David Mosmuller: "Cosmetische behandelingen voor de juiste balans tussen innerlijk en uiterlijk"

3 maart 2023
david-mosmuller-arts

Dr. David Mosmuller is medisch directeur van Doctors at Soap. Doctors at Soap is met de No Trace Face heel aantrekkelijk voor klanten die niét willen dat een cosmetische behandeling opvalt. David is als arts gepromoveerd op schisis reconstructies. Hij behandeld deze patiënten die o.a. worden doorverwezen door het Amsterdam UMC tot grote tevredenheid met fillers. David; "Prachtig dat deze twee werelden samen komen". Daarnaast is David betrokken bij een bedrijf dat een behandeling van zeldzame bloedstollingsziekten onderzoekt. Daarmee hoopt hij deze patiënten wereldwijd een betere toekomst te geven. Lees het mooie verhaal van de energieke David Mosmuller.

1. Hoeveel uur per dag slaap jij?

Mijn streven is minimaal 7 uur, maar maak vaak maar 6,5 uur.

2. Ben je een goede slaper, slaap je makkelijk in?

Ja, in principe wel. Hoezo?

3. Nou, jij bent CEO van Sanagen, medisch directeur van Doctors at Soap, cosmetisch arts KNMG, vader van een jong gezin en seizoenkaarthouder van Ajax. Hoe doe je dat allemaal?

Nou, dat is inderdaad de uitdaging. Maar ik vind het allemaal leuk en dat is het belangrijkst. Daarnaast heb ik veel energie. Zodra ik wakker ben gaat de knop aan en dan verzet ik veel werk. Dat gaat zo door totdat ik weer ga slapen. Ik hou dan ook niet van stilzitten. 

Verder heb ik een strak weekritme. Ieder dagdeel is ingevuld en het lukt mij dan ook om me goed te focussen op de werkzaamheden van dat moment. Het gevaar is dat je tussendoor steeds adhoc wordt gestort. Daar moet een goede filter op zitten. Sommige dingen moet je direct weten, andere dingen mogen je concentratie niet verstoren. 

4. Beeld je in de 10-jarige David. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Dat was in 1994-1995. Dan denk ik direct aan Ajax! Het Louis van Gaal tijdperk, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf. Het winnen van de Champions League. Het draaide voor mij om voetbal, voetbal en voetbal. Ik dacht toen zelf nog dat ik topvoetballer zou worden. Destijds voetbalde ik in Den Haag bij HBS (Houdt Braef Stant). Wij hadden 12 D-teams en ik speelde in de D5. Maar ik droomde dus nog van een glansrijke profcarrière.

In mijn basisschool jaren zat ik op een vrije school. Daar was heel veel ruimte voor creativiteit zoals toneelspelen. Toen ik 13/14 jaar oud was ben ik naar het reguliere onderwijs overgestapt. Ik riep toen al dat ik graag arts wilde worden, maar daar werd gezegd dat dat niet haalbaar was als ik zo door zou gaan. Ik had duidelijk wat meer structuur nodig. Op de vrije school waren we veel aan het kleien, batikken en dansen en daar werd ik erg opstandig van. Toen is besloten dat het reguliere onderwijs beter zou zijn voor mij. 

Mijn ouders waren huisarts, later homeopathisch arts. Ik heb 2 zussen. Één van mijn zussen heeft rechten gestudeerd en heeft later voor een focus op het gezinsleven gekozen. Zij heeft 4 kinderen. Mijn andere zus is huisarts en is naar Frankrijk geëmigreerd. Daar heeft ze een mooie praktijk in een dorp in de Zuid Bourgogne.

5. Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Zorgzaam zijn. Ik ben redelijk gelovig opgevoed en wij kregen wel mee dat je niet voor jezelf op aarde bent. En ook dat iedereen gelijk is, no matter what, je moet respect voor elkaar hebben.

6. Wat zou je als eerste verbeteren als je het in de Nederlandse politiek voor het zeggen had?

Ik vind Nederland een fantastisch land. Waar je ook heen reist, het is in Nederland altijd beter geregeld. Qua zorgsysteem, qua zwangerschapsverlof, hoe netjes het is, Nederland is op de meeste gebieden een voorbeeld voor andere landen. Daar mogen we wel meer waardering en aandacht voor hebben. Al die negativiteit, ook in de politiek, vind ik echt vreselijk. Natuurlijk kunnen er dingen beter en moeten we dat nastreven, maar wel vanuit de realistische context dat we een fantastisch land hebben. 

7. Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

Vanuit huis werd wel gemotiveerd om iets voor de samenleving te gaan doen. Het ultieme om anderen te helpen is een beroep in de zorg. Vanaf mijn 14e/15e wilde ik graag plastisch chirurg worden. Ik vond de creatieve kant en de microchirurgie razend interessant.

8. Je bent gepromoveerd op Schisis reconstructies in het VU-mc. Wilde je graag kinder-plastisch chirurg worden?

Ik studeerde in Maastricht en toen heb ik voor mijn oudste coschappen gekozen voor plastische chirurgie in Venlo, onder leiding van Dr. John Sawor en Dr. René van der Hulst. Daarna wilde ik graag in Amsterdam studeren en besloot ik contact te leggen met plastisch chirurg Frank Niessen in het VU-mc. Hij gaf toen aan dat hij een student zocht voor een onderzoek naar schisis (hazenlip) reconstructies. 

De beoordeling van behandeluitkomsten hebben wij voor schisis reconstructies gestandaardiseerd. Nu kunnen we beoordelen of een behandeling een goed resultaat heeft gegeven. Met het doel inzicht te krijgen welke chirurgische technieken het beste resultaat geven.

Uiteindelijk gaat het in dit onderzoek heel erg om esthetiek. Met welke behandeltechniek krijgen we een zo mooi mogelijk resultaat bij dit patiëntje?

De opgedane ervaring komt bij Doctors at Soap ook weer heel erg van pas. In Nederland hebben we vaak zo een nuchtere houding dat het vooral om het innerlijk gaat, maar er zijn inmiddels zoveel studies die uitwijzen dat als je vindt dat je er net wat leuker en frisser uitziet, het leven een stukje makkelijker is. Je komt makkelijker aan een baan, krijgt makkelijker een relatie, je hebt net wat meer zelfvertrouwen, dat is op individueel niveau erg bepalend voor persoonlijk geluk. 

Op dit moment komen beide werelden heel mooi samen. We doen met Doctors at Soap een nieuwe studie waarin we schisis patiënten tussen de 15 en 40 jaar met fillers behandelen. Deze patiënten worden doorverwezen door het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC. 

Het mooie is dat deze patiënten heel veel zijn geopereerd in hun leven en als alternatief op een volgende operatie nu worden behandeld met een lipfiller. Deze mensen zijn zo dankbaar en emotioneel. Vrouwen die na een behandeling voor het eerst in hun leven lipstick op doen. Op dit soort momenten voel ik het ten diepste dat innerlijk en uiterlijk verbonden zijn en dat het echt not done is om cosmetische behandeling te veroordelen. Iedereen heeft daar zijn eigen motivatie voor.

Mooie uitkomst is ook dat collega medisch specialisten inzien dat een fillerbehandeling door een ter zake deskundige cosmetisch arts een serieuze behandeloptie is. Veel huisartsen, plastisch chirurgen en dermatologen lopen ook met mijn spreekuur mee. Dat vind ik leuk, iedereen is welkom. Door kennis te delen komen we allemaal weer verder. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

9. Doctors at Soap is erg succesvol met de No Trace Face. Wat is dat precies en waarom willen klanten dat graag?

Mensen komen echt voor de No Trace Face naar ons toe. Wij maken geen grote lippen en geen grote jukbeenderen. Je ziet er fris, maar onbehandeld uit. Wij maken je niet jonger, maar laten je er goed uitzien voor je leeftijd. Er 10 jaar jonger uit willen zien is helemaal niet realistisch. Juist als je dat nastreeft gaat het er allemaal eigenlijk juist weer gek uitzien. 

We kunnen echt heel veel met biostimulatoren, fillers, toxines en producten als Profhilo, Radiesse en Sculptra, maar alles met als doel een natuurlijk resultaat. Ook hebben we met Marc Kicken en Mirthe van der Putten twee artsen die ontzettend veel ooglidcorrecties uitvoeren. Bij ons zijn twee artsen daarin gespecialiseerd zodat zij die ingreep heel vaak kunnen uitvoeren en er daardoor echt ontzettend goed in zijn. 

Daarnaast is het onze filosofie om de huid goed te verzorgen. Heel veel signs of aging zitten in de huid met couperose, pigmentvlekken en bobbeltjes. Dat kunnen wij heel effectief behandelen met een enkele laserbehandeling. Wij bieden dus een compleet pallet aan behandelingen aan. 

10. Is er plek voor lipfillers in de No Trace Face?

Over lipfillers bestaat ook zo een misverstand. Naarmate we ouder worden neemt het volume van onze lippen af. Veel mensen hebben een duidelijke opinie over lipfillers. Die vinden het altijd ‘nep’, beweren het ‘altijd te zien’. Maar dat is helemaal niet waar. Wij behandelen heel veel lippen zonder dat het ook maar iemand opvalt. Heel gedoseerd, kleine beetjes, voorzichtig opbouwen en stoppen voordat het gek wordt. 

Wanneer je van nature kleine lippen hebt, dan moet je écht minimaal behandelen. Wanneer iemand van nature iets grotere lippen heeft of had, dan kun je in de eerste behandeling al iets meer. Dit is precies andersom dan mensen verwachten, maar het is juist bij hele dunne lippen belangrijk om zeer terughoudend te zijn. Ook dát is een No Trace behandeling. 

11. In de media gaat het vaak over over-behandelde voorbeelden. Mensen die echt een ander uiterlijk hebben gekregen van injectables of cosmetische behandelingen. Voor hoeveel procent van de mensen geldt dat?

Dat is echt minder dan 5%. We moeten echt met enorme hoeveelheden filler en Botox behandelen voordat iemand er gek uit gaat zien. Dat heb je zomaar niet bereikt. Mensen zijn daardoor ten onrechte bang voor een onnatuurlijk resultaat, terwijl bij 95% van de mensen niet opvalt dat zij zijn behandeld; er hooguit fris en fruitig uitzien. 

Wij hebben momenteel de To be honest- campagne. Daarin vertellen hele normale goed uitziende vrouwen eerlijk wat zij hebben laten doen bij ons. Wij vinden namelijk dat mensen niet direct aan excessen moeten denken bij injectables, maar mensen mogen best weten dat veel knappe mensen ook wel wat hulp krijgen van één van onze cosmetisch artsen. Juist door daar open over te zijn, krijgen mensen een eerlijker beeld van uiterlijke schoonheid; het is heus niet allemaal ‘goede genen’. Waarom willen wij trouwens dat iedereen dat denkt?.

david-mosmuller-botox

12. In 20 jaar tijd is het aantal cosmetische behandelingen met 2800 procent gegroeid. Vinden we het met zijn allen steeds belangrijker om er goed uit te zien? 

Ik denk dat we met zijn allen steeds belangrijker zijn gaan vinden hoe we er uitzien. Dat komt doordat fotografie en social media een nadrukkelijke rol zijn gaan spelen. twintig jaar geleden maakten we nauwelijks foto’s van onszelf. Vandaag de dag maken we de hele dag door foto’s. 

En na Corona heeft dat een nog grotere vlucht genomen. Dagelijks krijgen wij mensen die tijdens beeldbellen of Zoomen naar zichzelf zitten te kijken. Zij storen zij aan een fronsrimpel, vermoeide blik of scheeftrekkende mond. Gelukkig heeft iedereen de keuze vrijheid om daar iets aan te laten doen als zij dat willen. 

Daarnaast zijn de meeste mensen er wel open over. 10 jaar geleden kwam iemand heimelijk en schichtig om zich heen kijkend uit angst om betrapt te worden. Tegenwoordig komen 3 collega’s tijdens de lunchpauze. En waarom ook niet? We zijn toch allemaal ijdel met ons geëpileer, haarverf, baard trimmen en sport (-school) regime?

13. Waar brengt deze ontwikkeling ons over 10 jaar? Hoe ziet de markt er tegen die tijd uit? Welke behandelingen zijn dan het populairst?

We gaan de komende jaren steeds meer naar natuurlijke collageen stimulatie. Dat zijn fillers die tegelijkertijd het collageen activeren. Collageen zorgt voor stevigheid van de huid. Naarmate we ouder worden neemt juist de stevigheid van de huid af, dus dat kunnen we goed gebruiken.

14. Wat is de ambitie van Doctors at Soap voor de komende 10 jaar?

Wij zijn inmiddels op 7 locaties met 22 artsen, maar het voelt nog zeer hecht. Eigenlijk willen wij niet persé uitbreiden qua artsen of locaties. Misschien dat we nog een stap gaan maken richting het oosten of noorden, daar Doctors at Soap nog niet, maar dat moeten we nog onderzoeken. Als team werken wij allemaal volgens dezelfde filosofie. Graag zou ik dat de komende jaren intensiveren. Dus het team hecht houden, het huidige team meer dagen laten werken en onze gezamenlijke trainingen en filosofie blijven verbeteren. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

15. Jouw start-up, SanaGen, richt zich op gentherapie voor zeldzame genetische bloedstollingsziekten (factor VII- en X-deficiëntie). Wat kunnen jullie na diagnose voor deze patiënten betekenen? 

Wij zijn een start-up. Deze start-up komt uit mijn passie voor wetenschap. Patiënten die lijden aan de genoemde bloedstollingsziekten moeten zich twee tot drie keer per week intraveneuze bloedstollingseiwitten toedienen. Als zij dat niet doen dan hebben ze een hoge bloedingsnijging, wat natuurlijk erg gevaarlijk kan zijn. Als zij niet behandeld worden dan hebben ze een levensverwachting van vaak nog geen 20 jaar. 

Ons doel is dat dankzij een eenmalige injectie patiënten voor 10 jaar, maar mogelijk levenslang, van hun ziekte zijn verlost. Eigenlijk wordt dankzij de injectie de lever aangezet om het missende eiwit te gaan produceren. 

16. De ziekten zijn zo zeldzaam dat er ca. 30 patiënten in Nederland aan lijden. Hoe gaan jullie de gentherapie wereldwijd toegankelijk maken?

Dat is de uitdaging. Het mooie is dat deze techniek ook in te zetten is om andere ziektes te behandelen. Ons doel is om deze therapie juist in gebieden met slechte toegang tot zorg het verschil gaat maken. De huidige therapie moet 3x per week, moet koel bewaard worden en hygiënisch worden toegediend. Dat kan in hele grote delen van de wereld helemaal niet. Daarom zou de distributie van deze therapie ontzettend veel levens kunnen redden, maar dan moeten we dat gefinancierd zien te krijgen. 

17. Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Ga naar www.Injectablesbooking.nl, haha!

Nee, serieus. Ik merk dat onze consumenten zich goed oriënteren. Zij horen iets van een vriendin, oriënteren zich goed online. Bekijken bijvoorbeeld reviews of artsen. Onze cliënten weten vaak al erg veel over onze No Trace Face filosofie. Daar zijn wij erg blij mee.

Doctors-at-soap-botox

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt