Cosmetisch Arts Margaritha Adams: "Met kleine behandelingen naar een optimale huid"

2 maart 2023

Margaritha Adams is eigenaar en Cosmetisch Arts KNMG van Waterland Kliniek. Waterland Kliniek is een cosmetische kliniek met vestigingen in Alkmaar, Volendam en Amsterdam. Margaritha heeft altijd zin in de dag en is vergenoegd met de sfeer in haar team. Die sfeer typeert ze als bescheiden, gepassioneerd en vrolijk. Haar ambitie? "Dat de sfeer voor altijd zo mag blijven."

Cosmetisch Arts Margaritha Adams:

1. Waterland Kliniek opende onlangs haar derde vestiging in Alkmaar. Dat is de derde vestiging in drie jaar. Waarom komen mensen graag bij Waterland Kliniek?

Wij kiezen echt voor de geleidelijke weg. Het liefst adviseren wij kleine behandelingen waarmee je mooie stapjes maakt naar een optimale huid. Wij zijn heel bescheiden en hebben niet het gevoel dat we ook maar iets moeten opdringen.

Wij zijn heel laagdrempelig en toegankelijk voor gewone mensen. Ons doel is een mooie, verzorgde en rustige huid. Mensen die ‘gemaakt en overvuld’ willen worden komen niet bij ons. 

Ons team bestaat uit een clubje gedreven professionals met hart voor de zaak en gedreven om de tand des tijds iets af te remmen maar niet af te stoppen. Waterland Kliniek heeft een compleet team van medische professionals met plastisch chirurgen, cosmetisch artsen KNMG en huidtherapeuten, die ook allemaal vriendelijkheid in hun DNA hebben.

2. Beeld je in de 10-jarige Margaritha. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Ik was een heel fladderig kind. Ik speelde heel veel cello, sportte veel en ging graag naar school. Niet persé om te leren, vooral omdat ik het sociale aspect buitengewoon fantastisch vond. Ik was een heel luchtig kind en deed voor mijn gevoel alleen maar leuke dingen, was zorgeloos. Ik heb 1 zusje waarmee ik een goede band heb. Samen hebben we na onze middelbare school een maand door Indonesië getrokken. Dat was heel bijzonder om samen te doen.

3. Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Mijn moeder had een eigen bedrijf als recruiter. In ons ondernemersgezin was het mantra; niet zeuren en je best doen. Eerlijk zijn en hard werken. Klaar staan voor anderen heb ik ook met de paplepel ingegoten gekregen.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

4. Waarom ga jij aan de slag als je ’s ochtends wakker wordt? 

Het klinkt misschien blasé, maar ik heb altijd zin in de dag. Dat is echt zo. Ik kijk er iedere dag weer heel erg naar uit om mijn collega’s te zien. Wij werken niet langs elkaar maar doen het echt samen. Onderling hebben we een hele goede sfeer, daar ben ik dolblij mee. 

Ook met heel veel klanten heb ik een vertrouwensband. Als ik ’s ochtends in de agenda kijk dan kan ik mij echt verheugen om iemand weer te zien. Dan ben ik benieuwd hoe het is, wat iemand heeft meegemaakt, of hoe iets is afgelopen. 

5. Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

In een romantische opwelling heb ik mij ingeschreven voor geneeskunde. Geneeskunde was toch iets magisch. Ik studeerde psychologie waar ik wat twijfels over had. Dan maar op de magie af; Geneeskunde! Tijdens mijn studie ben ik wel echt volwassen geworden. Dat is geen spielerei meer. De hoeveelheid stof die je moet doorkauwen is enorm. 

6. Je hebt psychologie gestudeerd en later ook nog een keuze coschappen psychiatrie gedaan. Wat trekt jou aan in de psyche van de mens?

Ik vind het fascinerend om te zien hoe veranderlijk het menselijk brein kan zijn. Mensen kunnen, bijvoorbeeld onder invloed van een psychose, heel erg in de war zijn maar toch is er altijd ruimte om contact te maken. Het kan ons in principe ook allemaal overkomen. Ik denk dat we daar in onze omgeving allemaal wel een voorbeeld van hebben. Een bijdrage kunnen leveren aan psychisch herstel is heel bijzonder.

waterland-kliniek-alkmaar

7. Na het afronden van je geneeskunde studie heb je je direct gericht op de cosmetische geneeskunde. Waarom wilde je dat graag?

Aanvankelijk wilden 2 collega’s en ik een praktijk opzetten om patiënten post trauma weer mooi te maken. Dus na een ongeluk, ziekte of operatie. In dat kader ben ik ook wat trainingen voor cosmetische behandelingen gaan volgen, we spreken over het jaar 2014, en toen heb ik mijn hart verloren aan de cosmetische geneeskunde. 

De wereld buiten het ziekenhuis is heel anders dan in het ziekenhuis. Buiten het ziekenhuis is er meer vrijheid, bijvoorbeeld om te ondernemen. Daarnaast kun je je aandacht en de behandelingen zelf invullen. Je kunt echt de tijd nemen en écht iemand optimaal blij maken. In het ziekenhuis zit je altijd aan een tijdslot en behandelkader vast.

Daarnaast ontwikkelt de cosmetische geneeskunde zich razendsnel. Twintig jaar geleden was er nauwelijks iets, maar inmiddels zijn er zulke innovatieve behandeltechnieken waar mensen blij van worden. Dat is ook wel te zien aan de behoefte van consumenten. Alleen al in Nederland kiezen jaarlijks honderdduizenden mensen voor een cosmetische behandeling. Ik hou van innovatie en nieuwe informatie, ook daarom hou ik van dit vak. 

8. Sinds 2016 geef je les voor de American Academy of Aesthetic Medicine (AAAM). Wat is dat precies?

De AAAM is internationaal een hele grote vereniging, waar wel 18.000 artsen bij zijn aangesloten. AAAM is de eerste vereniging die internationaal scholing gaf over cosmetische geneeskunde. Nederland is het eerste land waar 'Cosmetisch Arts KNMG' een beschermde titel is en de AAAM geeft internationaal training aan artsen voor cosmetische behandelingen.

Sinds 2018 geef ik les voor deze academy. In die periode leerde ik de Italiaanse arts Alessio Redaelli kennen. Hij is als een mentor voor mij. De behoefte aan nieuwe kennis en het delen van kennis vind ik zeer inspirerend. 

9. Jij geeft ook artsen training voor behandelingen met Profhilo en Aliaxin. Geef jij graag onderwijs?

Ik vind onderwijs geven ontzettend leuk. Allereerst houdt het mij scherp. Je moet toch relevante informatie delen met academisch geschoolde artsen. Onderwijs geeft mij de mogelijkheid om op pad te gaan, avonturen te beleven. Ter afwisseling van mijn werk bij Waterland Kliniek is het heerlijk om me buiten de deur op te laden. 

Daarnaast deel ik graag kennis, ook in Nederland. Dat je collega’s daarmee wijzer maakt vind ik alleen maar mooi, ik ben dan niet met concurrentie bezig. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

10. Injectablesbooking heeft meer dan 350.000 bezoekers op jaarbasis. Waarom is deze website waardevol voor consumenten?

Consumenten oriënteren zich graag op platforms. Zij zien op Injectablesbooking in één oogopslag de reviews van de kliniek, wat de titel van de arts is en waar hij/zij is gevestigd. Iedereen maakt het liefst connectie met iemand met een bepaalde uitstraling. Wanneer een arts zelf behoorlijk behandeld is, dan trekt dat andere cliënten aan dan wanneer de arts een onbehandelde uitstraling heeft.

Het is nu eenmaal ‘de platform tijd’, waar we allemaal ook zelf gebruik van maken. Injectablesbooking is wat dat betreft echt van deze tijd.

11. Denk je dat consumenten op Injectablesbooking.nl onbewust een meer gewogen keuze voor een arts of kliniek maken?

Dat denk ik wel. Er is zo ontzettend veel te vinden qua cosmetische klinieken en artsen. Op iedere straathoek zit wel een kliniek. Op Injectablesbooking kun je heel snel filteren naar artsen die jou aanspreken. 

Mensen koersen heel gevoelsmatig. Hij/zij heeft een prettige uitstraling, de kliniek past bij mij; let’s go. 

Het is net als met de verkiezingen, er zijn maar weinig mensen die partijprogramma’s lezen. Niemand heeft de tijd om zich overal écht heel goed in te verdiepen. Sterker nog, zelfs veel artsen vinden het moeilijk om het verschil in werking tussen bijvoorbeeld HIFU en Ultherapy goed te kunnen uitleggen.

12. Er zijn in Nederland 1126 locaties waar je terecht kunt voor een injectables behandeling. Hoe kan de kwaliteit worden geborgd?

Daar zijn we als beroepsgroep druk mee bezig. Dankzij de beschermde titel Cosmetisch Arts KNMG kun je ervan uitgaan dat je bij een arts bent die bevoegd en bekwaam is in cosmetische behandelingen. Daarna is het nog aan jou om te kiezen voor een arts die ‘jouw bloedgroep’ heeft. Bescheiden of groots? Tijd of haast? Duur of goedkoop? 

Maar het borgen van de kwaliteit begint echt bij het uitsluiten van alle onbevoegde behandelaren, daar zit per definitie een hoog risico. 

13. Waterland Kliniek werkt veel met fillermerk Aliaxin. Hoe selecteer jij het fillermerk waarmee je graag werkt?

Er zijn heel veel goede fillers op de markt. Maar je moet leren werken met een merk filler. Je moet precies weten hoe een filler in iedere situatie reageert. Aliaxin een fillermerk waarvan ik in al die jaren dat ik werk nog nooit een onverwachte reactie heb gezien. Ik kan dat inmiddels echt al over vele jaren zien en ben nog nooit verrast. 

Het is net als met een cello. Ik speel niet op iedere cello direct mijn beste spel, ik speel goed op het instrument dat ik goed ken. Met een andere cello moet ik echt weer even leren, afstemmen en finetunen. Dat is met een goede filler niet anders.

Ik hoor bovendien veel over ‘grote behandelingen’. Dat zijn behandelingen met veel ML hyaluronzuur. Dat is niet mijn stijl. Ik bouw op. Langzaam, goed kijken waar een fundamentele verbetering kan worden bereikt.

14. Wat is je ambitie met Waterland Kliniek?

Dat ons team van gepassioneerde collega’s bij elkaar blijft. De sfeer bij Waterland Kliniek zou ik bijna in de statuten vast willen leggen. Onze ambitie is niet om te groeien, wel om met veel plezier onze cliënten te zien en samen te werken. Wij blijven bescheiden behandelen. Onze behandelingen schuiven langzaam met de leeftijd van de cliënten mee. Een liquid facelift doe ik niet. Onze klanten vragen er ook niet naar. Wij behandelen kleine beetjes, daar komen onze klanten voor.

15. Van welke cosmetische behandelingen ben je zelf fan?

Zelf ben ik fan van alle gezichtsbehandelingen die met botulinetoxine te maken hebben. Daar kun je zó subtiel mee behandelen, dat kan zóveel rust in een gezicht brengen, daar word ik superblij van.

In het gezicht kun je balans brengen met botulinetoxine. Dankzij kleine prikjes worden mondhoeken verzacht, spierspanning geneutraliseerd en rimpels ontspannen. Wanneer er naar één zone wordt gekeken dan zie je vaak de spiertjes daar omheen compenseren. Dat maakt het vaak ‘fake’. Mijn handtekening is een gezicht dat rust uitstraalt, in balans is én waarvan de buurvrouw niet denkt dat het er ‘behandeld’ uitziet.

Margaritha Adams

16. Wat is de behandeling die jij het liefst uitvoert, waarmee jij je onderscheidt? 

Wij geloven in kleine behandelingen en maken graag gebruik van meerdere technieken. Huidverbetering met bijvoorbeeld Profhilo of Lanluma in combinatie met lasers of peelings, daar komen onze klanten graag voor.

17. Met welke behandeling zou je willen adviseren voorzichtig te zijn?

Ik denk niet dat je voorzichtig hoeft te zijn als je behandelaar zijn grenzen kent. Als je vaak genoeg specifieke behandelingen uitvoert, dan is het risico niet heel groot. Ik denk dat de meeste artsen hun grenzen prima kennen. 

Persoonlijk blijf ik weg bij neus. Neuscorrecties met fillers heb ik veel te weinig gedaan om een aanvaardbaar risico / resultaat te kunnen bieden, vind ik zelf. Mijn leermeester, Hayri Hortoglu zou ik daarvoor van harte aanbevelen. Ere wie ere toekomt, daarvoor moet je bii hem zijn!

18. Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Verdiep je goed in de behandelaar en in de kliniek. Qua kliniek; voldoet het aan de eisen en heeft het een goede reputatie? Daarmee bedoel ik goede reviews over een langere periode. En qua arts; is dit de persoon die mij van A naar B gaat brengen, begrijpt deze persoon mij goed? 

Het is heel goed om je voelsprieten te laten spreken. Soms heb je gewoon dat je geen gevoel hebt bij een bepaalde locatie of persoon. Dat kan bij een tandarts, restaurant of hotel net zo goed zijn. Dat gevoel mag je serieus nemen. Durf NEE te zeggen als je gevoel niet 100% is, er zijn meer dan genoeg andere klinieken om een kijkje te gaan nemen. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt