Interview met Drs. Anna Hettinga-Grelack; “Ik gun iedereen een frisse en vitale uitstraling, passend bij hoe diegene zich voelt”

20 januari 2022

Cosmetische geneeskunde volgens… Drs. Anna Hettinga-Grelack

Anna Hettinga-Grelack is Cosmetisch Arts KNMG. Zij mag deze beschermde titel voeren dankzij haar jarenlange ervaring en scholing als cosmetisch arts. Op dit moment dragen slechts 119 artsen in Nederland deze titel. Drs. Hettinga-Grelack werkt bij Klaver Klinieken (Heesch) en Van Rosmalen Kliniek (Nijmegen en Rotterdam) in de top van Nederlandse cosmetische geneeskunde. “Het verzachten van bestaande verouderingsverschijnselen is bij iedereen weer een creatieve uitdaging. Daar houd ik van.”

anna-hettinga-arts

Beeld je in de 10-jarige Anna. Waar is zij en wat vond zij destijds belangrijk?

Ik groeide op het Duitse platteland op. Aan de rand van het kleine stadje Soest, ten oosten van Dortmund, woonde ik samen met mijn vader, moeder en 1 jaar jongere zusje. Op 10-jarige leeftijd was ik voornamelijk buiten aan het paardrijden. Mijn zusje en ik hadden allebei een paard. Daarop trokken we vaak samen de natuur in. Mijn jeugd was heel veilig, speels en onbezorgd. 

Je bent opgegroeid in Duitsland. Waarom ben je naar Nederland gegaan?

Ik wilde heel graag geneeskunde studeren. In Duitsland mocht je na het Gymnasium destijds alleen met een gemiddeld eindcijfer van een 8,5 of hoger geneeskunde gaan doen Ik zat daar net onder. In Duitsland kom je dan op een wachtlijst van destijds 6 jaar. In deze periode kon ik in Nederland al arts zijn. Dat was voor mij de voornaamste reden om te emigreren. Ook in Nederland is er een numerus fixus, maar gelukkig werd ik direct ingeloot. Toen moest ik alleen nog snel een andere taal leren en kon ik beginnen met de studie. Dit was denk ik de beste beslissing in mijn leven. Zonder deze stap was ik niet daar waar ik vandaag ben. 

Wat zijn volgens jou opmerkelijke verschillen tussen geneeskunde in Duitsland en Nederland?

In Nederland wordt er meer in teamverband gewerkt. Samenwerking is minder hiërarchisch en meer behulpzaam. In Nederland kun je altijd laagdrempelig overleggen, desnoods bel je je opleider midden in de nacht uit bed. Dat wordt ook niet altijd gewaardeerd, maar het mag wel.. In Duitsland is dat niet denkbaar. Daar moet je de professor via verschillende schakels benaderen voor een toekomstig overleg. Je begint onderaan de ladder in het hiërarchische systeem. 

Daarnaast is de opleiding geneeskunde met het bachelor/master systeem in Nederland veel praktischer. Bachelor is theoretisch, master is over het algemeen praktisch. Tijdens je master loop je onder andere coschappen, je doorloopt elke afdeling in het ziekenhuis om na de studie een weloverwogen keuze voor je specialisatie te kunnen maken. In Duitsland is de hele studie theoretisch, op enkele weken stage na. Vervolgens ben je arts en dan moet je de patiëntenzorg nog echt gaan leren.

Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

Ik twijfelde tussen de studie geneeskunde en de studie architectuur in Aken. In mijn familie werkten altijd mensen in het ziekenhuis en in de verzorging, bijvoorbeeld mijn moeder als verpleegkundige. Daarnaast heb ik tijdens de studiekeuze periode van nabij een ernstige ziekte meegemaakt. Dit motiveerde mij ook om geneeskunde te gaan studeren. 

Zoek, vergelijk en boek

Welk moment in jouw carrière als arts staat je het meeste bij?

Aan één grappig moment moet ik altijd terugdenken. Normaal gesproken zie ik hele normale mensen die er graag goed uit willen zien. In dit geval kwam er een vrouw binnen met een roze glitterpyjama en een peroxideblonde knot op haar hoofd. Zonder iets te zeggen nam ze plaats in de behandelstoel, sloot haar ogen en zei; “Maak er maar wat van, want ik heb vanavond een date.” Deze vrouw heb ik natuurlijk niet behandeld, maar we hebben er hartelijk om moeten lachen met zijn allen!

Waarom heb je gekozen voor een specialisatie als Cosmetisch Arts?

Na mijn studie geneeskunde wilde ik graag MDL-arts worden. Dat is een heel praktisch specialisme. Ik heb daar een jaar gewerkt en vond dit super leuk. Helaas was het noodzakelijk om te promoveren om in opleiding te komen. Promotieonderzoek was echter niet voor mij weggelegd, daar haalde ik geen voldoening uit. En je bent soms toch enkele jaren met een promotie bezig.

Praktisch bezig zijn, met mensen werken en mijn creativiteit kwijt kunnen; dat vond ik uiteindelijk tijdens enkele meeloopdagen bij een cosmetische kliniek. In de cosmetische geneeskunde vallen alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Ik ben nog elke dag blij dat ik voor de cosmetische geneeskunde gekozen heb. 

hettinga_botox

Hoe ziet een cosmetisch behandelplan er in een ideale wereld uit?

De kunst van het injecteren is de kunst om ervoor te zorgen dat het niet zichtbaar is dat iemand behandeld is: Natuurlijke schoonheid benadrukken en bestaande verouderingsverschijnselen verzachten. Vaak gaat het niet om het behandelen van één rimpel maar om een upgrade van de totale uitstraling: Mensen willen er graag fris en vitaal uitzien, negatieve emoties uit het gezicht halen of de tijd een beetje stilzetten. Het is superbelangrijk om in het belang van de cliënt te denken ‘Waar wordt iemand echt beter van?’ Dan kun je bijvoorbeeld denken aan preventieve behandelingen maar ook aan het verzachten van zichtbare veroudering, zoals verslapping van de huid, diepe rimpels of ingevallen wangen. Stapsgewijs en periodiek behandelen zorgt voor een natuurlijk resultaat passend bij de levensfase waarin iemand zich op dat moment bevindt. Tijdens de menopauze ontstaan er bijvoorbeeld andere verouderingskenmerken dan in de jaren daarvoor. Daar kun je dan effectief op inspelen. Bij Van Rosmalen Kliniek en bij Klaver Klinieken komen mensen echt voor de lange termijn. In de ideale wereld begeleiden we mensen tijdens het verouderingsproces door de jaren heen. 

Van Rosmalen Kliniek behoort tot de top van de cosmetische geneeskunde. Waaruit blijkt dat?

Mijn carrière in de cosmetische geneeskunde is gestart bij Faceland. Daar heb ik met heel veel plezier gewerkt. Ik heb bij Faceland heel veel mensen behandeld en mijn vlieguren mogen maken.. Na 3,5 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging: Ik wilde mijn kennis en vaardigheden verder perfectioneren en alle facetten van de cosmetische geneeskunde leren beheersen. De fijne kneepjes van het vak heb ik van Annemarie van Rosmalen mogen leren waarvoor ik heel dankbaar ben. 

Zij zorgt ervoor dat wij met zijn allen beter worden en zelfs dat de cosmetische geneeskunde in Nederland beter wordt. Ze is betrokken bij de officiële opleiding van aanstaande cosmetisch artsen KNMG en zorgt met een jaarlijkse anatomie cursus in het skills lab dat onze anatomische kennis up to date blijft. 

Verder hebben we wekelijks artsenoverleg waarin iedereen cliënten inbrengt. Centrale vraag is dan: ‘Hoe kunnen we deze cliënt het beste naar het gewenste doel begeleiden?’ We denken dan niet alleen aan injectable behandelingen, maar ook aan kleine chirurgische ingrepen of huidverbeterende behandelingen. Op deze manier leren we van elkaar. Hier hebben de cliënten echt baad bij. 

Het samenwerken in een multidisciplinair team zorgt ervoor dat cliënten de beste zorg kunnen die ze verdienen. Deze uitdaging vind ik bij zowel Klaver Klinieken als bij Van Rosmalen Kliniek. Ik leer hier meer holistisch te kijken. Consumenten waarderen dat. Er is een hoge mate van continuüm in behandelingen. Onze cliënten willen graag een behandelplan op maat. Zij realiseren zich dat huidveroudering ongoing is, dat het verstandig is om periodiek te behandelen, -waarbij we per keer samen kijken welke behandeling het meest effectief is en het beste aansluit bij de wensen van de cliënt.

Zoek, vergelijk en boek

Welk cosmetisch gevoel zou je alle mensen gunnen?

Met de juiste combinatie van behandelingen kan ik mijn cliënten meer zelfvertrouwen geven en ervoor zorgen dat ze weer lekker in hun vel zitten en dit ook uitstralen. Het fantastische aan dit vak is dat iedereen uniek is, met een eigen verhaal en wensen. Ik ben daarom ook heel blij dat de holistische manier van behandelen steeds meer op de voorgrond komt, one-size fits all is niet meer van deze tijd. 

Waar is de carrière van Anna Hettinga-Grelack over 10 jaar?

Ik zou de komende jaren graag internationaal trainingen willen bijwonen om verder geïnspireerd te worden en mijn kennis te vergroten. Zo zou ik graag samen met collega’s een cursus van Julie Horne willen bijwonen. Zij is fantastisch in ons vakgebied. 

Wat zou je lezers willen adviseren die op zoek gaan naar een arts voor een cosmetische behandeling?

Allereerst; bedenk goed wat je zelf wilt bereiken. Wil je alleen van die ene storende rimpel af? Of is een totaalpakket met meerdere expertises misschien meer iets voor jou? Bijvoorbeeld de samenwerking van cosmetisch arts met huidtherapeutes of plastische chirurgie, ook als je denkt aan de lange termijn. Vergelijk vervolgens klinieken die deze behandelingen aanbieden. Welke behandelaren werken daar? Is transparant welke opleiding ze hebben gehad en hoeveel ervaring ze hebben? Zijn zij aangesloten bij de beroepsvereniging NVCG? Of dragen ze de officiële titel cosmetisch arts KNMG

Wanneer je bewust kiest voor een behandelaar, met voldoende ervaring en de juiste opleiding dan kies je altijd voor een veilige en effectieve behandelomgeving. Transparantie is het belangrijkst voor de consumenten. Eigenlijk precies waar Injectablesbooking.nl voor staat, haha!

Welke collega cosmetisch arts zie je graag terug in deze rubriek?

Dan draag ik graag Hugo Ammerlaan aan. Hij heeft heel veel ervaring als cosmetisch arts. Hij werkt bij The Body Clinic, een hoogwaardige kliniek. Ik gun hem deze kans voor een interview.

Klik hier om een afspraak te maken met Anna Hettinga-Grelack.

--------------------

Andere interviews met vooraanstaande artsen:

Drs. Ali Dulaimi
Dr. Gamze Piskin
Drs. Maarten Facee Schaeffer
Dr. Tom Decates
Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk
Dr. Thanya Tha-In
Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema
Drs. Ludy Holst
Drs. David Mosmuller
Drs. Natale Adamo
Drs. Michèle Nonahal
Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Drs. Margaritha Adams
Dr. Sander Beekmans

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt