Wat is Botox

30-06-2020

‘Wat is Botox?’ is één van de meeste gestelde vragen in Google. Botox is een merknaam botulinetoxine. Met Botox kun je onder andere ongewenste spierspanning voorkomen (medisch) en ongewenste mimische fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes voorkomen (cosmetisch). In dit artikel leggen we de werking van Botox uit.

Wat is Botox

Botulinetoxine wordt gemaakt van botuline, wat wordt uitgescheiden door de bacterie Clostridium botulinum. Na een zorgvuldig productieproces wordt de botulinetoxine als poeder verpakt in een flesje (vial/unit). Artsen mengen de poeder met een zoutoplossing. Zoutoplossing bestaat slechts uit water en zout. Per vial/unit (100 eenheden) wordt de Botox gemengd met 2 ML zoutoplossing (NaCl).

150 miljoen Botox behandelingen

Botox heeft ca. 35 medische en cosmetische toepassingen. Bekijk hier de lijst met de verschillende botulinetoxine indicaties. Sinds de jaren ’70 worden medische behandelingen met botulinetoxine toegepast. Schattingen wijzen uit dat er tot en met 2020 wereldwijd meer dan 150.000.000 (150 miljoen) botulinetoxine behandelingen zijn uitgevoerd. Na vele honderden klinische onderzoeken mag worden geconcludeerd dat het product bij deskundig gebruik door gekwalificeerde artsen een zeer hoog veiligheidsprofiel heeft. Er zijn verschillende merken botulinetoxine gangbaar in Nederland. Dit zijn: Azzalure/Dysport (van fabrikant Ipsen/Galderma) en Xeomin/Bocouture (van fabrikant Merz). bekijk hier wat de kenmerken van deze merken botulinetoxine zijn.

Wat doet Botox?

De meeste consumenten kennen Botox echter van de cosmetische behandelingen. Een Botox behandeling zorgt er voor dat storende rimpels tijdelijk niet meer zichtbaar zijn. Dit zijn met name de mimische rimpels. Mimische rimpels zijn de rimpels die ontstaan als je boos kijkt of fronst (fronsrimpels; de verticale lijnen tussen je wenkbrauwen), wanneer je je wenkbrauwen op trekt (voorhoofdsrimpels) of de rimpels die verschijnen naast je ogen als je lacht en/of je ogen samenknijpt (kraaienpootjes). De werking van een Botox injectie houdt ca 3 a 4 maanden aan, afhankelijk van de injectie vaardigheid van de arts, de bereidingswijze van de botulinetoxine, het merk botulinetoxine én van de spieromvang van de patiënt. Klik hier voor uitleg over het exacte werkingsmechanisme van botulinetoxine.

Hoe werkt Botox?

De botulinetoxine wordt geïnjecteerd met een klein prikje en werkt zeer lokaal. Het werkt doordat de botulinetoxine de zenuwcellen binnendringt, waar het een enzym afgeeft dat spiercontractie voorkomt. Dit enzym verbreekt de connectie (receptor) tussen zenuw en spier. Deze receptoren heten (SNARE’s). Dus wanneer de zenuwen nabij je fronsrimpels een signaal krijgen om te fronsen, dan wordt het signaal niet doorgegeven aan je fronsspiertjes. Daar merk je verder niks van en is niet schadelijk.

Hoe snel werkt Botox?

De botulinetoxine wordt gemiddeld na 2-4 dagen na een injectie actief. Dysport heeft de snelste activatie, na gemiddeld 24 uur. Botox werkt na 72 uur en Bocouture/Xeomin gemiddeld na 96 uur. Na 7 dagen zouden alle drie de producten optimaal moeten werken. 

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Hoelang werkt Botox?

Een botulinetoxine behandeling werkt gemiddeld 12 weken. Dat komt doordat na 12 weken nieuwe receptoren zijn aangemaakt. Deze receptoren (SNARE’s) zijn eiwitten die de connectie maken tussen de zenuwcellen en de spieren. Niet bij iedereen werkt de Botox behandeling minimaal 12 weken, dit is ook afhankelijk van de kracht van de spier en de injectietechniek van de arts.

-----------------------
Vind een Botox behandeling bij jou in de buurt

Botox behandeling Eindhoven

Botox behandeling Utrecht

Botox behandeling Amsterdam

Botox behandeling Groningen

Botox behandeling Rotterdam

Botox behandeling Den Haag

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Veel Botox artsen in Nederland

In Nederland worden er in 2020 naar schatting 400.000 cosmetische behandelingen met botulinetoxine uitgevoerd. Dat zijn enorm veel behandelingen, wat aangeeft dat de behandeling bij zeer veel mensen in Nederland wordt toegepast. Ook het aantal artsen die behandelingen met botulinetoxine uitvoeren zijn exponentieel gegroeid. In de jaren ’90 waren er nog maar enkele artsen waar je terecht kon voor een prikje Botox, Momenteel zijn er meer dan 500 artsen in Nederland waar je terecht kunt voor een Botox behandeling.

In heel Nederland zijn er zeer veel klinieken en artsen die Botox behandelingen uitvoeren. Deze site heeft voor de consument een compleet overzicht van klinieken en artsen samengesteld. Op deze manier kun je eenvoudig dé ideale artsen zoeken, vergelijken en boeken voor jouw volgende Botox behandeling.