behoort tot de eerste lichting AIOS Cosmetische Geneeskunde. Dit betekent: Arts in opleiding tot specialist voor cosmetische behandelingen. In zekere zin is zij daarmee een pionier. Waarom vindt zij het belangrijk om zich te specialiseren? “Als arts heb je het beste voor met de patiënten. Dan moet je alles willen weten over de voorspelbaarheid van de anatomie en over de vele behandelmogelijkheden. Dat kan niet als je "injectables" er maar een beetje bij doet”. Wie is Michèle Nonahal? Waar komt haar drive vandaan en wat is haar ambitie?

Interview met Drs. Michèle Nonahal “Cosmetische geneeskunde kun je er niet een beetje bij doen”

Beeld je in de 10-jarige Michèle. Waar is zij en wat vond zij destijds belangrijk?

“Ik ben in Nijmegen opgegroeid. Daar heb ik met mijn drie zussen een heerlijke jeugd gehad. Na school speelde ik altijd met vriendinnetjes, zat ik op ballet en bespeelde een instrument. Als kind was ik al behoorlijk prestatiegericht. Dat heb ik van mijn vader meegekregen. Hij heeft als student 3 studies afgerond waaronder tandheelkunde. Hij motiveerde ons dan ook om hard te werken en te presteren op school. Hij organiseerde bijvoorbeeld voor mij en mijn zussen ‘Wiskunde-weekenden”. In zo een weekend gaf hij ons wiskunde bijles aan de keukentafel. Dat klinkt behoorlijk heftig, maar zo heb ik dat niet ervaren. Ik ben er dankbaar voor dat hij mij pushte om het beste uit mezelf te halen.”

Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

“Ik wist al heel vroeg dat ik arts wilde worden. Misschien wel al op 10-jarige leeftijd. Het hele principe van er voor iemand zijn, voor iemand kunnen zorgen, dat past heel erg bij mij. Daarnaast vond ik het oprecht ook interessant. Biologie vond ik op de middelbare school al het leukste vak. Ook al kan geneeskunde een pittige studie zijn, ik heb mij tijdens de studie altijd bevoorrecht gevoeld. Er was voor mij geen saai college bij. Ik vond alles even interessant.”

Welk moment in jouw carrière als arts staat je het meeste bij?

“Na mijn studie geneeskunde ben ik 2 jaar ANIOS geweest bij de Interne Geneeskunde in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In die periode heb ik bij veel specialismen gewerkt. Zo heb ik gewerkt bij de cardiologie, maag- darm-, leverziekten, spoedeisende hulp (SEH), oncologie, etc. In die jaren heb ik erg veel geleerd. Ik wilde deze ervaring opdoen om mij echt arts te kunnen voelen. Om geneeskunde breed kennis op te doen en de acute geneeskunde te beheersen. Het was een intense periode. 

Een van de ingrijpende gebeurtenissen die mij bij staat is het overlijden van een man op de SEH. Hij werd binnen gebracht door de ambulance waarin hij al werd gereanimeerd. Hij ging erg slecht toen hij binnenkwam. Hij had problemen met een stoma en een interne bloeding. Ook had hij een hartritmestoornis ontwikkeld waarvan je normaal gesproken buiten bewustzijn raakt. Maar hij was volledig bij bewustzijn. Hij keek mij angstig aan. Maar wij konden niks meer doen voor hem. Toen heb ik zijn hand gepakt en hem er doorheen gepraat. Dat was het enige dat we voor hem konden doen. Dit maakte veel indruk.”

Op dit moment ben je in opleiding tot cosmetisch arts KNMG. Waarom heb je voor cosmetische geneeskunde gekozen?

“Eigenlijk wilde ik eerst een periode interne geneeskunde doen, en mij daarna als dermatoloog specialiseren. Maar cosmetische geneeskunde kwam op mijn pad. Ik kwam Annemarie van Rosmalen (Cosmetisch Arts KNMG en eigenaresse Van Rosmalen Kliniek) tegen. Zij vertelde mij over de opleiding tot Cosmetisch Arts KNMG. Met name het preventieve karakter van cosmetische geneeskunde spreekt mij erg aan. Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt doen om de huid gezond en mooi te houden. Een ongezonde huid doet namelijk ook erg veel met iemands mentale gestel. Het gezegde is natuurlijk niet voor niets “lekker in je vel zitten”. Dat is zowel op iemands innerlijk als uiterlijk van toepassing.”

Zoek, vergelijk en boek

Waarom is de titel Cosmetisch Arts KNMG voor jou belangrijk?

“Cosmetische geneeskunde heeft jarenlang in het grijze gebied gezeten. Vele basisartsen en specialisten deden het er een beetje bij. Inmiddels is het zo een uitgebreid specialisme geworden. Cosmetische geneeskunde kun je er niet meer een beetje bij doen. Er zijn zoveel technieken, verschillende behandelingen en kennis over het gezicht en over huidveroudering… Als je cliënten uit de volle breedte van de cosmetische geneeskunde wilt kunnen adviseren en behandelen, dan vereist dat als specialist volledige focus en toewijding.”

Waarom is het belangrijk dat consumenten weten wat een Cosmetisch Arts KNMG is?

“Het is belangrijk dat consumenten weten welke specialist is opgeleid voor de gewenste cosmetische behandeling. Dat consumenten in ieder geval een bewuste keuze kunnen maken tussen een willekeurige witte jas en een cosmetisch arts KNMG. Zelfs in Tellsell reclames maken ze gebruik van witte jassen om betrouwbaar over te komen. Consumenten moeten in ieder geval bewust zijn van hun keuze. Daarvoor moet de titel Cosmetisch Arts KNMG meer bekendheid krijgen.”

Van Rosmalen Kliniek vierde onlangs haar 10-jarige jubileum. Vanuit heel Nederland wordt Van Rosmalen Kliniek tot de top van de cosmetische geneeskunde beschouwd. Waaruit blijkt dat?

“Drs. Annemarie van Rosmalen heeft ongelofelijk veel kennis van en ervaring met cosmetische geneeskunde. Deze kennis en ervaring deelt zij ook graag. De door haar opgezette anatomie cursus is daar een voorbeeld van. Ook doen wij als Van Rosmalen Kliniek artsen veel wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk hebben consumenten baat bij een behandelplan dat is opgesteld met de kennis en ervaring vanuit de volle breedte van de cosmetische geneeskunde.”

Iedereen wilt uiteindelijk zijn huid zo sterk en mooi mogelijk krijgen. Wij analyseren het gezicht als één geheel en kijken dan wat er nodig is. Wij kijken naar de botstructuur, de spieren, het vetweefsel en de huid zelf. Welke behandeling heeft de meeste impact? Welke behandeling is het meest duurzaam? Wij kunnen daarbij putten uit een breed behandelpallet van injectables, huidtherapie en professionele huidverzorging voor thuis.”

Waarom vind jij het zelf belangrijk om er goed uit te zien?

“Ik voel mij goed wanneer ik lekker in mijn vel zit! Ik wil graag tevreden zijn als ik in de spiegel kijk. Ik vind het belangrijk om content te zijn met mijn eigen uitstraling. Wanneer je goede energie terug krijgt van andere mensen, doet dat erg veel met je als persoon. Dit streef ik ook voor mijn cliënten na. Mensen willen geen ander persoon worden, zij willen graag de beste versie van zichzelf zijn. Daarin zijn innerlijk en uiterlijk natuurlijk met elkaar verbonden. Je hoeft er niet vermoeid uit te zien als je je niet vermoeid voelt.”

Welke connectie zoek jij met jouw cliënten?

“Ik probeer echt te begrijpen waarom iemand naar ons toe komt. Het is belangrijk dat die persoon zich volledig op zijn gemak voelt. Ik wil echt weten wat diegene ziet als hij/zij zichzelf in de spiegel ziet. Vaak zijn life events terug te zien in het gezicht. Mensen hebben het gevoel daardoor getekend te zijn. Bijvoorbeeld met een vermoeid, verdrietig of verouderd uiterlijk tot gevolg. Het gaat niet om die rimpel of plooi, iemand wil er eigenlijk weer gelukkig uitzien.”

Welk advies geef je iedere cliënt mee?

“Ik zou willen meegeven dat wij zelf invloed hebben op de gezondheid van onze huid. Daar weten de meeste mensen nog te weinig van af. Mensen moeten weten hoe ze hun huid kunnen beschermen en verzorgen. Zeker preventie is enorm belangrijk. Als je te laat bent, dan kun je veel minder doen om de huid weer sterk en mooi te krijgen. Met name de blanke huid verouderd ontzettend snel. Deze informatie deel ik graag met mijn cliënten. 

Mensen weten dat je aderen kunnen dichtslippen wanneer je verkeerd voedsel eet. Maar dat je huid sneller verouderd onder bepaalde omstandigheden, dat weet men vaak niet. Terwijl de huid je grootste orgaan is. Verzorg je huid goed zou ik zeggen.”

Zoek, vergelijk en boek

Waar hoop je dat de cosmetische geneeskunde over 10 jaar staat?

“Ik hoop dat de cosmetische geneeskunde nog veel specialistischer wordt. Dat consumenten echt hun weg weten te vinden naar de cosmetisch arts KNMG. Natuurlijk blijft het ook een artistiek vak, maar de anatomie en veroudering in de verschillende lagen zijn voorspelbaar. Hopelijk gaat iedere betrokken arts daar met respect en toewijding mee om.”

En waar is Michèle Nonahal over 10 jaar?

“Iets heel persoonlijks, maar ik hoop dan een gezin te hebben. Daar kijk ik als familiemens naar uit. Als cosmetisch arts heb ik dan 10 jaar meer ervaring. Ik hoop dat er dan nieuwe, innovatieve behandelmethoden zijn ontwikkeld. Ook hoop ik dat er dan meer somatisch en holistisch wordt gewerkt. Dat cosmetische geneeskunde, gezondheid en welzijn meer met elkaar verweven zijn.”

Wat zou je lezers willen adviseren die op zoek gaan naar een arts voor een cosmetische behandeling?

“Kijk goed naar de achtergrond van de arts. Wat is de titel van de arts? Kijk niet alleen naar de prijs van de behandeling. Uiteindelijk is het belangrijk om een cosmetisch resultaat te behalen. De kans op een cosmetisch resultaat is bij een bekwame arts, zoals een Cosmetisch Arts KNMG, groter. Vervolgens is het belangrijk dat een arts goed de tijd voor je neemt. Je moet de arts vertrouwen, en het gevoel hebben dat er naar je wordt geluisterd, dat jullie elkaar begrijpen.”

Welke collega cosmetisch arts zie je graag terug in deze rubriek?

“Graag geef ik het stokje door aan mijn collega Anna Hettinga-Grelack. Zij heeft de overstap gemaakt naar een high end kliniek. Ze maakt daardoor een hele mooie ontwikkeling door. Anna is heel gepassioneerd in haar werk als cosmetisch arts.”

Klik hier om een afspraak te maken met Michèle Nonahal.

-----------------------
Toonaangevend in cosmetische geneeskunde

Dr. David Mosmuller
Dr. Gamze Piskin

Drs. Maarten Facee Schaeffer
Dr. Tom Decates
Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk

Dr. Thanya Tha-In

Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema

Drs. Ludy Holst
Drs. Natale Adamo
Drs. Michèle Nonahal

Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Dr. Sander Beekmans

-----------------------

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt