Toby Makmel: "Een cosmetische behandeling kan ook klein en bescheiden zijn"

Cosmetisch Arts Toby Makmel was in 2005 één van de eerste cosmetisch artsen in Amsterdam. Dankzij zijn ervaring in cosmetische behandelingen traint hij inmiddels andere cosmetisch artsen. Daarnaast floreert zijn kliniek Easy Cosmetics. Het onderscheidend vermogen? “Wij behandelen nóóit te veel. Wij maken het verschil met kleine behandelingen.”

Daarnaast is Makmel samen met broer Guy oprichter van Clinicminds. Clinicminds ontwikkelt software voor cosmetische klinieken. “Clinicminds heeft de cosmetische geneeskunde professioneler en veiliger gemaakt. Daar profiteren iedere dag tienduizenden consumenten van. Dát is mijn dagelijkse drijfveer.”

Toby Makmel:

1. We beginnen met 3 dilemma’s. Botox of fillers?

Botox

2. Cosmetisch arts of huisarts?

Cosmetisch arts

3. Blij of mooi zijn?

Blij zijn!

4. Wil je op één van de dilemma’s nog terugkomen?

Ja, het eerste dilemma vond ik lastig. De keuze tussen Botox en fillers hangt natuurlijk van de indicatie af. Met beide producten doen we prachtige dingen. Wij kiezen echt per persoon en per indicatie voor de beste oplossing, dat zou zelfs een combinatie van Botox en fillers kunnen zijn.

5. Ik wil ook nog even terug komen op je antwoord op het tweede dilemma. Je bent opgeleid als huisarts maar werkt al vele jaren fulltime cosmetisch arts. Wat zou je kiezen als je huisarts zou kunnen zijn zonder bureaucratie en administratieve rompslomp?

Ik kies dan nog steeds voor ‘cosmetisch arts’. Ik hou er van om met mijn handen bezig te zijn. Ik hou ervan om behandelingen uit te voeren. Als huisarts deed ik veel ‘kleine ingrepen’ (o.a. moedervlekken verwijderen, ooglidcorrecties en uitgescheurde oorlellen hechten, red.), daar had ik erg veel plezier in. Maar als cosmetisch arts doe ik veel meer behandelingen. En veel verfijnder. Dat vind ik nóg leuker.

Daarnaast houd ik van ondernemerschap. Als huisarts zit je gevangen in een web van administratie en beperkingen. Alle ideeën die ik als huisarts heb ingebracht voor efficiëntere processen, schaalbare zorg of ‘huisartsenzorg aan huis’ zijn weggewuifd, terwijl wij met Easy Cosmetics alle potentiële verbeteringen direct onderzoeken en waar mogelijk uitvoeren.

Ik mis vernieuwing in de eerstelijnszorg. Als huisarts zit je in een soort van keurslijf. In alle branches wordt ontwikkeld, veelal dankzij technologische vooruitgang. Ook de maatschappij is veranderd. De huisartsenzorg blijft daarin achter.

Vergelijk cosmetische klinieken in Amsterdam

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

6. Wij kennen elkaar sinds 2005. In dat jaar startte je Easy Cosmetics. Waarom begon je een cosmetische kliniek?

In 2005 kwam ik nadat ik mijn geneeskunde studie succesvol had afgerond in aanraking met Botox en fillers. Dat fascineerde mij. Ik vond de cosmetische behandelingen leuk en beet mij erin vast. Helaas was de adoptie toen nog gering, al had ik wel het gevoel dat cosmetische behandelingen eens populair zouden gaan worden, net zoals cosmetica producten. Maar ik wilde heel graag een mooie toekomst voor mij en mijn (toekomstige) gezin en wist niet zeker of ik dat als cosmetisch arts zou kunnen bereiken. Daarom besloot ik de opleiding tot huisarts te gaan volgen náást Easy Cosmetics. Dus de cosmetische kliniek bleef enkele dagen per week open, terwijl de markt groeide en ik mijn opleiding tot huisarts afrondde.

7. Easy Cosmetics is één van de populairste cosmetische klinieken van Amsterdam. Wat maakt Easy Cosmetics bijzonder?

Twee dingen maken Easy Cosmetics bijzonder. Ten eerste zien wij alle mensen, de gehele populatie. Wij zijn er voor iedereen. Alle sociale klassen, allerlei soorten beroepen, leeftijdsspreiding van 25 jaar tot bij wijze van spreken 100 jaar en mensen met diverse komaf komen bij ons. Dat willen wij graag en wij zijn er trots op dat iederéén zich blijkbaar thuis voelt bij Easy Cosmetics.

Sommige mensen komen al 15 jaar bij ons. Daarin maak je samen van alles mee. Geboortes, huwelijken, maar ook nare fases zoals een echtscheiding en periodes van ziekte. Ik heb met veel mensen een hechtere en meer duurzame band dan dat ik als huisarts had. Wij hebben eigenlijk veel meer tijd voor onze cliënten dan een huisarts.

Ten tweede ben ik er ontzettend trots op dat cliënten bij ons terug blijven komen omdat wij ze nooit teveel behandelen. Een cosmetische behandeling kan ook klein en bescheiden zijn. Altijd een ‘full face’ behandeling is nergens voor nodig. Het feit dat ik van onze cliënten teruggekoppeld krijg dat zij het waarderen NOOIT overbehandeld te worden, dat maakt me echt trots. Eigenlijk zeggen zij; Het valt altijd mee.

-----------------------

Maak een afspraak:

Easy Cosmetics Amsterdam
Drs. Toby Makmel

-----------------------

8. Voor welke behandeling of welke behandeltechniek komen mensen specifiek naar Easy Cosmetics?

Waar heel veel mensen voor komen is de minimalistische, maar zeker evident zichtbare verfrissing. Met zo min mogelijk materiaal. Door heel strategisch te injecteren, behalen we zoveel mogelijk resultaat.

Onze cliënten krijgen nooit te horen; “Wat zie jíj er behandeld uit”.

Tegelijkertijd is deze strategie lastig uitlegbaar. Wanneer je grote lippen, kaaklijnen of jukbeenderen creëert, dan ziet iedereen dat wel. Wij kiezen voor subtiele verfraaiing. Ons cliënteel waardeert dat overduidelijk!

9. Beeld je in de 10-jarige Toby. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Haha, dat is al lang geleden! Ik wilde graag dokter worden, dat wist ik al wel. Medische behandelingen hadden destijds al mijn interesse. Op 10-jarige leeftijd speelde ik graag op spelcomputers zoals de Comodor en de Atari. Ik had ook echt een passie voor techniek en IT.

Makmel heeft 1 broer en 1 zus. Zijn ouders werkten allebei in de horeca. “Mijn vader maakte lange dagen, hij werkte erg hard. Toen ik heel jong werkte hij veel ’s avonds en ’s nachts. Hij had een nachtvergunning, werkte de hele nacht door en kwam pas rond 7 uur ’s ochtends thuis. Daardoor heb ik een hekel aan de horeca ontwikkeld. Wij hadden toch het gevoel dat het gezin werd ontwricht. Toen heb ik al besloten: No way dat ik ook in de horeca ga werken.”

Toby Makmel:

10. Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Doorzetten! Vallen, opstaan en weer door. Vallen is niet erg, als je maar je best hebt gedaan. En liefde voor mijn gezin is ontzettend belangrijk voor mij. Dat is de basis, de hoeksteen van het bestaan.

11. Wat zou je als eerste verbeteren als je het voor het zeggen had?

Wereldwijd betere educatie. Specifiek voor Nederland: lesgeven op basis- en middelbare scholen gaat nog grotendeels hetzelfde als 30 jaar geleden. Er is misschien een digibord, maar veel meer is er niet verbeterd. De maatschappij is mega vooruit gegaan met alle globalisering en digitalisering, maar wat de kinderen leren is nog veelal hetzelfde als 30 jaar geleden. We moeten kinderen klaarstomen voor de huidige maatschappij, niet voor die van 30 jaar geleden. Welke skills hebben kinderen nodig om klaar te zijn voor de maatschappij? Het vinden van betrouwbare informatie, planning en organisatie en communicatieve vaardigheden zijn nu en in de toekomst belangrijk. Daar is in het reguliere onderwijs veel te weinig aandacht voor.

Daarnaast vind ik het ongelofelijk dat je tegenwoordig nog steeds niet Engels op Havo niveau en scheikunde op VMBO niveau kunt doen. Kids kunnen dan alle vakken op hun eigen niveau doen en ontdekken veel sneller waar hun kracht of hun passie ligt.

12. Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

Ik vond het complex van het menselijk lichaam interessant. Hoe werkt dat allemaal, hoe kan de complexiteit van al die cellen allemaal goed gaan en hoe kun je dat aansturen? Daarnaast trok het menselijk contact me altijd wel aan. Ik hou van communiceren en het geeft voldoening als ik andere mensen daarmee gerust kan stellen en kan helpen.

Ik heb nog wel enigszins getwijfeld tussen techniek en geneeskunde. In Delft had je destijds een ‘medisch technische’ opleiding waarna je een tweejarige medische specialisatie kon volgen, dat heb ik serieus overwogen. Tegenwoordig heb je wel de opleiding ‘medische techniek’ in Twente.

Nog steeds vind ik het razend interessant hoe je zorg kunt verbeteren met technologie. Bijvoorbeeld Apple met zijn horloges. De grootste gezondheidswinst voor de maatschappij gaat de komende 10 jaar daar behaald worden. Hoe mooi zou het zijn als ze met dat horloge ook je suikerspiegel kunnen lezen én wanneer nodig direct onder de aandacht van een medische professional zouden brengen. Of dat je aan de hand van je glucose direct het effect van voeding kunt zien. Of als hartslag trends zo worden bekeken dat iemand al bij de cardioloog zit vóórdat er een hartaanval plaatsvindt.

Ook Clinicminds is daarvan een voorbeeld. Slimme software waarmee verslaglegging, planning en kwaliteit voortdurend worden verbeterd. Ik vind het erg gaaf dat binnen Clinicminds mijn beide grote interesses, techniek en geneeskunde, toch een soort van samen komen.

13. Het aantal injectables behandelingen in Nederland is in de afgelopen 18 jaar gegroeid van ca. 30.000 naar meer dan 750.000 behandelingen per jaar. Waar is dat aan te danken?

De interesse in cosmetische behandelingen is duidelijk gegroeid. Dat komt door alle informatie die wij lezen en zien. Normale mensen, ik noem ze voor het gemak Wilma en Peter, komen met de vraag: “Ik krijg wat rimpeltjes, wat kun je daaraan doen? Of; Ik stoor me aan huidveroudering, kun je me daarmee helpen?” Dat zijn hele normale vragen waarvoor mensen altijd al naar de schoonheidsspecialiste gingen. Alleen zijn de mogelijkheden met o.a. Botox, fillers en Profhilo verbeterd.

Iedereen ziet voortdurend ‘knappe’ en ‘succesvolle’ mensen. Media linken dat aan cosmetische behandelingen. Daardoor gaat het taboe er vanaf. En staan steeds meer mensen open voor een cosmetische behandeling. Ook zijn cosmetische behandelingen voor de grote groep modale Nederlanders financieel bereikbaar geworden.

14. In de media gaat het vaak over excessen. Té grote lippen, Mensen die echt een ander uiterlijk hebben gekregen van injectables of cosmetische behandelingen. Voor hoeveel procent van de mensen geldt dat?

Ik denk dat het een heel klein percentage is. Alleen de excessen halen de media. Dat leest lekker weg door consumenten. De meeste mensen hebben geen excessieve wensen. Ik zie ze in elk geval niet. Overvulde lippen en jukbeenderen zijn bij ons niet de wens. Een zeer kleine minderheid had extreme wensen, maar wij zien ze niet bij Easy Cosmetics.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

15. Met welk merk fillers werkt Easy Cosmetics met name?

Wij werken met de hele lijn van IBSA Derma. De filler merknaam is ‘Aliaxin’. IBSA Derma maakt injectables van de hoogste kwaliteit. Bijvoorbeeld ook Profhilo komt van deze fabrikant.

Van Aliaxin vind ik het prettig dat de resultaten lang houden, maar dat zij ook fillers hebben die de huidkwaliteit verbeteren, echt als ‘maintanance’. Wij vinden Aliaxin een hele prettige en complete lijn en waarderen het zeer.

16. Hoe belangrijk is de kwaliteit van het merk fillers?

Erg belangrijk. Wij kiezen alleen voor merken die al lang bestaan en een hoog veiligheidsprofiel hebben. Wij willen weten waar de producten vandaan komen en hoe ze ontwikkeld worden. In het geval van Aliaxin is dat rond de grens van Zwitserland met Italie. Safety first.

17. Wat voegt Clinicminds software toe voor de kwaliteit van een cosmetische kliniek?

Wanneer ik Clinicminds relateer aan Easy Cosmetics dan zijn de verslaglegging en patiëntendossiers dankzij Clinicminds enorm verbeterd. Daardoor is de kwaliteit van de organisatie, bedrijfsvoering en behandelingen absoluut verhoogd. Door optimale registratie is de veiligheid voor consumenten verbeterd.

18. Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Denk goed na. Heb je een goed gevoel bij de arts? Is hij/zij professioneel, vriendelijk en ervaren? Heb je een goed gevoel bij de locatie? Is het er hygiënisch en professioneel? Als je voor jezelf deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan ben je al een eind op weg.

Wil je een afspraak maken met Drs. Toby Makmel voor een vrijblijvend consult of injectables behandeling? Dat kan bij Easy Cosmetics in Amsterdam.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt