Dermatoloog Dr. Petra Dikrama: "Tegenslag transformeren tot succes"

Voor Petra Dikrama is de huid haar passie en haar comfortzone. Als dermatoloog is zij holistisch ingesteld. Haar ultieme doel is mensen helpen zodat zij letterlijk en figuurlijk weer goed in hun vel zitten. Dikrama Clinics is opgericht door 3 zussen, Jocelyne, Monique en Petra Dikrama en is gevestigd in misschien wel het mooiste steegje van Nederland: De Zakkendragerssteeg in hartje Utrecht.

Petra Dikrama: "Ons leven kent vele tegenslagen. Op ondernemersgebied zouden we aanvankelijk een kliniek overnemen wat op het laatste moment niet door ging. Wij startten tijdens de coronapiek Dikrama Clinics en Monique overleed binnen 3 maanden na de opening. Toch is dit geen negatief verhaal: elke tegenslag heeft de kiem van een even groot succes in zich. Bij ons uit zich dat in liefde, bewustzijnsverruiming, levenswijsheid, veerkracht en de wetenschap dat we alles kunnen bereiken waar wij ons écht toe inzetten."

Dermatoloog Dr. Petra Dikrama:

Je bent op 1-jarige leeftijd naar Nederland geëmigreerd. Wat voor jeugd heb je gehad?

Wij zijn in Jakarta (Indonesië) geboren. Mijn vader bleek ernstig ziek toen ik 1,5 jaar oud was. Omdat niet precies duidelijk was wat hij had, zijn wij voor diagnostiek met het hele gezin naar Nederland gegaan. Wij zijn echt halsoverkop vertrokken; ’s Ochtends hoorden we dat we die dag zouden vliegen. Mijn vader is in Nederland vrij snel overleden. Daar stond mijn moeder, op 31-jarige leeftijd met 4 kleine kinderen zonder woning en winterkleding, in Nederland. Zij heeft ons naar beste kunnen opgevoed.

Als kind wilde ik schrijfster worden. Ik ben best wel een dromer en heb een rijke fantasie. Het was heerlijk om mijn hersenspinsels op te schrijven. Daarnaast hield ik van turnen en deed ik mee aan de Nederlands kampioenschappen. Bij ons thuis was er een huishouden van Jan Steen, alleen noemde onze moeder het “de Keet van Greet”. Iedereen was welkom, mijn zussen kookten en vrienden mochten blijven eten. De keuken was het spil van ons huishouden,  studeren deden we vaak met z’n allen aan de keukentafel.  

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Wij hebben meegekregen dat we voor onszelf moeten kunnen zorgen. Dat komt natuurlijk door wat mijn moeder heeft meegemaakt na het verlies van onze vader. Ze moest plotseling in haar eentje zorgdragen voor het gezin. Het heeft ons veel gebracht en  heeft ons als kinderen jong verantwoordelijk gemaakt. Wij zijn allemaal op ons vijftiende gaan werken, zijn allemaal gaan studeren en hebben onze studies zelf betaald. Niet dat het een vereiste was, er werd niet eens over gesproken, dat was gewoon wat je deed.

Waarom ben je als tiener geneeskunde gaan studeren?

Ik heb eigenlijk altijd mijn zussen gevolgd. Zelfde basisschool, zelfde middelbare school, zelfde eerste bijbaantje bij de Intertoys/ Marskramer, zelfde universiteit.. Mijn oudste zus heeft geen geneeskunde gestudeerd, maar de tweede zus Jocelyne wel. Voor haar was het echt een roeping. Ook Monique, de zus qua leeftijd direct boven mij, ging geneeskunde studeren. Ik besloot mij in te schrijven voor geneeskunde omdat ik graag mensen wilde helpen. Gelukkig genoeg werd ik direct ingeloot.

Ik ben overigens in heel veel dingen geïnteresseerd. In economie, sales, lesgeven, kwantumfysica, spiritualiteit, creativiteit eigenlijk in van alles.  Nu ik als dermatoloog en universitair docent werkzaam ben in een academisch ziekenhuis, daarnaast een kliniek heb en holistisch kan werken komt voor mij alles samen.

Dermatoloog Dr. Petra Dikrama:

Dikrama Clinics won eerder de Clinic Awards in de categorie “ Beste kliniek”  en in 2024 in de categorie “ Beste arts”.

Waarom besloot je te specialiseren tot dermatoloog?

Dat besloot ik direct in het eerste jaar van mijn geneeskunde studie. Toen hadden wij een blok dermatologie en werd ik direct door het specialisme gegrepen.  Monique en ik spraken toen af om allebei dermatoloog te worden. Uiteindelijk werd zij kind- en jeugdarts. Toch bleef de huid haar aandacht trekken en heeft zij de switch gemaakt naar Cosmetisch Arts KNMG.

Dermatologie is een zeer breed vak, dat past goed bij mijn persoonlijkheid met vele interesses. Daarnaast is het een heel visueel vak, waar ik tijdens operaties en cosmetische ingrepen goed mijn creativiteit in kwijt kan. Het is uitdagend, ik ben nooit uitgeleerd en ik heb echt fantastisch collega’s. Voor mij is dit hét mooiste vak!

Je bent sinds 2012 dermatoloog. Sinds 2016 richt jij je ook op cosmetische geneeskunde. Waarom kies je voor de cosmetiek?

Cosmetische behandelingen lijken heel oppervlakkig, maar ik vind het heel diepgaand. Wij zien de mooiste transformaties. Mensen bloeien echt op, vaak op alle vlakken. Hoe jij je voelt (en wat je uitstraalt) moet in harmonie zijn met je uiterlijk.

De huid is natuurlijk het grootste orgaan van de mens. De huid weerspiegelt ook ‘het leven’. Alles hangt met elkaar samen. Leefstijl waaronder voeding, stress, nachtrust, life events zoals scheiding, rouw, ziekte, depressie, veel van deze dingen zijn van invloed op de huid.  Wij werken heel holistisch. Bij een cosmetische behandeling nemen wij die elementen dan ook mee om de gewenste uitstraling te bereiken. Het gaat ons er om dat je letterlijk en figuurlijk “goed in je vel zit”, dat je voelt dat je meer dan goed genoeg bent en een gezonde dosis zelfliefde bezit.

Op het Erasmus MC leid je artsen op tot dermatoloog. Wat brengt het onderwijs jou?

Patiënten en cliënten goed helpen is fijn, maar met het doorgeven van kennis en andere artsen goed opleiden help ik potentieel veel meer mensen.. Op cosmetisch gebied hebben Peter Velthuis en ik Erasmus Aesthetics opgericht. Dat is een opleidingsinstituut voor dermatologen i.o. die cosmetische behandelingen willen leren.

Steeds meer dermatologen richten zich op cosmetische geneeskunde. Wat voegt de kennis van een dermatoloog toe voor een cosmetische behandeling?

Als er één specialisme is waarin de cosmetiek thuishoort, dan is het de dermatologie. Cosmetiek draait namelijk grotendeels om de huid. Peter Velthuis is één van de dermatologische pioniers in Nederland. Ook mijn opleider professor Neumann was een visionair die vond dat cosmetiek in het dermatologische curriculum thuishoort. Er komt een hele nieuwe generatie dermatologen aan die interesse hebben in cosmetische behandelingen.

De dermatologische kennis van de huid, huidziekten en therapeutische behandelingen zoals lasertherapie, kun je weer toepassen bij cosmetische behandelingen.

Persoonlijk opereer ik daarnaast veel in het aangezicht wat mijn anatomische kennis heeft verdiept en verbreedt. Mijn dermatologische achtergrond helpt mij in de cosmetiek en mijn kennis van de cosmetische geneeskunde, helpt mij om een beter dermatoloog te zijn. Het is complementair.

Jij besloot samen met je zussen Dikrama Clinics op te richten. Hoe kwam dat tot stand?

Andere mensen zeiden al jaren dat wij (de 3 zussen, red.) samen moesten gaan werken. Uiteindelijk kwamen onze ambities bij elkaar. Monique had al jarenlange ervaring als cosmetisch arts bij The Body Clinic en ikzelf inmiddels ook (bij de Velthuis Kliniek, Erasmus Aesthetics en The Body Clinic) . Toen zijn wij samen gestart in de prachtige Zakkendragerssteeg in hartje Utrecht.

Onze uitgangspunt is: Hoe zouden wij het zelf willen? Op die manier gaan we dan ook om met onze cliënten. Wij nemen dus echt de tijd voor iedereen. Dat zorgt voor meer connectie waardoor wij ‘de persoon’  behandelen, in plaats van één losse rimpel.

Dikrama Clinics is een cosmetische kliniek met een heel persoonlijk verhaal, wat wil je daarover delen?

Wij zijn Dikrama Clinics in 2021 als drie zussen vanuit een liefdevolle filosofie gestart.

Onze zussen-droom om samen iets te starten kwam uit. Kort na de opening overleed Monique plots en wisten wij nog niet zeker of wij er ermee door moesten gaan. Jocelyne en ik zijn toen samen naar de kliniek gegaan om te voelen wat voor ons het juiste was om te doen.

Daar liepen wij. In onze droom, in de kliniek en in het straatje waar we samen zo een fijne energie hadden gevoeld. En juist hier, in onze kliniek, in Monique haar gerealiseerde wens, voelden wij nog steeds een mooie energie. Wij voelden heel sterk dat we door moesten, teruggaan konden wij sowieso niet. Ter nagedachtenis van Monique. En zo voelt het nog steeds. Het voelt alsof ze er altijd bij is en Monique deze kliniek voor ons heeft achtergelaten. Ze had zoveel liefde en plezier voor ons en in haar vak. Het is heel mooi dat we samen zijn gestart, overal klinkt haar stem nog in. Monique haar dochter, ons nichtje, werkt ook in de kliniek. Dat voelt heel goed.

Dermatoloog Dr. Petra Dikrama:

Welke cosmetische trends gaan we de komende tijd veel zien?

Iedereen wil natuurlijke resultaten. En dat is logisch. De technieken hebben zich de laatste 10 jaar zo ontwikkeld dat je er goed uit kunt zien, zonder dat je er ‘behandeld’ uitziet.

Het gaat mij vooral om de uitstraling en hoe de klant zicht erbij voelt. Wanneer je er verdrietig, boos of moe uitziet, maar dat niet bent, dan is er een disbalans. Het geeft mij veel voldoening om mensen daarmee te helpen.

In onze praktijk proberen we met iedereen holistisch in rapport te komen. Mensen moeten zich gehoord en gezien voelen, zodat je als arts weet wat iemand onderliggend motiveert en wat de wens is.

Hoe zou de kwaliteit van cosmetische geneeskunde verder verhoogd kunnen worden?

Dat vind ik best een lastige. Cosmetische geneeskunde is zo’n heterogeen vakgebied. Het is voor consumenten heel onduidelijk wie nu precies bevoegd en écht bekwaam is. De opleiding tot cosmetisch arts KNMG is een stap in de goede richting.

Ik ben naast dermatoloog ook micrografisch chirurg. Dit is een subspecialisatie binnen de dermatologie waarvoor ik Nederlands en Europees gecertificeerd ben. Misschien is het voor de cosmetiek ook een idee dat de beroepsverenigingen zoals dermatologie, plastische chirurgie en oogheelkunde, voor de cosmetiek criteria opstellen en een certificering of een keurmerk afgeven.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt