Groot interview: Drs. Robert Boonen over cosmetische geneeskunde

5 oktober 2023

Polikliniek De Blaak was in 1990 één van de eerste klinieken in Nederland. Inmiddels is ‘De Blaak’ een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Dokter Robert Boonen, sinds 1999 eigenaar van De Blaak, heeft er mede voor gezorgd dat de cosmetische geneeskunde in de afgelopen 25 jaar veiliger en effectiever is geworden. Dr. Boonen is onlangs toegetreden tot het bestuur van beroepsvereniging NVCG en kijkt er naar uit om zijn opgedane ervaring te gaan delen met de volgende generatie. Drs. Boonen is tevens mede eigenaar van boutique kliniek Signé Clinics, met vestigingen in Tilburg en Rotterdam.

In onderstaand interview vertelt Boonen over zijn reis in de cosmetische chirurgie. Het geeft hem genoegdoening om zijn opgedane kennis en ervaring te gaan delen met de nieuwe generatie artsen.

Groot interview: Drs. Robert Boonen over cosmetische geneeskunde

Beeld je in de 10-jarige Robert. Waar was je toen en wat hield jou bezig?

Ik was een naïef jongetje die graag op straat voetbalde en rolschaatste. Ik groeide op in een liefdevol gezin met mijn ouders en 2 broers. Wij woonden in Geulle (Limburg), een veilige en vriendelijke omgeving.

Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen?

Hard werken. Mijn vader was ondernemer in de bouw en werkte erg hard. Mijn moeder hielp hem waar zij maar kon. Ik weet niet beter dan dat er gewerkt moest worden. Hij zei altijd; “Je krijgt niks cadeau”. Mijn vader heeft als ondernemer ook moeilijke periodes gekend. Dat heb ik als kind gezien en daardoor heb ik geleerd wat doorzetten is.

Ik vind ondernemen iets heel moois. Je bent verantwoordelijk voor je eigen product. Als ik het niet goed doe, dan word ik daarvoor gestraft. En als ik het wel goed doe, dan krijg je ook een goede reputatie. Ik doe mijn uiterste best voor iedere patiënt. Als je dat jarenlang doet dan krijg je vanzelf een goede naam.

Zijn er meerdere artsen in de familie?

Mijn vader was ondernemer en mijn moeder was kleuterjuf. Zij wisten helemaal niks van geneeskunde. Mijn oudste broer is ingenieur geworden en mijn jongste broer makelaar. Mijn vrouw is huidtherapeut. Zij is dus ook medisch onderlegd, wij werken binnen Polikliniek de Blaak veel samen, dat vind ik erg prettig.

Waarom ben je na je opleiding tot arts niet in het ziekenhuis gaan werken?

Na mijn studie geneeskunde heb ik eerst 2 jaar in het ziekenhuis gewerkt op de afdeling gynaecologie. Daarna ging ik werken bij Flebologie Centrum Rotterdam aan de Mathenesserlaan. Spatader geneeskunde, dat vond ik heel erg leuk. Ik werkte veel, werd vaardig en alle klanten gingen blij de deur uit.

Ik was destijds erg blij dat ik buiten het ziekenhuis kon werken en ondernemen. Tegenwoordig zie je steeds meer gespecialiseerde klinieken buiten het ziekenhuis. Wat dat betreft was ik mijn tijd vooruit. Ik wilde niet werken onder het juk  van het opgelegde zorgsysteem met al haar bureaucratie en onnodige regeldruk. Ik kan me voorstellen dat andere artsen dat ook hebben. Voor mij is de vrijheid als ondernemende arts onbetaalbaar.

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

In 1996 werd je eigenaar van Polikliniek De Blaak. Waarom was dat een goed idee?

In 1994 vertrok ik bij Flebologie Centrum Rotterdam, maar had een concurrentiebeding van 2 jaar. In die periode heeft de firma Euromi mij bij diverse esthetische congressen in België en Frankrijk uitgenodigd. Daar leerde ik alles over cosmetische chirurgie. Dat stond in Nederland echt nog in de kinderschoenen. Op die congressen leerde ik de Portugese plastisch chirurg Angelo Rebelo en dermatoloog Regie Schift kennen. Wij zijn toen samen begonnen. Dankzij kennis overdracht en goede samenwerking hebben wij destijds veel geleerd. Na een internationaal examen, die ik in 1999 behaalde, werd je bekwaam geacht in je vakgebied.

Na mijn concurrentiebeding, in 1996, kon ik Polikliniek De Blaak overnemen van een dermatoloog. Ik heb Polikliniek De Blaak direct uitgebreid met flebologie, cosmetische chirurgie en injectables. Tot die tijd was het alleen een dermatologische kliniek.

Dr. Angelo Rebelo is daarna ook een aantal keer in Nederland geweest. Dan planden wij 10-15 patiënten en gingen we samen een weekend lang opereren.

Jij was één van de eerste professionele cosmetisch artsen van Nederland. Wat trok jou aan in het vak ‘cosmetisch arts’?

Ik vind cosmetische chirurgie razend interessant. Ik ben nauwkeurig en heb aanleg voor de cosmetische operaties. En ik hou heel erg van blije klanten. Nou, dat is precies wat ik iedere dag mee maak in de cosmetiek. Ik heb me vanaf toen met name gespecialiseerd in tumescente liposculptuur bij lipoedeem patiënten.

Waarom was je geïnteresseerd in liposuctie onder lokale verdoving?

Omdat tumescente anesthesie veel veiliger is voor patiënten. Er zijn minder trombo embolieën, minder infecties, minder nabloedingen, er is geen urine katheter nodig en de tumescent vloeistof bevordert de resultaten. Ik heb nauwelijks complicaties.

2 jaar geleden richtte je Signé Clinics op, een cosmetische boutique kliniek, met vestigingen in Rotterdam en Tilburg. Wat voegt Signé Clinics toe voor de inwoners van deze steden?

Ik heb Signe Clinics samen met Thieu Jaspers opgericht. Wij zagen dat de cosmetische markt conservatiever werd. Patiënten willen geen lange downtime meer. Heftige behandelingen zoals chirurgie en CO2-laser behandelingen geven vaak een spectaculair resultaat, maar ook een lange downtime.

Met Signé Clinics richten we ons op de hoger opgeleide, bewuste klanten. Dus mensen die goed onderzoek hebben gedaan voordat ze voor een kliniek kiezen. Binnen Signé Clinics werkt de cosmetisch dermatoloog samen met de cosmetisch arts, met de huidtherapeut en met de fleboloog. Door te focussen kunnen wij een betere kwaliteit van zorg leveren. Onze specialisten verwijzen de hele dag naar elkaar door, zodat de klant de best mogelijke behandeling krijgt. Een cosmetisch arts die als eenpitter werkt, kan daar nooit tegenop.

Wie zijn voor jou belangrijk geweest in het behalen van het succes met Polikliniek De Blaak en met Signé Clinics?

Mijn compagnon Thieu Jaspers is heel belangrijk. In 2012 besloot de overheid dat flebologie uit het basispakket van vergoede zorg ging. Toen hebben we de helft van het personeel moeten ontslaan. Dat was nodig om te overleven, als gevolg van een beslissing van de overheid. Thieu heeft Polikliniek de Blaak professioneel en succesvol gereorganiseerd. Ik kan wel stellen dat we dankzij zijn inbreng een enorme kwaliteitsslag hebben gemaakt. Persoonlijk hebben sommige beslissingen toen pijn gedaan, maar het kon niet anders.

Daarnaast heeft dokter Neumann, professor dermatologie in het Erasmus MC, mij in lastige tijden goede adviezen gegeven. Zijn credo naar mij toe was: Als je iets doet, doe het dan goed. Dat heb ik voor altijd in mijn oren geknoopt. Ik ben hem hiervoor tot op heden zeer dankbaar.

Tot slot wil ik Angelo Rebelo noemen, de Portugese plastisch chirurg die mij heeft leren opereren..

signe_clinics_rotterdam

Thieu Jaspers, compagnon van Drs. Robert Boonen, neemt de Clinic Award 2022 in ontvangst.

In 2019 ben je toegetreden tot de NVCG, de beroepsvereniging voor cosmetische geneeskunde. Je hebt toen direct de ‘Domeingroep chirurgie’ opgericht, waarvan je voorzitter bent. Waarom is cosmetische chirurgie een gewenste toevoeging voor de NVCG?

De NVCG is ooit ontstaan uit de VAR (Vereniging van Artsen voor Rimpelbehandeling). Ik was rond die tijd bij een training van een NVCG arts, maar het ging alleen over injectables. Ik vroeg hem: “Wat doe je met een patiënt van 65 jaar?” Hij zei; “Die kan ik niet meer optimaal behandelen met injectables, die stuur ik door.”

Daar zat voor mijn gevoel een spanningsveld. Cosmetische geneeskunde heeft zich enorm ontwikkeld. Huidverbetering en cosmetische chirurgie horen er gewoon bij. Daarom wil ik graag mijn kennis delen over cosmetische chirurgie en een nieuw professioneel curriculum opzetten voor de NVCG. Cosmetisch artsen kunnen binnenkort binnen de domeingroep een gedegen aanvullende opleiding cosmetische chirurgie volgen.

In 2004 werden er in Nederland naar schatting 30.000 cosmetische behandelingen met Botox of fillers uitgevoerd. In 2023 worden er naar schatting meer dan 750.000 behandelingen mee uitgevoerd. Dat is 25x zoveel. Hoe komt dat denk je?

Het taboe is weg. Daarnaast hebben de artsen cosmetische behandelingen omarmt. Ooit was het minderwaardig om cosmetische geneeskunde en cosmetische chirurgie aan te bieden. Inmiddels stappen vele artsen vanuit het ziekenhuis over naar de cosmetiek. Zij zien een branche waarin zij de tijd kunnen nemen voor hun cliënten. Waarin ze autonoom kunnen zijn. Daarom starten veel artsen een cosmetische kliniek. En uiteindelijk is er marktwerking: Hoe meer aanbieders, des te meer mensen geïnteresseerd raken in cosmetische behandelingen.

Bovendien is de maatschappij veranderd. Mensen worden meer op hun uiterlijk beoordeeld dan vroeger. Dat is niet altijd negatief. Mensen doen vaak liever zaken met iemand die er fit uitziet dan met iemand die veel te zwaar en onverzorgd is. Die norm verschuift dus.

Social media speelt ook een cruciale rol. Iedereen laat zich beïnvloeden door ‘perfecte’ influencers. Veel mensen gaan de influencers nadoen. Dat kan wel schadelijk zijn, met name voor kwetsbare jongvolwassenen.

-----------------------

Bekijk cosmetische klinieken in:

Rotterdam
Rijswijk
Tilburg

-----------------------

Op welke manier heb je de cosmetische geneeskunde de laatste 30 jaar zien professionaliseren?

Het vak wordt nu veel serieuzer genomen. Destijds werd een filler onder een rimpel gelegd, tegenwoordig worden de contour en de huidkwaliteit verbeterd (o.a. door collageenstimulatie). De cosmetische zorg is ook veel beter gereguleerd. Instanties handhaven de wet. Dat zorgt ervoor dat iedereen zich aan protocollen en regels moet houden. Dat komt uiteindelijk de kwaliteit ten goede.

Welke behandeltechniek is jouw signature behandeling?

Ik sta zowel nationaal als internationaal bekend als lipoedeem arts. Mijn behandeltechniek, liposculptuur met tumescente (lokale verdoving), heb ik in de afgelopen 16 jaar voortdurend geoptimaliseerd met nieuwe kennis van vooraanstaande internationale collega’s en mijn ervaring. Het is nu mijn tijd om deze kennis te gaan delen in het curriculum cosmetische chirurgie.

signe_clinic

Welke behandeltechniek heeft jou in de afgelopen jaren waardevolle inzichten gegeven?

Tijdens liposculptuur behandelingen bij lipoedeem met tumescente anesthesie dienen wij sinds een paar jaar intraveneuze morfine toe. Daardoor is het een relatief pijnloze operatie geworden, waarmee we geweldige resultaten behalen, daar ben ik erg trots op.

Wij hebben deze vorm van tumescente anesthesie geleerd van Dr. Jeffrey Klein, dermatoloog en farmatoloog uit Amerika, en bij ons geïmplementeerd. Wij hebben daar een ALS cursus voor moeten volgen en hebben in samenwerking met de Hoofd OK en anesthesist een protocol opgesteld. Dit protocol is opgenomen in het kwaliteitshandboek van Polikliniek de Blaak en is daarmee toegankelijk voor alle specialisten binnen onze organisatie. Dit is een goed voorbeeld van een innovatie wat in een particuliere kliniek wordt ontwikkeld en waar de hele zorg baat bij heeft.

Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Twijfel niet om voor een second opinion naar een andere dokter te gaan. Is je gevoel niet helemaal goed? Vraag ook elders advies. Vraag tijdens een consult naar de ervaring (hoeveel jaar) en de complicaties van de arts en naar het aantal van deze behandelingen die hij/zij heeft uitgevoerd. Kies pas voor een behandeling als je een fijn gevoel hebt bij de omgeving en bij de arts.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt