Marjan Aldenzee: Cosmetische kliniek in Zuid-Oost Brabant

Marjan Aldenzee
De inhoud van dit artikel is medisch gecontroleerd door: BSc. Marjan Aldenzee

Marjan Aldenzee MSc is één van de eerste Physician Assistants die zich volledig heeft toegelegd op cosmetische behandelingen. De titel Physician Assistant is wettelijk beschermd en opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

In dit interview deelt Marjan haar inzichten en ervaringen in de wereld van cosmetische behandelingen, haar visie op de toekomst van het vak, en de uitdagingen en kansen die zij ziet voor zowel patiënten als professionals. Haar expertise en toewijding maken haar een gewaardeerde professional in de branche.

Marjan, ben jij een pionier?

Eigenlijk voelt dat niet zo. Ik werkte in het ziekenhuis en voerde voornamelijk spataderbehandelingen uit. Na 2012 werd spataderzorg niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Plotseling kwamen er geen patiënten meer. Consumenten kozen voor particuliere zorg, maar het ziekenhuis stond daar niet voor open. Toen ben ik samen met een collega een privékliniek voor spataderzorg gestart. Dat was direct een groot succes; consumenten wilden toch graag van hun spataderklachten af.

Wij hebben onze kliniek in nauw overleg met de IGJ ontwikkeld. Wij waren inderdaad de eerste kliniek geleid door physician assistants, wat volgens de wet natuurlijk toegestaan is, maar gewoon nog niet gebruikelijk was. Dat verandert inmiddels wel.

Jij bent een van de eerste PA’s die zich richt op cosmetische behandelingen met injectables. Hoe is dat zo gekomen?

In 2013/2014 merkte ik dat steeds meer mensen mij vroegen of ik naast de vaatjes op de benen ook cosmetische prikjes kon zetten. Toen heb ik een opleiding gevolgd bij Entercare, gegeven door dokter Don Smeets. Ik had direct veel plezier in de cosmetische behandelingen. In 2022 ben ik gaan werken bij een cosmetische kliniek in Den Bosch en heb daarnaast mijn eigen kliniek gestart in Asten, langs de A67 nabij Someren, Deurne en Helmond.

Wat doet een cosmetisch PA anders dan een arts?

De gemiddelde cosmetisch PA is vaak van nature iets voorzichtiger. Dit geldt misschien niet voor iedereen, maar dat is mijn ervaring van de afgelopen 20 jaar. Een PA is misschien iets zorgzamer.

Bij een eerste behandeling begin ik altijd bij de basis: wat houden de behandelingen in, wat kun je verwachten, en wat zijn jouw wensen?

Daarnaast houd ik veel contact na een behandeling: vragen beantwoorden, tips geven, en horen hoe het resultaat zich ontwikkelt. Iedereen is altijd welkom voor een extra controle, wat erg gewaardeerd wordt.

Marjan Aldenzee: Cosmetische kliniek in Zuid-Oost Brabant

Er zijn meer dan 2000 PA’s in Nederland. Waarom zijn er slechts ca. 10 werkzaam als behandelaar in de cosmetische geneeskunde?

De meeste PA’s werken in het ziekenhuis of in de huisartsenzorg. Ik denk dat veel PA’s heel trouw en zorgzaam zijn. Er is momenteel veel interesse in cosmetische behandelingen; het gonst onder de PA’s binnen de beroepsvereniging NAPA.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een cosmetisch behandelaar?

Het belangrijkste is goed kunnen luisteren naar je cliënt. Daarnaast is enige voorzichtigheid met behandelen een goede eigenschap en is goede bereikbaarheid een voorwaarde.

Welke behandeling draagt echt jouw handtekening?

Dat zijn de bovenooglidcorrecties. Een ooglidcorrectie kan letterlijk iemands ogen openen, wat ik heel leuk vind om te doen. Daarnaast doe ik fillerbehandelingen graag echogeleid. In de spataderzorg heb ik geleerd goed met echo’s te werken. Dat maakt fillerbehandelingen veiliger. Ik geef ook trainingen aan cosmetisch artsen in echografie met de Clarius van Bo Medical.

Marjan Aldenzee: Cosmetische kliniek in Zuid-Oost Brabant

Op welke beroepsvereniging kun jij terugvallen als PA voor kennis en klankborden?

Ik ben lid van de NAPA, de beroepsvereniging van PA’s. Daarnaast werk ik samen met een aantal collega’s. We komen een paar keer per jaar bij elkaar om te sparren over behandelingen, kwaliteit en casuïstiek. Het zou mooi zijn als PA’s in de toekomst ook lid kunnen worden van bijvoorbeeld de NVCG.

In 2022 ben je zelf een kliniek gestart in Asten (Brabant). Daarvoor was je werkzaam voor een andere kliniek. Ben je ondernemend?

Ja, dat is in de loop van jaren wel gegroeid. Vroeger niet, toen dacht ik alleen aan ziekenhuiszorg optimaliseren.

Wat is jouw professionele drijfveer?

Mensen blij maken met de behandelingen die ik uitvoer. Daar haal ik de meeste voldoening uit. Onderliggend heb ik nog een persoonlijke drijfveer: ik wil laten zien dat ik sta voor natuurlijke resultaten.

Reviews

Je kunt bij Marjan Aldenzee op een laagdrempelige manier terecht voor diverse botox- en fillerbehandelingen. Haar praktijk is kleinschalig, modern ingericht en heeft een warme uitstraling. Al deze aspecten komen ook samen in Marjan als persoon: ze is toegankelijk, dienstverlenend en open. Kortom, een prettige plek waar je met open armen ontvangen wordt.
9 januari 2024 15:03

Wat is je ambitie met je eigen praktijk? Wil je collega’s aannemen en doorgroeien?

Ik wil de boutique kliniek in de regio zijn. Hiervoor zou ik graag samenwerken met een huidtherapeut. Samen in één pand kunnen we kwaliteit leveren voor onze klanten. Daarnaast staat klantvriendelijkheid bij mij op één.

Ik wil niet alle cliënten zomaar behandelen. Cliënten met buitensporige wensen en onbehoorlijke cliënten wil ik niet meer behandelen. Daar kan ik slecht tegen en ik kan er mentaal last van hebben. Gelukkig zijn de mensen in Oost-Brabant relaxed en realistisch.

Hoe denk je dat de cosmetische geneeskunde zich de komende jaren gaat ontwikkelen?

Er komen grote ontwikkelingen aan. De behandeltechnieken verbeteren razendsnel. Daarnaast merk ik hoe twintigers en dertigers met cosmetische behandelingen omgaan. Voor hen is een injectables behandeling heel normaal.

Het is niet raar om een injectables behandeling te ondergaan. In de media werd vaak geschreven over overdreven resultaten, wat geridiculiseerd werd. Dergelijke berichten zie je nu minder; mensen weten dat de meeste mensen er goed uitzien na een cosmetische behandeling.

Wat zou je iedere consument willen adviseren die een cosmetische behandeling overweegt?

Volg je gevoel. Jouw gevoel bij de behandelaar, bij de kliniek, bij het behandelplan. Heb je het gevoel dat iets niet volledig bij jou past? Kijk dan nog even verder. Kies gerust voor een vrijblijvend consult bij twee of drie klinieken. Laat je nooit pushen.

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt