Drs. Maarten Facee Schaeffer; "The Golden Ratio zorgt voor natuurlijke resultaten"

15 januari 2023

Drs. Maarten Façee Schaeffer wilde vroeger de baan van zijn grootvader,  reder van de rederij die vaart tussen Harlingen en Terschelling, overnemen. Tegenwoordig is hij cosmetisch arts KNMG en mede eigenaar van YourFACE Clinics in Amsterdam en Woerden. Als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde (NVCG) wilt hij toegankelijk blijven voor artsen en zij-instromende medisch specialisten. Van de IGJ verwacht hij een hardere hand tegen niet bevoegde behandelaren. "In Nederland kun je als arts bestraft worden, maar als niet-arts kun je doen en laten wat je wilt. Dat is de wereld op zijn kop." Lees hier het verhaal van de sympathieke en professionele cosmetisch arts Maarten Facee Schaeffer.

maarten-facee-arts

Wat een prachtige naam heb jij. Waar komt jouw achternaam vandaan?

Mijn achternaam is een samengestelde naam die door Koninklijk besluit in 1902 is ontstaan. Na overlijden van de echtgenoot is er een aanvraag gedaan in 1896 en bij hoge uitzondering goedgekeurd.

Beeld je in de 10-jarige Maarten. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Toen was ik in de veronderstelling dat ik mijn grootvader zou opvolgen als reder van de rederij die tussen Harlingen en Terschelling vaart. Mijn over grootvader en mijn grootvader waren mede eigenaar van deze rederij. De rederij werd verkocht toen ik ongeveer 13 jaar oud was. Wij hebben als familie dus echt een sterke band met Terschelling, en ik kom er nog steeds erg graag. Daarnaast lag mijn interesse bij alles wat gemotoriseerd was en/of kon varen. 

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Doorzetten! Constructief communiceren en doorzetten. 

Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

Mijn andere grootvader was huisarts. Hij heeft mij geïnspireerd, maar helaas heb ik hem niet lang mogen kennen. Daarnaast was ik geïnteresseerd in het technische gedeelte, het operatieve. Dat vind ik echt fascinerend. Daarom ben ik aanvankelijk in de orthopedie gerold. Dat leek mij met gewrichten, botten, spieren en functionaliteit het summum met mijn interesse voor techniek. 

Vind een kliniek:

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Aanvankelijk wilde je orthopeed worden. Waarom verlegde je jouw ambitie naar cosmetische geneeskunde?

Ik heb 4 jaar lang onderzoek gedaan en mijn best gedaan om in de opleiding tot orthopeed te komen. Uiteindelijk spelen er ook factoren als vriendjespolitiek en ellebogenwerk een rol. Daar ging ik niet in mee. Bovendien was mijn broer destijds YourFACE Clinics al gestart. En dat vond ik vanaf dag 1 zeer boeiend. Uiteindelijk heb ik mezelf vol overtuiging op de cosmetische geneeskunde gericht. Daar ben ik erg gelukkig mee, het heeft zo moeten zijn, denk ik.

YourFace Clinics doet het goed. Hoe moeilijk is het om zowel als arts als ondernemer het beste te zijn?

YourFACE Clinics bestaat sinds 2015. Mijn broer is de kliniek initieel gestart met behulp van cosmetisch arts Arthur Ludlage. Ik ben sinds 2018 mede eigenaar van de kliniek geworden. 

Het eerste jaar heb ik heel erg geknokt om een goede balans te vinden. Ik wil alles goed doen. Protocollen schrijven, een organisatie opzetten, spreekuur doen, blijven bijscholen en veel vlieguren maken als cosmetisch arts. Dat kostte in dat jaar veel energie. Balans houden gaat nu veel beter omdat er een goede organisatie staat. 

Hoe belangrijk is de arts-patiënt communicatie in een cosmetische praktijk?

Ik houd van duidelijke communicatie. Cliënten voelen zich bij mij snel op hun gemak. Ik probeer een open houding te hebben. Mensen moeten zich veilig voelen, dat vind ik heel belangrijk.

Heb je een toegankelijke houding en goede communicatie van huis uit meegekregen?

Dat denk ik wel. Wij hebben thuis allemaal sterke karakters. Mijn broertje is een kei van een ondernemer. Hij heeft meerdere bedrijven, is altijd bezig met de volgende stap. Daar kijk ik met veel bewondering naar. Dat heeft het voor mij de stap om te ondernemen ook wel makkelijker gemaakt. Wij spreken veelvuldig over de kliniek, hij is ook mijn compagnon bij YourFACE.

https://injectablesbooking.nl/kliniek/yourface-clinics-woerden

Jouw broer is tandarts. Een tandartspraktijk heeft vaste terugkerende patiënten. In de cosmetische geneeskunde is het percentage terugkerende klanten ca. 70%. Hoe gaan jij en je broer met deze verschillen om?

Het aantal vaste klanten hangt ook af van je positionering. Wij hebben besloten om geen acties en aanbiedingen te doen. Anders krijgen consumenten een naar gevoel als zij naast een aanbieding grijpen. Mijn overtuiging is: Ik doe 200% mijn best voor iedere cliënt. Als ik een week later dezelfde behandeling aanbiedt voor de helft van het geld, dan wekt dat de suggestie dat ik een week eerder te veel geld vroeg. Dat voelt voor mij niet goed. 

Waarom bezoeken klanten graag YourFACE Clinics?

Het gros van de mensen komt via-via. Nieuwe cliënten horen dus positieve informatie over ons van mensen die zij goed kennen. Cliënten weten dat wij een kliniek zijn waar ze altijd eerlijk en op de best mogelijke manier worden behandeld. De sfeer en inrichting van onze klinieken is vriendelijk en huiselijk. Bovendien vind ik dat onze behandelingen bovengemiddeld goed zijn, maar onze tarieven marktconform. Die combinatie wordt gewaardeerd door onze cliënten in Amsterdam, Woerden en de rest van Nederland. 

Heb je de ambitie om de komende jaren nog een nieuwe vestiging te openen?

Wij willen alleen groeien als de kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarvoor zou ik als extra arts alleen een cosmetisch arts KNMG willen aannemen, maar die zijn natuurlijk schaars. Ook een nieuwe vestiging gaan we pas openen wanneer de klinieken in Amsterdam en Woerden tot in perfectie zelfstandig kunnen draaien.

Wij willen organisch en duurzaam groeien. Alle mensen moeten weten dat ze hier goed en veilig behandeld kunnen worden.

Bij YourFACE Clinics werk je samen met je schoonzus Eline, zij is ook behandelend arts. Is het prettig om samen te werken met familie of is het ook wel eens spannend?

Mijn schoonzus Eline is opgeleid tot longarts. In de afgelopen 1,5 jaar heb ik haar opgeleid voor behandelingen met Botox, fillers en Ultherapy. Nu gaat ze vlammen!

Zij is geen cosmetisch arts KNMG. Maakt dat voor jou uit?

Bij de NVCG zijn we een module aan het ontwikkelen voor zij-instromende medisch specialisten. Een medisch specialist heeft 6 jaar geneeskunde gestudeerd en is daarna 6 jaar in opleiding geweest tot specialist. Medisch specialisten kunnen door een aantal modules cosmetische geneeskunde te volgen zich bijscholen tot cosmetisch arts KNMG. Daarmee hebben zij een goede basis om veilig en effectief cosmetische behandelingen te gaan uitvoeren. Mijn schoonzus gaat deze modules ook volgen zodra ze beschikbaar zijn. 

maarten-facee-kliniek

------------------

Afspraak bij YourFACE Clinics?

Dat kan in Noord-Holland en in Zuid-Holland:

YourFACE Clinics Amsterdam
YourFACE Clinics Woerden

------------------

Wat maakt de cosmetische geneeskunde zo aantrekkelijk voor medisch specialisten?

Dat heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is dat de cosmetische geneeskunde zich professioneel aan het organiseren is. Daarnaast groeit het aantal cosmetische behandelingen met ca. 12% per jaar. Het is dus ook een succesvolle business. Ten derde zijn er veel medisch specialisten die zien dat je in de cosmetische geneeskunde nog echt de tijd kunt nemen voor je cliënten én dat je als arts niet in een eindeloze ziekenhuis bureaucratie en vergadercultuur terecht komt. 

En als laatste is het perspectief van jonge medisch specialisten in het ziekenhuis niet zo rooskleurig. Kun je je nog inkopen in een maatschap? Verdampt deze waarde niet? Kun je überhaupt nog een maatschap vormen? Soms moet je daar meer dan 4 jaar op wachten.

Er zijn dus meerdere factoren waardoor veel medisch specialisten zich graag omscholen als cosmetisch arts. 

Hoe gaat de NVCG om met de groeiende vraag naar injectables behandelingen in Nederland?

Het aantal behandelingen groeit met 12,4% per jaar. Daarvoor hebben we de zij instromende medisch specialisten hard nodig. De NVCG doet er alles aan om kwaliteit en veiligheid te bewaken. Wekelijks zijn er in Nederland gemiddeld 5 nieuwe klinieken. Vaak zonder dat er een arts bij betrokken is. Vandaag nog kregen wij een melding van een dame die zich “Dokter Beauty huppeldepup” noemt. Zij is schoonheidsspecialiste en had in Tel Aviv een cursus fillers gevolgd. Nu voert ze in Nederland zonder enige medische opleiding filler behandelingen van 7 ML uit. Dat is hartstikke gevaarlijk voor haar cliënten. 

Hoe gaat de NVCG om met dit soort misstanden?

Wij rapporteren wekelijks aan de IGJ. En bij excessen, situaties die gevaarlijk zijn voor consumenten, mailen wij de directeur van de IGJ rechtstreeks. Maar goed, wij zijn met handen en voeten gebonden. De IGJ handhaaft artsen, maar kan tegen schoonheidsspecialisten, die natuurlijk geen BIG registratie hebben, eigenlijk niet optreden. Wanneer je de vergelijking maakt naar auto rijden, dan zie je pas hoe bizar deze constructie is. Dat je alleen een boete kunt krijgen als je een rijbewijs hebt. En wanneer je geen rijbewijs hebt, je geen boete kunt krijgen. Je zou dus beter kunnen rondrijden zonder rijbewijs. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop.

Kies een Cosmetisch Arts KNMG

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

YourFACE Clinics biedt cosmetiek aan van huidverbetering aan met peelings en IPL tot aan Botox, fillers en ooglidcorrecties. Waarom is een breed cosmetisch pallet belangrijk? 

Wij kijken holistisch naar een persoon. Het is bij ons gebruikelijk om iemand te leren kennen en over een behandeldoelstelling te praten. Vervolgens kunnen we in overleg bepalen welke behandeling daar het meest voor geschikt is. Pigmentvlekjes verwijderen? Een ooglidcorrectie? Of toch die Botox behandeling? Het is fijn om dat allemaal in eigen huis aan te kunnen bieden.

Als cosmetisch arts handhaaf je de verhoudingen in het gezicht volgens ‘The Golden Ratio’. Wat kan iemand verwachten van The Golden Ratio?

Niet iedere cliënt heeft een specifieke vraag. Sommigen willen er ‘jonger’ of ‘minder moe’ uitzien. The Golden Ratio zorgt ervoor dat de resultaten natuurlijk blijven. Zo zullen wij nooit iemand ‘overvullen’. Onze cliënten krijgen op straat niet de vraag ‘Naar welke kliniek ben je geweest?’ maar ‘waar ben je op vakantie geweest?’

Daarnaast hebben wij enkele cliënten die in transitie zijn. Zij willen vermannelijken dan wel vervrouwelijken. The Golden Ratio helpt daarin ook door op de juiste plekken volume te creëren. 

Wat raad je iedere consument aan die een cosmetische behandeling overweegt?

Ga op je gevoel af. Kijk je cosmetisch arts KNMG in de ogen en kijk of je daar het vertrouwen vindt dat je zoekt. Laat je niet leiden door factoren als prijs of nabijheid. 

Wil je een afspraak maken met Drs. Maarten Facee Schaeffer? Dat kan bij YourFACE Clinics Woerden en YourFACE Clinics Amsterdam.

 

YourFace Clinics werkt o.a. met Belotero en Radiesse

-----------------------
Toonaangevend in cosmetische geneeskunde

Dr. Tom Decates
Prof. Dr. Berend van der Lei
Drs. Hayri Hortoglu
Drs. Tom van Eijk

Dr. Thanya Tha-In

Drs. Rogier Holtz en Drs. Dietske Miedema

Drs. Ludy Holst
Drs. Natale Adamo
Drs. Michèle Nonahal

Drs. Anna Hettinga-Grelack
Drs. Imane Takhama
Drs. Anne de Reus
Drs. Robert Logger
Drs. Irene Veth
Drs. Carina Domingues
Drs. Naas
Drs. Awat Hassan
Dr. Sander Beekmans

-----------------------

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt