Arthur Ludlage: "Een bekende kliniek is geen garantie voor een goede arts. Het gaat uiteindelijk om de handen van de dokter"

Drs. Arthur Ludlage was aan het begin van deze eeuw één van de eerste cosmetisch artsen in Nederland. Hij werkt sinds die tijd als cosmetisch arts in Haarlem en is inmiddels een 'Bekende Haarlemmer' geworden, mensen komen graag naar zijn kliniek aan de beroemde Zijlweg. Cosmetisch arts Ludlage, die bekend staat om zijn duidelijke communicatie en technische vaardigheid, heeft de cosmetische behandelingen met injectables in de afgelopen 20 jaar veiliger en effectiever zien worden, maar hij blijft vooruitstrevend. Ludlage ziet een toekomst voor zich waarin hij cosmetische behandelingen uitvoert met een soort 'AI-Bril'. Je kan daarmee realtime de bloedvaten onder de huid zien. Nu moet je daarvoor nog eerst een MRI laten maken en dat is straks hopelijk niet meer nodig. Ludlage: "Zie het als een next level ‘Google glass’. Daarmee worden cosmetische behandelingen nóg veiliger en effectiever."

arthur-ludlage-interview

Beeld je in de 10-jarige Arthur Ludlage. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Op mijn tiende woonde ik met mijn ouders en mijn zusje in Heemstede. Daar ben ik geboren en getogen. Ik speelde graag buiten en hield van voetballen. Op mijn tiende speelde ik bij RCH, een voetbalclub in Heemstede. Ik was klein, snel en scoorde vaak. Als veertienjarige heb ik nog een keer voorgespeeld voor Ajax in de categorie 14-18 jaar. Mijn nadeel was dat ik klein was en dat hielp niet echt tegen die grote jongens van 18.

Op mijn dertiende ben ik begonnen met tennissen. Ik pikte het snel op en al snel werd ik opgenomen in een talentgroepje waarmee we ’s ochtends voor schooltijd van 5:00 tot 7:00 uur gingen trainen. Vaak werd toen de vraag gesteld; word jij Borg of Cruijff? Haha! Nou, beide niet! Ik wilde alleen maar plezier maken en vond school toch ook nog wel van belang.

Dokter Ludlage is ook op zijn 59e nog steeds geen grammetje te zwaar. Ben je tegenwoordig nog sportief?

Ik tennis nog 1x per week met een aantal gasten die vroeger ook fanatiek waren en hoog competitie hebben gepeeld. Dat is erg gezellig. Ik kijk ook graag naar de sportprestaties van mijn kinderen. Mijn zoon en dochter zijn ook sportief. Ze kunnen beide een behoorlijk balletje slaan en hebben allebei enkele jaren in de Holland Tennis Academy gezeten. Mijn zoon heeft ook nog 4 jaar in Amerika in een universiteitsteam getennist. Ik tennis ook graag met ze, maar ben uiteraard inmiddels volslagen kansloos, haha!

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Hard werken wordt beloond en je moet gewoon doorzetten wanneer je iets wil bereiken. Mijn ouders hebben mij ook nooit zomaar ziekgemeld wanneer ik bijvoorbeeld geen zin had om naar school te gaan. Als je je verantwoordelijk voelt voor wat je doet zal je ook niet zo snel opgeven. Ik geloof dat ik je afgelopen 25 jaar ook niet één dag van mijn werk heb verzuimd. Al voel je je een keer niet optimaal, schouders eronder en doorgaan.

Je werkt al ruim 20 jaar als cosmetisch arts in Haarlem. Wat is jouw connectie met Haarlem?

Ik ben in Heemstede opgegroeid. In mijn hele leven heb ik óf in Heemstede óf in Haarlem gewoond. Mijn moeder woont nog steeds op het adres waar ik ben opgegroeid. Ik vind Haarlem en de omgeving van Haarlem prachtig. De stad, de mensen, de duinen, de zee; deze omgeving voelt voor mij als thuis.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Waarom ben je geneeskunde gaan studeren?

Aanvankelijk wilde ik orthopeed worden. Dat paste goed bij mij. Ik hou van sport en vind het menselijk ‘bewegingsapparaat’ fascinerend en wilde daar graag andere mensen bij helpen. Orthopedie heb ik tot na het succesvol voltooien van mijn geneeskunde studie serieus overwogen. Maar ook in die tijd moest je eerst promoveren voordat je in opleiding tot orthopeed zou komen. Een promotie traject duurt mogelijk wel enkele jaren. Dat zag ik niet zitten. Ik wilde dokter worden, geen onderzoeker. Toen ben ik als bedrijfsarts gaan werken. Dat vond ik erg leuk, bovendien heb ik daar mijn vrouw ontmoet.

Wij kennen elkaar uit de periode van MediConsult, dat was een privékliniek in Haarlem. Daar was je werkzaam als directeur en cosmetisch arts. Hoe ben je daar ooit terecht gekomen?

Ik had in mijn tijd als bedrijfsarts een secretaresse en zij besloot in het jaar 2000 van baan te wisselen. Ze ging bij MediConsult in Haarlem werken. Dat bedrijf kende ik toen niet, maar bleek een kliniek voor plastische chirurgie te zijn. In 2001 belde zij mij op en vertelde mij dat MediConsult een directeur zocht. Zij vond mij daar uitermate geschikt voor. Ik ben toen op gesprek gegaan en werd na uitvoerige assessments aangenomen.

Hoe ben je destijds gestart als cosmetisch arts?

Toen ik in 2001 bij MediConsult startte bestond het vak ‘cosmetisch arts’ nog helemaal niet. Ik werd aangenomen als directeur. Aanvankelijk voerden de werkzame plastisch chirurgen af en toe een Botox behandeling uit, tussen de chirurgische operaties door. Maar de plastisch chirurgen kregen steeds minder interesse in de injectables behandelingen. Ik heb toen besloten om het zelf te gaan doen. Dat heb ik serieus opgepakt. Ik heb toen een aantal dagen meegelopen met Leonie Schelke en heb verder nog aardig wat trainingen gevolgd. 

Jij was één van de eerste professionele cosmetisch artsen van Nederland. Wat trok jou aan in het vak ‘cosmetisch arts’?

Een cosmetische behandeling wordt een succes als er prettige en duidelijke communicatie is en als de behandeling verfijnd en nauwkeurig wordt uitgevoerd. En daar is erg veel ervaring voor nodig. Beide onderdelen, duidelijk communiceren en een behandeling vanuit de fijne motoriek, passen goed bij mij.

arthur_ludlage_haarlem

Waarom ben je in 2014 verder gegaan als zelfstandig cosmetisch arts?

Ik besloot in 2014 na 13 jaar te stoppen als directeur bij MediConsult. Het was hard werken en ik was zowel werkzaam als cosmetisch arts en als directeur. De directie werkzaamheden gingen steeds meer over management, financiën en facilitaire zaken. Toen heb ik bedacht: Welke werkzaamheden vind ik nou echt leuk? En toen voelde ik dat dat cosmetische geneeskunde was. Een vak waarbij je echt met je handen werkt en iets creëert. Toen ben ik verder gegaan als freelance cosmetisch arts en ben in Haarlem blijven werken en gestart bij de ABC Kliniek in Breda.

In 2004 werden er in Nederland naar schatting 30.000 cosmetische behandelingen met Botox of fillers uitgevoerd. In 2023 worden er naar schatting meer dan 750.000 behandelingen mee uitgevoerd. Dat is 30x zoveel. Hoe komt dat denk je?

Allereerst door social media, daardoor is het taboe van cosmetische behandelingen afgegaan. Daarnaast loopt de cosmetische geneeskunde in Amerika 10 jaar voor, dat is langzamerhand ook naar ons nuchtere volkje toegekomen. Bovendien zijn de behandelingen veiliger en effectiever geworden.

Welke kansen zie jij nog om de cosmetische geneeskunde te verbeteren?

Ik denk dat wij als artsen steeds beter gaan zien wat we onder de huid doen. Ik werk veel met echo. Daardoor kan ik precies in de juiste huidlaag injecteren én loop ik minder risico om in een bloedvat te spuiten. Daardoor wordt het aantal blauwe plekken en complicaties flink teruggedrongen.

Een nieuwe ontwikkeling is het kunnen zien van de vaten onder de huid nadat iemand een MRI van de bloedvaten in het gelaat heeft laten maken. Daarmee kunnen we zien waar alle vaatjes onder de huid lopen. Een volgende stap daarin is wellicht een soort ‘AI-bril’ waarmee we direct tijdens het injecteren realtime alle vaatjes kunnen zien. Zie het als een next level ‘Google glass’. Daarmee worden cosmetische behandelingen nóg veiliger en effectiever.

Sinds 2005 train je andere artsen voor o.a. Restylane en Azzalure. Wat brengt jou dat?

Training geven vind ik ontzettend leuk om te doen, en tijdens lesdagen of avonden blijf ik zelf ook leren. Zelfs vragen van de meest onervaren artsen kunnen mij aan het denken zetten en tot nieuwe ideeën brengen.

Daarnaast ben ik als trainer als eerste op de hoogte van nieuwe producten en technieken. Ik ben zelf geen pionier, werk alleen met de veiligste producten met jarenlange trackrecord, maar vind het wel heel boeiend om met wereldwijd vooraanstaande artsen nieuwe technieken te bespreken.

Arthur Ludlage:

Wat is jouw onderscheidend vermogen als cosmetisch arts, waarom blijven mensen bij jou terugkomen?

Ik denk dat ik in 20 jaar tijd een hele fijne en effectieve behandeltechniek en inzicht heb ontwikkeld. Maar misschien nog wel belangrijker; ik communiceer heel duidelijk. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit wie ik tegenover me heb zitten. Ik probeer aan iedereen, als het nodig is soms ook in Jip-en-Janneke taal, uit te leggen wat ik voor iemand kan betekenen en op welke manier. En dat wordt blijkbaar gewaardeerd door mijn klanten. Ik heb dan ook klanten uit allerlei sociale klassen en ik kan met iedereen door een deur.

Bovendien zijn mijn reviews gelukkig erg goed. Een nieuwe klant zij eens: “Google reviews zijn eerlijk. Daar kun je nooit vanaf komen. Als ik uw reviews lees, dan proef ik de echtheid. Bovendien heeft u daar 5 sterren.” En dat klopt ook. Natuurlijk zijn reviews belangrijk, misschien zelfs steeds belangrijker maar ik heb nog nooit iemand 1 cent betaald voor een review.

Google reviews van Arthur Ludlage

Ontzettend tevreden over Arthur Ludlage. Het resultaat is prachtig (heel natuurlijk). Hij geeft goed maar vooral eerlijk advies. Beste plek voor botox en fillers!!
9 februari 2023 16:04
Arthur Ludlage is een uitermate kundige cosmetisch arts. Hij is een perfectionist. Ik ben altijd zeer tevreden met het resultaat en zijn adviezen.
15 april 2022 19:07
Arthur Ludlage zijn kliniek kan ik aan iedereen aanraden. Arthur stelt je altijd gerust. Hij vertelt duidelijk wat hij gaat doen en wat je te wachten staat. Ik ken niemand die zo nauwkeurig werkt als Arthur!
8 februari 2022 22:10

Welke behandeltechniek is jouw signature behandeling?

Ik ben allround. Bekijk écht wat een gezicht nodig heeft en werk zeer effectief. Met relatief weinig materiaal iemand heel tevreden maken, dat is denk ik wat mij onderscheidt. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken die ik mij in de loop der jaren eigen heb gemaakt. 6 tot 8 ML filler per behandeling is iets wat ik niet zo snel zou doen.

Welke behandeltechniek was voor jou in de afgelopen 2-3 jaar een fantastisch nieuw inzicht?

Sculptra! Sculptra bestaat al heel lang en heb ik zo’n 18 jaar geleden ook al gebruikt. Sculptra stimuleert het collageen in de huid. Het is een prachtige injectable behandeling voor de slapper wordende huid. Het resultaat is namelijk niet direct zichtbaar en het kan maanden duren alvorens het eindresultaat in zicht komt. Dat betekent dat je geduld moet hebben maar dat het resultaat heel erg natuurlijk is. Dat moeten klanten goed begrijpen.

Wat moeten startende cosmetisch artsen ten minste goed beheersen voordat zij zelfstandig cosmetische behandelingen mogen uitvoeren wat jou betreft?

Kies voor veiligheid. Snap wat de risico’s zijn en hoe je die kunt vermijden. En richting consumenten is de communicatie het belangrijkste. Leg duidelijk uit wat er wel kan en wat er niet kan. Maar boven alles staat: zorg voor kennis en vaardigheid over producten, de werking, de huid en de anatomie.

Aan startende cosmetisch artsen geef ik vaak het advies: Doe de eerste periode bijvoorbeeld eerst alleen toxine behandelingen, en begin daarna voorzichtig met één toegankelijke filler behandeling waarvan je de anatomie kent. Zo kun je het voor jezelf voorzichtig en gedoseerd uitbouwen.

Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Kijk niet alleen naar de kliniek, kijk naar de behandelaar. Een bekende kliniek is geen garantie voor een goede arts. Het gaat uiteindelijk om de handen van de dokter.

Zoek, vergelijk en boek

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt