Cosmetische geneeskunde volgens Drs. Tom van Eijk

30 juni 2022

Cosmetische geneeskunde volgens… Drs. Tom van Eijk

Tom van Eijk is één van de bekendste cosmetisch artsen van Nederland. Tout bekend Nederland komt in zijn kliniek in Laren of Amsterdam. Hij was begin deze eeuw één van de pioniers in de cosmetische geneeskunde in Nederland. Van Eijk: “Het is voor mij puur genot om te zien dat iemand onder mijn naald mooier wordt.”

Cosmetische geneeskunde volgens Drs. Tom van Eijk

Praten met Tom van Eijk is een plezier op zich. De creatieve inzichten, wijsheid en originele benadering liggen altijd op de loer. Zo zegt hij over de geneeskunde studie; “Na 8 jaar studeren in boeken en turen door microscopen wordt er van je verwacht dat je met mensen om kan gaan.” En over de maatschappelijke acceptatie van cosmetische behandelingen met Botox en fillers; “We leven qua perceptie op cosmetiek in een rare wereld. Miss Venezuela vinden we allemaal prachtig, waarbij iedereen heus wel weet dat zij wat aan zichzelf heeft laten doen. Aan de andere kant is de maatschappelijke opvatting dat injectables lelijk zijn. Dat is tegenstrijdig.” En over liquid facelifts; “Een liquid facelift is een leugen in zichzelf, dat kan helemaal niet.”

De ontvangst in de kliniek van Drs. Tom van Eijk in de Sophiastraat in Amsterdam-Zuid is hartelijk en gastvrij door Jeannette. Precies op tijd arriveert Van Eijk zodat we met het gesprek kunnen starten.

Beeld je in de 10-jarige Tom. Waar is hij en wat vond hij belangrijk?

Ik ben opgegroeid in Berlicum, een klein dorpje bij Den Bosch. Ik was voornamelijk bezig met creatieve dingen. Heel veel knutselen, toneelspelen, dat soort dingen. Zo bouwde ik bijvoorbeeld thuis in de schuur vliegtuigjes met een figuurzaag en papier-maché. Mijn moeder was vrijwilliger bij de woensdagmiddag knutselclub, daar ging ik ook graag mee naartoe. 

Waarom ben je Geneeskunde gaan studeren?

Ik twijfelde tussen diverse creatieve richtingen, zoals de toneelschool, industrieel ontwerp, architectuur of plastische chirurgie. Uiteindelijk koos ik voor plastische chirurgie, dat werd mijn doel. Plastische chirurgie is het meeste creatieve medisch specialisme, gericht op esthetiek. Dat past het best bij mij. 

Vervolgens heb ik na het behalen van mijn propedeuse geneeskunde in een tussenjaar toneel gespeeld bij Toneelgroep Amsterdam. Daar kwam ik erachter dat er betere acteurs zijn. Toch kreeg ik in dat jaar ook al wat tv-opdrachten. Na dat jaar ben ik verder gegaan met geneeskunde. Ik wil ergens echt goed in zijn, anders vind ik het niet leuk. Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar biomaterialen, bij de afdeling expirimentele chirurgie. Dat was in het laboratorium van het AMC. Mijn tijd in het lab vond ik verschrikkelijk, maar dat ik onderzoek heb gedaan naar biomaterialen komt als cosmetisch arts natuurlijk hartstikke goed uit. 

Cosmetische geneeskunde volgens Drs. Tom van Eijk

Tijdens werkzaamheden bij de Plastische Chirurgie in het Slotervaart Ziekenhuis raakte je geïnteresseerd in de mogelijkheden met Botox en fillers. Hoe ging dat?

Dat was rond het jaar 2002. Refaat Karim was daar destijds de plastisch chirurg en ik was de ANIOS. Daar heb ik heel veel chirurgische ervaring opgedaan, perfect voor het opdoen van benodigde weefselkennis. Karim werkte samen met Leo van Rozelaar (arts en oprichter van het Medisch Laser Centrum, red.), bijvoorbeeld in de behandeling van HIV patiënten met fillers. Destijds verdween door de zware HIV medicatie het vetweefsel uit het gezicht. Het volumeverlies werd hersteld met fillers. Ik startte als injectables arts bij de kliniek van Diana Gabriels in Ridderkerk en in de Jan van Goyen Kliniek, wat toen een dependance was van het Medisch Laser Centrum van Drs. Leo van Rozelaar en Dr. Leonie Schelke

Ruim 20 jaar geleden was je één van de pioniers in cosmetische geneeskunde van Nederland. Waarom deed je dat? Hoe was dat in die tijd?

Behandelingen met Botox en fillers waren in die tijd nog nauwelijks bekend. Het was cosmetisch gezien ook niet kwalitatief en creatief. Ook was het niet duurzaam. Wij werkten met in die tijd met een hyaluronzuur filler die was gewonnen uit hanenkammen. Die filler gaf ongeveer 3 weken resultaat. Pas toen ik kennis maakte met Restylane zag ik de potentie en creatieve mogelijkheden. Restylane gaf een duurzaam resultaat en in 2004 ontwikkelde ik al de Fern Pattern Technique met behulp van de Restylane hyaluronzuur fillers. De Fern Pattern behandeltechniek wordt inmiddels wereldwijd uitgevoerd.

Jij geeft over de hele wereld les in de Fern Pattern Technique*. Waarom zijn jouw trainingen zo populair?

Hyaluronzuur kan verschillende functies hebben. Iedereen was in het verleden met name gefocust geweest op 1 functie: Volume. Ik voeg daar een functie aan toe: versteviging. In veel gevallen worden lijnen en rimpels namelijk niet veroorzaakt door een gebrek aan volume, maar juist door een gebrek aan stevigheid in de huid. Vaak is een combinatiebehandeling voor stevigheid en volume het beste voor een gezicht. Stevigheid kan worden bereikt door hyaluronzuur fillers op verschillende dieptes in de huid te injecteren, de Fern Pattern Technique. 

De filosofie achter de Fern Pattern Technique is een openbaring voor collega artsen van over de hele wereld, zoals het ook voor mij ooit een openbaring was. De snelste manier om deze kennis op te doen is tijdens een workshop. Zodat ze technisch weten; dit moet je zien, dit moet je voelen, zo voer je de meest optimale behandeling uit. Daar kun je tijdens een workshop een steile leercurve in maken. De groei die artsen doormaken door persoonlijke educatie tijdens een workshop: daar heb ik heel veel lol.

(*De Fern Pattern Technique heeft deze naam omdat er wordt geïnjecteerd in de vorm van een varen (fern), redactie).

Wat is je advies voor een cliënt met aanzienlijk huidoverschot dat wat jou betreft niet met fillers kan worden opgelost?

Dan geef ik aan dat ik dat specifieke probleem niet ga behandelen omdat daar betere behandelingen voor zijn. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Dan verwijs ik door naar de top plastisch chirurgen in mijn omgeving; Duco van den Broecke, Wouter van der Pot, Kalam Ahmed of Hai Winters. 

Ik zou nooit een liquid facelift adviseren. De term liquid facelift is een leugen in zichzelf. Een facelift is een operatie waarbij er huidreductie plaatsvindt. En “liquid” betekent in deze context dat je een gezicht volpompt met gel. Met ‘liquid facelifts’ wordt heel veel geld verdiend. In mijn beleving vaak niet in het belang van de cliënt. Het is een businessmodel waarbij de cliënt na jaren eindigt met een opgeblazen kop. 

Welke ambitie heb jij met de Tom van Eijk Academy? Is je kennis ook beschikbaar voor Nederlandse artsen?

Ik leef nu mijn ambitie. De verhouding tussen praktijkvoering en les geven is nu precies goed. Gemiddeld ben ik een week per maand in het buitenland, met name in Amerika, om te spreken tijdens shows en congressen en les te geven door middel van workshops. 

Jaarlijks organiseren we ook enkele workshops in Nederland. Die zijn vaak zo vol met artsen uit de Benelux, maar ook met artsen van ver weg. Dat zijn artsen uit landen waar ik geen workshops geef, zij komen dan naar Nederland. 

Voor meer informatie over de Tom van Eijk Academy: https://tomvaneijkkliniek.nl/academy/

Jouw spreekuur in Nederland is altijd volgeboekt, aan welke skills is dat te danken?

Dat is alleen maar omdat ik echt alleen gefocust ben op een goed resultaat. Ik doe geen marketing. Sommige patiënten komen al 18 jaar bij mij. Het is voor mij puur genot om te zien dat iemand onder mijn naald mooier wordt. Met aandacht en creativiteit naar een probleem kijken, dat is voor iedere behandeling het uitgangspunt. 

Wat wil je de komende jaren nog bereiken?

Mijn ambitie is enorm. Bij iedere patiënt weer. Iedere patiënt wil ik ontzettend goed behandelen. Dan mag het ook meer tijd kosten. Ik wil echt de beste zijn. Dat is ook de lol. Ik heb net 2 shows in Amerika gedaan. Veel artsen in de zaal en nog meer online via livestream. Uit het vakgebied waren echt de groten der aarde aanwezig. Ik mag daar staan omdat ik bij iedere patiënt de beste wil zijn. Ik wil iedere dag beter worden. Die spagaat vind ik ook heel leuk. Workshops en grote shows in Amerika naast mijn stinkende best doen om iedere patiënt het beste te geven.

De cosmetische geneeskunde is erg veranderd in de afgelopen 20 jaar. Zowel qua aantal behandelingen als qua niveau van behandelingen. Welke mogelijkheden zie jij nog voor de cosmetische geneeskunde in Nederland?

Injectables voor huidverbetering zoals skinboosters, Profhilo en Sculptra blijven heel belangrijk. Op een ethisch verantwoorde manier duurzaam esthetisch optimale resultaten behalen. Ik ben verbaasd over het zijspoor met excessief opgevulde lippen, jukbeenderen en kaaklijnen. Dat had ik niet zien aankomen. Dat onnatuurlijke resultaten ook een publiek zouden hebben. Deze groep is prominent aanwezig op social media. Daardoor wordt normalisatie van cosmetische geneeskunde misschien tijdelijk gegijzeld. Het zal een tijdelijk fenomeen zijn en is niet representatief voor 95% van de cosmetische geneeskunde, maar het is opvallend dat er artsen zijn die dit faciliteren. 

Één van de uitdagingen is om als beroepsvereniging veilig en georganiseerd te blijven werken. Welke gevaren zie jij?

Eigenlijk zie ik geen gevaren. Ik krijg ook geen mensen over de vloer die door de kapper zijn geprikt. Die zijn buiten mijn scoop. 

Ik ben geen KNMG arts. Dat maakt ook geen bal uit. Mensen die zeggen dat KNMG beter is dan niet-KNMG, dan denk ik; “Oh ja joh, waarom dan?” Er zijn vele certificeringen die gaan over de protocollen die je in de kast hebt liggen. Fingerspitzengefühl en ethiek zijn niet in een protocol te vangen. Aan de andere kant is het hartstikke goed dat er een organisatie is die zich bezighoudt met kwaliteit. Maar het is geen goed instrument om het kaf van het koren te scheiden.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Jij hebt qua achtergrond en wereldwijde faam een unieke positie. Word je door de NVCG gevraagd om mee te denken?

We hebben af en toe contact. Maar ik zit in een lastige positie omdat ik niet echt lid ben. Ik geef af en toe wel les.

Wat is jouw grootste droom op persoonlijk vlak?

Ik leef mijn ambitie, maar streef voor de toekomst een bepaalde mate van vrijheid na om af en toe een periode iets anders te gaan doen. Bijvoorbeeld zomaar een maand kitesurfen. Door een periode wat afstand te nemen ontstaat er weer een frisse blik op mijn werk. 

Hoe ziet de praktijk van Tom van Eijk er over 5 jaar uit?

Precies hetzelfde als nu. Iedere dag beter worden voor mijn patiënten en mezelf blijven verbeteren als spreker en trainer.

Klik hier om een afspraak te maken met Drs. Tom van Eijk in Laren of in Amsterdam.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt